Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Μαρτυρικής Πόλης της Υπάτης, "οι Αινιάνες", μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, σας κοινοποιεί το παρακάτω Δελτίο Τύπου που εξέδωσε με την ευκαιρία της εκδήλωσης για τις Γερμανικές Οφειλές στην  Βουλή των Ελλήνων.




ΕΘΝΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
================ 2.5.15  ===============

H κλιμακούμενη πίεση του Ελληνικού Λαού , της Κυβέρνησης της Ελλάδος, της Ελληνικής Βουλής και του νέου φιλελληνικού κινήματος που διαμορφώνεται με άξονα την απομάκρυνση από τη λιτότητα  και τον αντιφασισμό, μέρος του οποίου είναι και το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αποδίδει και εξαναγκάζει σε στροφή τους κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες της Γερμανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μεγάλη εκδήλωση,τη Δευτέρα 27.4.15, της Βουλής,του ΥΠ.ΕΘ.Α. και του Εθνικού Συμβουλίου,για την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα στις 27.4.1941 και τα εγκλήματα κατά του Ελληνικού Λαού και κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν στα χρόνια της κατοχής, τη μετέδωσε όχι μόνον η Ελληνική τηλεόραση αλλά και το διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι όλος ο κόσμος πλέον ενημερώθηκε για το ολοκαύτωμα της πατρίδας μας και την άρνηση της σημερινής Γερμανίας να εκπληρώσει το ηθικό χρέος της  και όλες τις  υποχρεώσεις της,δικαιώνοντας τα θύματα του ναζιστικού παρελθόντος της.

Η συνέντευξη του Γερμανού Προέδρου κ. Γκάουκ στη Sueddedeutsche Zeitung  είναι, κατ´ αρχήν, μέρος αυτής της στροφής.  Η γερμανική διπλωματία εγκαινιάζει μία νέα ρητορεία, που αφίσταται από τη λογική της λήθης.

Ομως, ας μη μας διαφεύγει ότι διατυπώνεται και πάλι επιφύλαξη και προσπάθεια προσανατολισμού του διαλόγου σε "πιο ανώδυνες για τη Γερμανία λύσεις" και τη δημιουργία "ιδρυμάτων".

Το Εθνικό Συμβούλιο αισθάνεται δικαίωση, βεβαίως, για τις μακρόχρονες προσπάθειές του, που πλέον βρίσκονται σε συντονισμό με το αίσθημα του Ελληνικού Λαού και τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η δημοσιότητα που παίρνει το θέμα έπειτα από τις δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου παρουσιάζεται ως ιδανική ευκαιρία για μια τεκμηριωμένη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, όσον αφορά την έκταση της καταστροφής κατά την περίοδο της κατοχής.
Μια ενημέρωση που θα αποτελέσει τη βάση της ηθικής θεμελίωσης των ελληνικών απαιτήσεων.

Με αίσθημα ευθύνης και  ενότητας με όλους τους φορείς της διεκδίκησης συνεχίζουμε τον αγώνα. Αγώνα που αποσκοπεί στην πλήρη δικαίωση της θυσίας του Λαού μας στην αντιφασιστική προσπάθεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου . Αυτή η προσπάθεια είναι ένα πρωτίστως ηθικό ζήτημα Αρχών και Αξιών.

Για το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής

Στέφανος Ληναίος