Themis Cheimaras 071020

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Υπουργό, στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Καραγιάννης, ο Θέμης Χειμάρας έθεσε την πάγια και επιτακτική ανάγκη εκπόνησης μια ενιαίας στρατηγικής, μιας ολοκληρωμένης μελέτης για την διαχείριση των παρεμβάσεων που απαιτούνται στον Σπερχειό ποταμό, προτείνοντας μάλιστα, τη χρηματοδότησή της από το Υπουργείο.

Στόχος της μελέτης είναι να αναδειχθούν οι ανάγκες, οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες του ποταμού και να αντιμετωπισθούν ολοκληρωμένα τα προβλήματα που προκύπτουν συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες.

Να διαμορφωθούν οι κατάλληλες στρατηγικές ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Σπερχειού και των παραποτάμων του, μέσα από ένα ιεραρχημένο πλέγμα παρεμβάσεων, οι οποίες θα καλύψουν αφενός μεν την αντιπλημμυρική θωράκιση, αφετέρου δε θα καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες των αγροτών της Φθιώτιδας.

Ο Βουλευτής εστίασε στα τεράστια προβλήματα που εντοπίζονται σε ολόκληρη τη λεκάνη απορροής του Σπερχειού, η οποία επιβαρύνεται πλέον σημαντικά και από τα αντιπλημμυρικά έργα του νέων οδικών αρτηριών και της σιδηροδρομικής γραμμής.

Τα έργα αυτά έχουν υλοποιηθεί αποσπασματικά, με σκοπό να προστατεύουν το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και η αποφόρτισή τους από τις έντονες βροχοπτώσεις, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις γύρω περιοχές.

Η ανάγκη για υδραυλικά έργα από το ύψος των πηγών έως και τις εκβολές του ποταμού, είναι πιο επιτακτική από ποτέ, όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής, ζητώντας από τον Υπουργό, τη χρηματοδότηση των σχετικών μελετών μέσω του Υπουργείου Υποδομών και την ένταξή τους στις συμπληρωματικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει η ΕΡΓΟΣΕ.

Επιπλέον, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή σχετικά με την εξέλιξη της προσπάθειας για τη χρηματοδότηση του εναπομείναντος τμήματος του Ε65, η οποία φαίνεται να ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα.

 Σε δήλωσή του ο Θέμης Χειμάρας αναφέρει:

«Ο κ. Καραμανλής, είναι απόλυτα ενημερωμένος σε σχέση με τα προβλήματα της Φθιώτιδας. Με ενημέρωσε σχετικά με τις παρεμβάσεις προϋπολογισμού 60 εκατ. € που ξεκινούν το επόμενο διάστημα και για τις κατευθύνσεις που έχει δώσει, για την άμεση εκπόνηση επιπρόσθετων μελετών και την χρηματοδότηση έργων, ώστε να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η περιοχή. Έτσι, θα αντιμετωπισθούν οριστικά τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των νέων οδικών αρτηριών και του νέου σιδηροδρομικού δικτύου.

Από τον κ. Υπουργό, ζήτησα τη χρηματοδότηση μιας ενιαίας μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση του Σπερχειού ποταμού και των παραποτάμων του.

Ένα συνεκτικό και κοστολογημένο σχέδιο, που θα προγραμματίζει όλα τα απαραίτητα έργα, για να πετύχουμε αυτά που τόσα χρόνια συζητάμε: την μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, την προστασία της περιουσίας, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του Σπερχειού.

Ευχαριστώ τον κ. Υπουργό και τον κ. Γενικό Γραμματέα, για την άμεση ανταπόκριση και ιδιαιτέρως για το προσωπικό ενδιαφέρον που δείχνουν για τη Φθιώτιδα».