Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

syntakseis

Τη δυνατότητα καταβολής και εφέτος 13ης σύνταξης στους περισσότερους συνταξιούχους, έτσι ώστε το συνολικό ετήσιο ποσό που θα χάσουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεωννα καλυφθεί, εξετάζει η κυβέρνηση.

 Κατά τους εισηγητές της πρότασης πρόκειται για χρήματα που αφενός θα καλύψουν τις απώλειες και αφετέρου με το που θα δοθούν, θα πέσουν αμέσως στην αγορά και παράλληλα θα τονωθεί η κατανάλωση.

Σύμφωνα με αυτούς, η 13η σύνταξη μαζί με τα άλλα μέτρα που θα περιλαμβάνει το καλάθι του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θα πείσει τους πολίτες ότι οι ημέρες θα καλυτερεύουν όσο το πρόγραμμα της κυβέρνησης αποδίδει και η οικονομία ανεβάζει ρυθμούς.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος και επιδιώκει να κρατήσει κλειστή αυτή τη συζήτηση μέχρι και τις 20 Αυγούστου, τα σχέδια για επιλογές ενάντια στη λιτότητα που θα εξαγγελθούν από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει να συζητούνται.

Εξάλλου, έχει εδραιωθεί η αίσθηση πως η κυβέρνηση της Αριστεράς κάθε χρόνο προχωρά σε εορταστικό «μποναμά» για τα χαμηλά εισοδήματα, σε αντίθεση με προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Κρίσιμο σημείο, πάντως, από το οποίο θα εξαρτηθούν εν πολλοίς και οι χειρισμοί του Πρωθυπουργού στο ζήτημα του επανυπολογισμού των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου (τυπικώς παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και νωρίτερα) είναι η τελική στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην κυβέρνηση πολλοί είναι έτοιμοι να εισηγηθούν νομοσχέδιο ακύρωσης των άρθρων που αναφέρονται σε συντάξεις και αφορολόγητο την ίδια ημέρα που θα ανακοινωθεί η αποχώρησή του ΔΝΤ.

Άλλωστε σε πρόσφατη τοποθέτηση στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα μέτρα που συμφωνήσαμε τα απαίτησε το ΔΝΤ. Αν έχουμε τη θετική εξέλιξη που όλοι επιθυμούμε και πάρουμε τη λύση για το χρέος θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά αν δεν την έχουμε, με ευθύνη κάποιων στην ΕΕ και δεν συμμετάσχει το Ταμείο, δεν θα υλοποιήσουμε τα μέτρα».

ΠΗΓΗ: www.cnn.gr