Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

f12b30820bca460bb9d5ed5d8b9317a4

Αντίστροφη μέτρηση δύο ημερών "τρέχει" από σήμερα για την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, στη Βουλή.

Ασφαλείς πληροφορίες του "Κεφαλαίου" αναφέρουν πως την ερχόμενη Δευτέρα (ή το αργότερο Τρίτη) το εν λόγω ν/σ θα έρθει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ παραμένει ο στόχος της ψήφισής του έως την Παρασκευή, 21 του τρέχοντος μηνός.

Υπηρεσιακά στελέχη του ίδιου υπουργείου ανέφεραν πως η κατάθεση του ν/σ στη Βουλή αποτελεί άτυπο "ορόσημο" για να δρομολογηθεί σε τελικό στάδιο η διαμόρφωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιλογή κατηγορίας των ασφαλιστικών εισφορών από 1,5 εκατομμύρια ελεύθερων επαγγελματιών.

Δύο χρονικά ορόσημα

Συγκεκριμένα, εφόσον τηρηθεί η υφιστάμενη κυβερνητική στοχοθεσία (ψήφιση του ν/σ Βρούτση έως τις 21 του μηνός), ενδεχομένως ακόμα και την ίδια μέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο ή το αργότερο στις 24 (αφού έχει δημοσιευθεί πιθανότατα και ο επερχόμενος νόμος στο ΦΕΚ), εκτιμάται ότι θα ανοίξει κιόλας η σχετική πλατφόρμα.

Σε αυτήν θα μπορεί να δηλώσει ο κάθε επαγγελματίας σε ποια από τις 6 συνολικά ασφαλιστικές κατηγορίες επιθυμεί (τελείως ανεξάρτητα από το εισόδημά του και τα έτη ασφάλισής του) να ανήκει τουλάχιστον για το επόμενο 12μηνο. Σημειώνεται πως, όσο υψηλότερη κατηγορία εισφορών επιλέξει ένας επαγγελματίας, τόσο υψηλότερη σύνταξη θα λάβει μελλοντικά.

Η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως και η καταβολή της 1ης "δόσης" των εισφορών του 2020, δηλαδή εκείνων του Ιανουαρίου 2020, θα πρέπει να γίνει έως τις 12 Μαρτίου.

Το πολύ μικρό αυτό χρονικό περιθώριο (κοντά στις 20 μέρες) για τη δήλωση των εισφορών που θα πληρώνουν για το επόμενο 12μηνο οι επαγγελματίες θα ισχύσει, κατ' εξαίρεση, μόνο για φέτος.

Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει δίμηνη προθεσμία για την επιλογή κατηγορίας εισφορών.

Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει φέτος "τρύπα" στα έσοδα των Ταμείων από τις εισφορές των επαγγελματιών, επιλέχθηκε από το υπ. Εργασίας η συντόμευση της σχετικής προθεσμίας.

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Όποιος επαγγελματίας δεν επιλέξει μόνος του κατηγορία εισφορών έως τις 21/2 (σύμφωνα με το βασικό σενάριο), θα "χρεωθεί" από τα ίδια τα Ταμεία αυτόματα με την 1η κατηγορία, η οποία προβλέπει συνολικές εισφορές ύψους 210 ευρώ ανά μήνα υπέρ της κύριας σύνταξης και της υγείας.

Τις ίδιες εισφορές, τις οποίες είτε θα επιλέξει είτε θα του "χρεωθούν" αυτόματα (εφόσον δεν επιλέξει ο ίδιος μέχρι τις 21/2), θα πληρώνει κάθε μήνα για όλο το επόμενο 12μηνο, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2021.

Το ν/σ προβλέπει πως οι εισφορές κάθε μήνα θα πληρώνονται στο τέλος του εκάστοτε επόμενου μήνα (π.χ. του Μαρτίου 2020 θα πρέπει να πληρωθούν έως τέλη Απριλίου, του Απριλίου έως τέλη Μαΐου κ.λπ.).

Από το επόμενο έτος θα μπορεί είτε να συνεχίσει να πληρώνει τις ίδιες εισφορές που θα επιλέξει φέτος είτε να επιλέξει υψηλότερες, με "ταβάνι" τα 566 ευρώ/μήνα. Η ίδια διαδικασία ανανέωσης της επιλογής του θα ισχύει κάθε χρόνο μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Σημειώνεται πως η κλιμάκωση των ασφαλιστικών κατηγοριών αφορά βασικά τις εισφορές κύριας σύνταξης και όχι της υγείας. Και αυτό γιατί οι εισφορές υγείας από φέτος σταθεροποιούνται στα 55 ευρώ/μήνα για όσους επιλέξουν την 1η κατηγορία και στα 66 ευρώ/μήνα για όσους επιλέξουν από τη 2η έως και την 6η κατηγορία.

Ασφαλιστική ενημερότητα

Παράλληλα, υπηρεσιακοί κύκλοι του υπ. Εργασίας ξεκαθαρίζουν πως η εμπρόθεσμη μηνιαία καταβολή των εισφορών της κατηγορίας την οποία θα επιλέξει κάθε ασφαλισμένος θα είναι όρος (μαζί με την εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεων της ρύθμισης παλιότερων οφειλών, εφόσον έχουν ενταχθεί) προκειμένου να είναι ασφαλιστικά "ενήμερος".

Με άλλα λόγια, αν δεν πληρώνει κάθε μήνα τις επιλεγμένες από τον ίδιο εισφορές, θα χάνει την ασφαλιστική "ενημερότητα" και, έτσι, δεν θα μπορεί να προβαίνει σε μια σειρά σημαντικών οικονομικών συναλλαγών, όπως η αγοραπωλησία αυτοκινήτων, η λήψη τραπεζικού δανείου άνω των 6.000 ευρώ, με συνέπεια να καθίσταται δύσκολη η επιχειρηματική δραστηριότητά του.

Εν αναμονή της εκκαθάρισης του 2019

Ενώ από αυτόν τον μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα εισφορών για τους επαγγελματίες, εκκρεμεί η εκκαθάριση των εισφορών του 2019. Πληροφορίες του "Κ" από στελέχη του υπ. Εργασίας αναφέρουν πως η διαδικασία αυτή θα "τρέξει" μετά τον ερχόμενο Μάιο.

Υπενθυμίζεται πως ο υπολογισμός των περσινών εισφορών έγινε με βάση το εισόδημα που δήλωσαν το 2017. Συνεπώς, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, πρέπει να γίνει ο επαναϋπολογισμός τους βάσει του εισοδήματος του 2018.

Για όσους δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2018 σε σχέση με το 2017 ή δεν κατέβαλαν τις προβλεπόμενες εισφορές, θα τους προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο θα πρέπει να εξοφλήσουν σε δόσεις, παράλληλα με τις νέες τρέχουσες εισφορές κάθε μήνα.

Για όσους δήλωσαν για το 2018 χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2017, θα τους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, το οποίο πρέπει να τους επιστραφεί.

Για όσους δήλωσαν τόσο το 2017 όσο και το 2018 το ίδιο εισόδημα, θα υπάρξει μηδενικό υπόλοιπο.

Το δημοσιονομικό μέτωπο

Ασφαλείς πληροφορίες του "Κ" από αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας αναφέρουν πως οι επίσημες προβλέψεις για το νέο σύστημα εισφορών για τους επαγγελματίες υποδεικνύουν πως θα είναι "δημοσιονομικό ουδέτερο". Συγκεκριμένα, αναμένονται 36 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα από τις εισφορές κύριας σύνταξης και 36 εκατ. ευρώ χαμηλότερα έσοδα από τις εισφορές υγείας. Συνεπώς, όσες απώλειες δημιουργηθούν στα έσοδα από τις εισφορές υγείας θα αναπληρωθούν από τα επιπλέον έσοδα από τις εισφορές κύριας σύνταξης.

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Περισσότερα...