dt210920

Στις περιοχές της Φθιώτιδας που επλήγησαν από τη θεομηνία βρέθηκε ο βουλευτής Γιάννης Οικονόμου όπου και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής σε δημόσιες υποδομές και δίκτυα, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο βουλευτής Φθιώτιδας, την επόμενη μέρα της καταστροφής η απόλυτη προτεραιότητα της πολιτείας πρέπει να επικεντρωθεί στο τρίπτυχο Ανακούφιση- Αποκατάσταση-Πρόληψη.

Επικεντρώνοντας στο κομμάτι της πρόληψης ο Γιάννης Οικονόμου σημειώνει πως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα γεγονότα αυτά θα γίνονται πιο συχνά.

Απαιτείται λοιπόν ο συνολικός επανασχεδιασμός της αντιπλημμυρικής πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα δεδομένα καθώς και η επιτάχυνση της αδειοδότησης και της διαγωνιστικής διαδικασίας έτσι ώστε τα συγκεκριμένα έργα να υλοποιούνται άμεσα.

Επιπρόσθετα ο νέος σχεδιασμός θα πρέπει πλέον να περιλαμβάνει την υποχρέωση των εταιρειών που κατασκευάζουν έργα εθνικής κλίμακας να αποκαταστήσουν όλα τα σημεία που διαχρονικά εμφανίζουν προβλήματα και να προχωρήσουν εκεί που είναι απαραίτητο σε νέες παρεμβάσεις κατά μήκος των δρόμων, στα τούνελ και στις γέφυρες που διατρέχουν το νομό μας.

Τέλος ο Γιάννης Οικονόμου προτείνει ο συντονισμός, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση μιας τέτοιας παρέμβασης να ανήκει κυρίως στην κεντρική κυβέρνηση μέσω της ίδρυσης μιας υπηρεσίας στα πρότυπα των ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ ή της ΕΓΝΑΤΙΑ που θα ασχολείται αποκλειστικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου:

"Το πλήγμα από τη θεομηνία στη Φθιώτιδα ήταν δυνατό και πρωτόγνωρο.

Η άμεση κινητοποίηση τοπικών αρχών και του κρατικού μηχανισμού βοήθησε στο να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Όμως η επόμενη μέρα μας φέρνει αντιμέτωπους με τεράστια προβλήματα. Το σαββατοκύριακο βρέθηκα διαδοχικά σε Λιανοκλάδι, Ζηλευτό, περιοχή Αεροδρομίου Λαμίας, Στύρφακα, Αγ. Στέφανο, Παλιούρι, Γραμμένη, Λίμνη Ξυνιάδας και διαπίστωσα από πρώτο χέρι το μέγεθος της ζημιάς.

Χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα πλημμυρισμένα, παραγωγές, βαμβακιού λίγο πριν τη συγκομιδή κατεστραμμένες, νεόφυτα ξεριζωμένα, δίκτυα άρδευσης ξεχαρβαλωμένα, θερμοκήπια γκρεμισμένα, κτηνοτροφικές μονάδες μέσα στο χώμα και τη λάσπη, ζωοτροφές μουχλιασμένες, γεωργικά μηχανήματα διαλυμένα σε ρέματα και χωράφια. Τεράστιες ζημιές στους δρόμους τόσο μέσα στα παραπάνω χωριά όσο και στη μεταξύ τους σύνδεση. Κατεστραμμένες οικοσκευές, πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις.

Την επόμενη μέρα της καταστροφής η απόλυτη προτεραιότητα της πολιτείας πρέπει να επικεντρωθεί στο τρίπτυχο Ανακούφιση- Αποκατάσταση- Πρόληψη:

Ανακούφιση για όσους υπέστησαν ζημιές. Με εντολή του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκαν τα μέτρα και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προκειμένου να έχουν άμεσα οικονομική υποστήριξη αγρότες, κτηνοτρόφοι αλλά και ιδιώτες. Πρόκειται για μέτρα άμεσης ενίσχυσης αλλά και αναστολής φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων.

Αποκατάσταση ζημιών. Κλιμάκια μηχανικών θα ξεκινήσουν άμεσα την καταγραφή των ζημιών, κονδύλια 1 εκ. ευρώ θα δοθούν στους δήμους που επλήγησαν προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών σε δημόσιες υποδομές.

Πρόληψη. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο, ίσως το πιο επιβεβλημένο και σίγουρα το πιο δύσκολο κομμάτι. Ας μην ξεχνάμε ότι η συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων γίνεται όλο και πιο πυκνή. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από το Ζορμπά στη Λοκρίδα και την τραγωδία στην Εύβοια. Συνεπώς είναι απολύτως αναγκαίο να θέσουμε σε άλλο πλαίσιο και μεγαλύτερη προτεραιότητα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Μια σοβαρή αντιπλημμυρική πολιτική απαιτεί συνολικό επανασχεδιασμό, καινούριες υδραυλικές μελέτες, αξιολόγηση από την αρχή περιβαλλοντικών μελετών που οδήγησαν σε αδειοδοτήσεις για μεγάλα έργα στην περιοχή μας, αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων της τεχνολογίας αλλά και μετεωρολογικών δεδομένων της τελευταίας περιόδου. Απαιτεί επιτάχυνση της αδειοδότησης και της διαγωνιστικής διαδικασίας έτσι ώστε έργα που προγραμματίζονται σήμερα να μην αρχίζουν να εκτελούνται σε 10 χρόνια. Ειδικά για τη Φθιώτιδα ο

σχεδιασμός αυτός πρέπει να περιλαμβάνει τη λεκάνη απορροής του Σπερχειού αλλά και των υπόλοιπων ποταμών του νομού μας.

Πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει την υποχρέωση των εταιρειών που κατασκευάζουν έργα εθνικής κλίμακας να αποκαταστήσουν όλα τα σημεία που διαχρονικά εμφανίζουν προβλήματα και να προχωρήσουν εκεί που είναι απαραίτητο σε νέες παρεμβάσεις κατά μήκος των δρόμων, στα τούνελ και στις γέφυρες που διατρέχουν το νομό μας. Τέλος απαιτείται να περιλαμβάνει και μάλιστα άμεσα βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις με καθαρισμούς από φερτές ύλες ιδιαίτερα τώρα που ενόψει της χειμερινής περιόδου η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη.

Κατά την άποψη μου τόσο ο συντονισμός όσο και ο σχεδιασμός όσο και η εκτέλεση μιας παρέμβασης τέτοιου μεγέθους δεν μπορεί παρά να ανήκει κυρίως στην κεντρική κυβέρνηση. Ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί η ίδρυση μιας υπηρεσίας στα πρότυπα των ΕΥΔΕ ΠΑΘΕ ή της ΕΓΝΑΤΙΑ που θα ασχολείται αποκλειστικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης και στην αρτιότητα και την επάρκεια των μέτρων πρόληψης θα κριθεί στα μάτια των πολιτών το κύρος της πολιτικής μας αλλά και η ικανότητα του κρατικού μηχανισμού στα συγκεκριμένα θέματα".