Σκληρή κριτική για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τους χειρισμούς του δημάρχου Λαμιέων άσκησε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμιέων ο επικεφαλής της Λαικής Συσπέιρωσης Τάσος Χρονάς ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως αγγίζει τα όρια του τραγελαφικού η απόφαση του κ. Σταυρογιάννη να ζητήσει να παρακρατήσει η ΔΕΗ τις οφειλές του δήμου από τα δημοτικά τέλη που εισπράτει από αυτόν .

 

<<Πώς ως πρόεδρος του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε. εισηγείστε και ψηφίζετε να παρακρατήσει η ΔΕΗ τις οφειλές του Δήμου σας από τα δημοτικά τέλη που εισπράττει και, αν δεν γίνει αυτό δυνατόν, ζητάτε από το Υπουργείο Εσωτερικών να κάνει παρακράτηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Είστε δισυπόστατος ; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι ανοίγετε τους ασκούς του Αιόλου για όλους τους Δήμους;Ποιος σας έδωσε την εξουσιοδότηση να κάνετε κάτι τέτοιο;Είστε Δήμαρχος ή πρόεδρος ανώνυμης εταιρείας, που αντιδικεί με το Δήμο;   >> τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Χρονάς .

Ο επικεφαλής της Λαικής Συσπέιρωσης πρόσθεσε πως η κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία ήταν γεμάτη με αντιφατικές και αντικρουόμενες απόψεις που δεν μπορούν να αποκρύψουν :

  • Την παράνομη συγχώνευση των τοπικών φορέων διαχείρισης απορριμμάτων σε Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Α.Ε. και φυσικά τις όποιες παράνομες πράξεις ακολούθησαν…. Την παράνομη παρέμβαση τους στην λειτουργία των ΧΥΤΑ.
  • Την έλλειψη επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων,
  • Την έλλειψη εγκεκριμένου από τα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων.

 Η Λαική συσπέιρωση ξεκαθαρίζει :

  1. Οι παράγοντες, που κινούνται γύρω από τον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Α.Ε. και τη ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε., θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα, επειδή έχουν την ίδια λογική με την κυβέρνηση, αλλά το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στο να διασφαλίσουν την δική τους συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες, προστατεύοντας τις δικές τους επιλογές και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν.
  2. Και οι δύο τους δεν αμφισβητούν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την επιβάρυνση του λαού από αυτήν. Δεν μπορούν να κρύψουν την επιβάρυνση του λαού από το κόστος των αναγκαίων έργων και τα έξοδα μεταφοράς. Η λογική τους υιοθετεί σε κάθε περίπτωση την αύξηση των δημοτικών τελών.
  3. Ακόμη και όταν μιλάνε για κονδύλια της Ε.Ε. ή για χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και αυτά είναι χρήματα των εργαζομένων, που τα χρησιμοποιούν με τα δικά τους κριτήρια, δίνοντας την ευκαιρία στους μεγαλοεργολάβους και το μεγάλο κεφάλαιο να κερδοσκοπήσουν… Όταν ο λαός, που χαρατσώνεται ποικιλότροπα, καλείται να πληρώσει και αυξημένα τέλη καθαριότητας.

 Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ παρεμβαίνουμε και θα παρεμβαίνουμε, σε αυτές τις διαδικασίες, με κάθε τρόπο, για να τους εμποδίσουμε να κάνουν αυτό που θέλουν. Προσπαθούμε να ακυρώσουμε τις ενέργειες των παραγόντων του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Α.Ε. και φυσικά δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις δικές της επιδιώξεις για ιδιωτικοποίηση. Σε αυτή τη βάση, θεωρούμε απαραίτητο το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, που θα στηρίζεται στα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισής τους.

Το Περιφερειακό Σχέδιο, αλλά και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Απορριμμάτων μπορούν και πρέπει να διαμορφωθούν από κάθε Δήμο ή ομάδα Δήμων, με τα πιο σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια.