Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Από την Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσουν τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια από το ΥΠΟΙΚ σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη.

 

Όποτε έρχεται γράμμα από την εφορία, οι πιθανότητες να μην είναι για καλό είναι από... χέρι. Αυτή τη φορά, κάποιοι μπορεί να δουν μια ευκαιρία, να πληρώσουν κάτι γλιτώνοντας πολλά.

 
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να στείλει ένα εκατομμύριο ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία είναι φορτωμένα με τεράστιες προσαυξήσεις, να πληρώσουν μέρος ή όλο το κεφάλαιο έως τις 27 Μαρτίου και να κουρέψουν αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων.
 

Τα email σχεδιάζεται να αρχίσουν να αποστέλλονται με ρυθμό εκατό χιλιάδων την ημέρα από την ερχόμενη Πέμπτη.


Νωρίτερα, το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία με την οποία το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε «δεκαήμερο προσφορών» έως τις 27 Μαρτίου, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών με γενναίο κούρεμα στις προσαυξήσεις.
 

Το ραβασάκι θα υπενθυμίζει το ληξιπρόθεσμο χρέος και τον κίνδυνο των κατασχέσεων. Θα περιγράφει όμως και τα κέρδη διαγραφής προσαυξήσεων για όποιον καταθέσει τον οβολό του στις τράπεζες έως τις 27 του μήνα.
 

Θα αποσταλούν μαζικά μεν, στοχευμένα δε. Οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν ήδη αρχίσει να «διαλέγουν» στη βάση συστήματος ανάλυσης ρίσκου (risk analysis) τις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν πιθανότητες εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (απορρίπτονται πτωχευμένες επιχειρήσεις ή αδρανείς κλπ.).
 

Σε ένα δεύτερο «κόσκινο» οι αποδέκτες των ειδοποιητηρίων θα προσδιοριστούν στη βάση εκείνων που έχουν οφειλές με μεγάλες προσαυξήσεις.
 

Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, προσθήκη στο νομοσχέδιο με τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, προβλέπει ότι όσοι φορολογούμενοι πληρώσουν εφάπαξ ή μέρος των οφειλών τους έως τις 27 Μαρτίου, ανάλογα με το ποσοστό κεφαλαίου που θα εξοφλούν θα διαγράφουν το ίδιο ποσοστό προσαυξήσεων.
 

Αν για παράδειγμα κάποιος φορολογούμενος χρωστά 3.000 ευρώ στην εφορία οι οποίες επιβαρύνονται με επιπλέον 4.500 ευρώ προσαυξήσεων και προστίμων, πληρώνοντας έως τις 27 Μαρτίου 3.000 ευρώ στην τράπεζα θα ξεμπερδέψει με τη συνολική οφειλή των 7.500 ευρώ.

Αντίστοιχα, αν πληρώσει 2.000 ευρώ ή τα δύο τρίτα του κεφαλαίου θα σβήσει και τα δύο τρίτα των προσαυξήσεων. Πληρώνοντας 2.000 ευρώ, το συνολικό χρέος των 7.500 ευρώ θα περιοριστεί σε 2.500 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών θα του χαρίσει 3.000 ευρώ προσαυξήσεων.
 
Η διαδικασία

Οι πληρωμές εξπρές, θα γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς υποβολή αιτήσεων και χωρίς προϋποθέσεις. Το υπουργείο Οικονομικών όταν ψάχνει γρήγορα λεφτά, κάνει τη ζωή των φορολογουμένων εύκολη.

 
Ο φορολογούμενος από την Πέμπτη, αν δεν στραβώσουν οι διαδικασίες και τηρηθεί η προθεσμία της 27ης Μαρτίου, μπαίνοντας στο Taxisnet και την «προσωποποιημένη πληροφόρηση» εκτυπώνουν την Ταυτότητα Οφειλής, για το χρέος που βαρύνεται με μεγάλες προσαυξήσεις. Αυτές συμφέρει να εξοφλήσει ολικά ή μερικά έως τις 27 Μαρτίου.

 
Για τις υπόλοιπες μπορεί να περιμένει το λίφτινγκ στις εκατό δόσεις. Στην εκτύπωση θα βλέπει ότι για παράδειγμα χρέος 10.000 ευρώ, με προσαυξήσεις 20.000 ευρώ (ισχύει για παλαιότερες οφειλές) ξεπληρώνεται με 10.000 ευρώ.

 
Το δέλεαρ θα φαίνεται στην εκτύπωση. Αν «τσιμπήσει» και πάει στην τράπεζα να πληρώσει 10.000 ευρώ, την επομένη θα διαπιστώσει στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» ότι απαλλάχθηκε από το χρέος του. Ο φορολογούμενος μπορεί να διαλέξει το χρέος το οποίο θα πληρώσει, χωρίς να έχει υποχρέωση να ρυθμίσει τις υπόλοιπες οφειλές του.

 
Αν θα «τσιμπήσουν» πολλοί στην προσφορά, θα φανεί. Οι προσδοκίες της ΓΓΔΕ πάντως είναι συγκρατημένες αναφορικά με τα έξτρα έσοδα που θα έρθουν έως το τέλος του μήνα .

 
Πηγή: euro2day.gr