Το σενάριο που επεξεργαζόταν για τους συνεπείς φορολογουμένους φαίνεται να βρίσκεται σε φάση υλοποίησης από την κυβέρνηση και αφορά αυτούς που θα πληρώσουν εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι οποίοι θα ευεργετηθούν του μπόνους, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.


Το μπόνους που θα έχει τη μορφή έκπτωσης φόρου θα κινείται στα επίπεδα 5% -10% και θα δοθεί με συγκεκριμένα κριτήρια.
Βασικό κριτήριο, σύμφωνα με την Ημερησία, είναι ο φορολογούμενος να είναι συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις του κατά τα τελευταία χρόνια. Να έχει δηλαδή, υποβάλει εμπρόθεσμα όλες τις φορολογικές δηλώσεις (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ), να έχει πληρώσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τους φόρους, να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμη και αν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου όσοι έχουν καθυστερήσει την υποβολή κάποιας δήλωσης ή την πληρωμή κάποιου φόρου.


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «κλειδώσει» το ποσοστό της έκπτωσης φόρου και να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου. Σήμερα σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου δεν προβλέπεται καμία έκπτωση.


Φέτος αναμένεται να υποβληθούν περίπου 6.000.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και περίπου 240.000 δηλώσεις νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με τους λογιστές για να υποβληθούν όλες αυτές οι δηλώσεις σε διάστημα δύο μηνών θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα 104.000 δηλώσεις εισοδήματος. Σε ένα ρεαλιστικό σενάριο το Τaxis θα δέχεται από 30.000 έως 60.000 δηλώσεις καθημερινά κατά τον πρώτο μήνα, ενώ τον δεύτερο θα επιφορτισθεί με τον κύριο όγκο των δηλώσεων που σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να ξεπερνούν ακόμη και τις 200.000 δηλώσεις ημερησίως, με ό,τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό στην επιβάρυνση του συστήματος, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του.


Το υπουργείο Οικονομικών πριν την έναρξη υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να διευθετήσει αρκετές εκκρεμότητες. Εκτός από τη νομοθετική ρύθμιση για την έκπτωση φόρου θα πρέπει να έρθει στη Βουλή και η διάταξη που θα ρυθμίζει το θέμα με τα ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να μην φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το πρώτο ευρώ για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν το 2014.


Με τις διατάξεις νόμου οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα και δεν έχουν τροποποιηθεί, παρά τις εξαγγελίες, τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2014 θα φορολογηθούν κανονικά με συντελεστές 11% και 33% ( για ποσά άνω των 50.000 ευρώ), ωσάν να έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Η κ. Βαλαβάνη όμως είχε δεσμευθεί προσωπικά, μετά από συνάντηση με την ΠΟΜΙΔΑ, προ μηνός, ότι η διάταξη αυτή θα αλλάξει ώστε τα ανείσπρακτα ενοίκια να μπορούν και πάλι να εκχωρούνται στο Δημόσιο, προκειμένου να μην επιβάλλεται φόρος.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr