Αναφορά κατέθεσε ο  Βουλευτής Φθιώτιδας Ιωάννης Σαρακιώτης για την οικονομική κατάσταση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού  Παρνασσού και των εργαζομένων του.
Την ίδια ώρα ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Χρήστος ΣταΙκούρας κατέθεσε ερώτηση στη Βουκλή προς το αρμόδιο Υπουργείο για το ίδιο θέμα .



ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗ
    Έχοντας επίγνωση των τεράστιων διαχειριστικών προβλημάτων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού  Παρνασσού και των εργαζομένων του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας Ιωάννης Σαρακιώτης κατέθεσε σχετική αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα χρηματοδότησης έχουν οδηγήσει στο τέλμα το Φορέα και αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων μας να διαφυλάξουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του.
    Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Φορέα, το οποίο επισύναψε ο Ιωάννης Σαρακιώτης στην αναφορά του, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Φορέα και της Προέδρου του κατασχέθηκαν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), καθώς είχαν βεβαιωθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ συνολικού ύψους 8.693,31 ευρώ. Σε γενικές γραμμές, η χρηματοδότηση του Φορέα πραγματοποιείται από το Πράσινο Ταμείο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αλλά δίχως καμία έννοια τακτικότητας. Το αποτέλεσμα είναι η υπολειτουργία του Φορέα και η αδυναμία των εργαζομένων να εκτελέσουν με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά τους.
    Οι ενέργειες του κ. Σαρακιώτη θα συνεχιστούν προς την κατεύθυνση της επαρκούς λειτουργίας του Φορέα, καθώς αναγνωρίζεται το σημαντικό έργο του με σκοπό τη διατήρηση και την προστασία του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Ερώτηση ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ
προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας



Θέμα: Προβλήματα χρηματοδότησης και λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και με την ανακοίνωση των εργαζομένων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) προέβη σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του ΦΔΕΔ Παρνασσού, αφού έχουν βεβαιωθεί εις βάρος του Φορέα ληξιπρόθεσμες οφειλές  προς τον ΕΦΚΑ, συνολικού ποσού 8.693,31 ευρώ.
Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση αναφέρει ότι η χρηματοδότηση του Φορέα γίνεται από το Πράσινο Ταμείο ΥΠΕΝ.
Επίσης, οι πληρωμές μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων του Φορέα, σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αρ.πρωτ. ΕΑΠ 2000078ΕΞ2014, γίνονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στην οποία εντάχθηκαν στις 22.4.2016 και οι 28 Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών σε όλη την Ελλάδα.
Η έγκριση της χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών υπεγράφη μόλις στις 07.3.2017 (ΑΔΑ: ΩΤΘ446Ψ844-ΠΨ0), ενώ η  σχετική Υ.Α. (ΦΕΚ 1133/31.03.2017) με θέμα «Έγκριση των προϋπολογισμών οικονομικού έτους 2017 των 28 λειτουργούντων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών εκδόθηκε την 31.3.2017.
Παρ’όλα τα παραπάνω όμως, τα προβλήματα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο είναι τεράστια, αν και το πρόγραμμα «τρέχει» για 2η συνεχόμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι παραμένουν 5 μήνες απλήρωτοι, ενώ απλήρωτες παραμένουν και οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του Φορέα.
Επιπλέον, τα τέλη κυκλοφορίας και οι ασφάλειες των οχημάτων δεν έχουν πληρωθεί, καθώς ζητήθηκε από το Πράσινο Ταμείο να πληρωθούν απολογιστικά, δηλαδή να τα πληρώσει πρώτα ο Φορέας από άλλους πόρους, να αποσταλούν τα αντίστοιχα παραστατικά εξόφλησης και μετά να πληρωθούν από το Πράσινο Ταμείο.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες  προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα χρηματοδότησης και λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, ώστε να διασφαλιστεί ο σκοπός ίδρυσής του;