Το τρέξιμο διατηρεί νεότερο έναν ηλικιωμένο, επιβεβαιώνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι, χάρη στο συχνό τζόκινγκ, ένας άνθρωπος τρίτης ηλικίας μπορεί να περπατάει όπως ένας 20χρονος, δαπανώντας περίπου την ίδια ενέργεια.


Παράλληλα, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που προτιμούν να κάνουν απλώς περπάτημα ως άσκηση αντί για τρέξιμο δαπανούν 22% περισσότερη ενέργεια από έναν 20χρονο. Με άλλα λόγια, για να περπατά κάποιος καλά στα γεράματα, καλά θα κάνει να τρέχει επίσης κατά διαστήματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρότζερ Κραμ του Τμήματος Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Μπόουλντερ του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν 30 υγιείς εθελοντές (15 άνδρες και 15 γυναίκες) με μέση ηλικία 69 ετών, οι οποίοι είτε έτρεχαν είτε έκαναν περπάτημα για να εξασκηθούν, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα επί τουλάχιστον μισή ώρα κάθε φορά, για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι ηλικιωμένοι που συμμετέχουν τακτικά σε αεροβικές δραστηριότητες, ιδίως κάνοντας τρέξιμο, έχουν χαμηλότερο μεταβολικό κόστος (δαπάνη ενέργειας) όταν περπατάνε, όχι μόνο σε σχέση με όσους συνομήλικούς τους κάνουν καθιστική ζωή, αλλά και σε σχέση με όσους μόνο περπατάνε για άσκηση» δήλωσε ο Ρότζερ Κραμ.

Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, τόσο μειώνεται η μέγιστη αεροβική ικανότητά τους, όμως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι ηλικιωμένοι που ασχολούνται με το τρέξιμο διατηρούν σε σημαντικό βαθμό αυτήν την ικανότητα και στα γεράματά τους.

Οι επιστήμονες συνέκριναν στο εργαστήριο την αεροβική ικανότητα των 30 ηλικιωμένων δρομέων και βαδιστών. «Αποτέλεσε έκπληξη η διαπίστωση ότι οι ηλικιωμένοι που τρέχουν συχνά για άσκηση είναι τελικά καλύτεροι βαδιστές από εκείνους που περπατάνε τακτικά για άσκηση» δήλωσε ο ερευνητής Όουεν Μπεκ.

Το «μήνυμα» της νέας έρευνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι το τρέξιμο φαίνεται να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και επιτρέπει στους ηλικιωμένους να κινούνται πολύ καλύτερα, έχοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία κινήσεων και ποιότητα ζωής, σε σχέση με όσους ταυτίζουν τα γεράματα με το καθισιό.

Όμως, όπως είπε ο Ρότζερ Κραμ, και το απλό περπάτημα για άσκηση «έχει πολλά οφέλη, όπως τη μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια, διαβήτη, παχυσαρκία και κατάθλιψη - απλώς στην περίπτωσή τους το βάδισμα δεν γίνεται με εξίσου ενεργειακά αποδοτικό τρόπο, όπως συμβαίνει με όσους ασχολούνται και με το τρέξιμο».

Πηγή:zougla.gr