Το γεγονός ότι η Αθήνα εξετάζει ακόμα τρόπους για την αναδιάρθρωση του χρέους της υποδεικνύει πόσο κοντά βρίσκεται η χώρα στην χρεοκοπία,

υποστηρίζεται σε άρθρο των New York Times με την υπογραφή του Landon Thomas Jr. Η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον «πρύτανη» των διεθνών δικηγόρων χρεοκοπίας, Lee C. Buchheit, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στην Ουάσιγκτον είχε κρίσιμη σημασία σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς. Ο κ. Buchheit ήταν άλλωστε ο άνθρωπος που βοήθησε στη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα όσα συζήτησαν οι δύο άνδρες κατά την συνάντησή τους δεν έγιναν γνωστά, καθώς κανένας από τους δύο δεν έκανε κάποιο σχετικό σχόλιο. Αλλά το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης αναζητεί ακόμα τρόπους για αναδιάρθρωση, υπογραμμίζει το πόσο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα στο να κηρύξει χρεοκοπία ενώπιον του δυσβάστακτου χρέους πολλών δισεκατομμυρίων, που πρέπει να αποπληρώσει τις επόμενες εβδομάδες.

Το βασικό μήνυμα του κ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον ήταν ότι η Ελλάδα κάνει το καλύτερο δυνατόν για να φέρει εις πέρας επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις παραμένοντας ταυτόχρονα πιστή στις εξαγγελίες για αντι-υφεσιακά μέτρα. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της παραμένουν σε απόσταση. Πολλοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ διαμαρτύρονται πλέον δημοσίως για το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης καταναλώνει υπερβολική ενέργεια ως διάσημος οικονομολόγος (ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Brookings) αντί να σχεδιάσει ένα βιώσιμο σχέδιο που θα ικανοποιεί τους πιστωτές.

Για την ακρίβεια, η Ευρώπη και το ΔΝΤ είναι έξαλλοι, διότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αλλάξει το γενναιόδωρο σύστημα συνταξιοδότησης, ενώ ο κ. Βαρουφάκης έχει πάει στην αντίθετη κατεύθυνση αυξάνοντας τις συντάξεις στα χαμηλότερα επίπεδα.

«Ακόμα δεν έχουμε ένα κατανοητό, λεπτομερές σχέδιο» δήλωσε ένας από τους ανώτερους δανειστές της Ελλάδας στους ΝΥΤ. «Επιπλέον, τα νούμερα δεν βγαίνουν...»

«Πρακτικά και πολιτικά, το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αποκλείεται» δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ την περασμένη Παρασκευή αλλά πολλοί ειδικοί επιμένουν ότι ο φαύλος κύκλος της λιτότητας πρέπει να σταματήσει κι ότι ο μόνος τρόπος είναι ένα γερό «κούρεμα» του χρέους.

Το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι σε επαφή με τον κορυφαίο δικηγόρο επί θεμάτων χρεοκοπίας στον κόσμο είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για τον εξαναγκασμό της Ελλάδας σε χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Με τον χρόνο να τελειώνει και την Ελλάδα να ξεμένει από ρευστό οι ερχόμενες εβδομάδες θα αποδείξουν την σοφία αυτού του στοιχήματος.

Πηγή:athensvoice.gr