Για την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια γράφει Washington Post, επισημαίνοντας ότι οι άποροι στη χώρα μας επέστρεψαν στα επίπεδα του 1980.


«Υπάρχουν πολλοί τρόποι σκέψης για το πόσο ιστορική υπήρξε η ύφεση της Ελλάδας», γράφει το δημοσίευμα. «Η οικονομίας της μειώθηκε περίπου όσο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Ο δείκτης ανεργίας έφτασε στο 28%. Και οι πόλεις γέμισαν με νέφος τους χειμώνες, γιατί οι πολίτες της δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους με άλλο τρόπο παρά να κάψουν ότι έχουν στα χέρια τους. Σκεφτείτε αυτό το τελευταίο. Πιθανότατα μας δίνει την καλύτερη ρεαλιστική εικόνα για το πώς ήταν να ζεις την ύφεση της Ελλάδας», σημειώνει ο συντάκτης της αμερικανικής εφημερίδας.


Με ένα διάγραμμα, ο Matt O'Brien δείχνει την πραγματική διάσταση της κρίσης στην Ελλάδα.


Στο διάγραμμα παρουσιάζεται πόσα χρήματα οι Ελληνες, από τους πλουσιότερους μέχρι το φτωχότερο 10%, είχαν μετά από τον υπολογισμό των φόρων και του πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια.


Όπως αναφέρει η Washington Post οι πλούσιοι Έλληνες τα έχουν καταφέρει λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους, με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους να επιστρέφει «μόνο» στο επίπεδο του 1985. Αλλά οι φτωχοί έχουν πέσει ακόμη περισσότερο, πίσω στο επίπεδο που βρίσκονταν το 1980, σύμφωνα με την Washington Post.
«Για αυτό δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι η Ελλάδα πράγματι έχει ανθρωπιστική κρίση», τονίζει το δημοσίευμα. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έχει θέσει  ως προτεραιότητα- θέλουν κουπόνια για τους πεινασμένους, περίθαλψη για τους άρρωστους και ηλεκτρικό για εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, αλλά ακόμη και με μία περιορισμένη νίκη στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη δεν είναι ξεκάθαρο από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Ή αν θα έχει αυτά που χρειάζεται για να αποπληρώσει τους δανειστές της. Δεν έχει βοηθήσει ότι όλη αυτή η πολιτική αβεβαιότητα σκότωσε την εκκολαπτόμενη ανάπτυξη, πολύ σχετική έννοια σε αυτή την περίπτωση, και έστειλε προς τα κάτω πάλι την οικονομία».


«Θα χρειαστεί πολύς, πολύς καιρός πριν η Ελλάδα επιστρέψει εκεί που ήταν το 2008. Αλλά κάποια στιγμή θα είναι, σωστά;», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr