Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Την αύξηση του υπερ- μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (πχ Μύκονος), ώστε να προφυλαχθούν άλλα νησιά των άγονων γραμμών εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες σχετικά με τις παρεμβάσεις φορολογικής πολιτικής που θα καταθέσει η Ελλάδα στους θεσμούς, η κ. Βαλαβάνη επιβεβαίωσε εμμέσως μόνον την αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλή νησιά, άφησε ανοικτό το θέμα της αύξησης της φορολόγησης τσιγάρων και ποτών, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης στην φορολογία των καυσίμων.

Ειδικότερα, για την πρόταση της ελληνικής πλευράς να εξαιρεθούν τα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων από το καθεστώς των μειωμένων κατά 30%συντελεστών ΦΠΑ, είπε: «Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή.»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αυξήσεων σε έμμεσους φόρους, όπως είναι η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των τσιγάρων, των οινοπνευματωδών ποτών και των καυσίμων η κ. Βαλαβάνη αναφέρθηκε σε δυσκολίες, καθώς ήδη τα σχετικά προϊόντα είναι υπερφορολογημένα.

«Στα τσιγάρα οι ειδικοί φόροι είναι ήδη στο 88%» είπε, ενώ ξεκαθάρισε πως η υπέρμετρη φορολόγηση των καυσίμων οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε περιβαλλοντική καταστροφή.

Η ίδια επιβεβαίωσε εμμέσως και το σχέδιο της «τυχερής απόδειξης» που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών και έχει εμπλουτίσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση και το οποίο δίνει κίνητρο στους πολίτες να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

«Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατήσουν όλες τις αποδείξεις το 2015», είπε και προσέθεσε ότι υπάρχουν σκέψεις να προβλεφθεί επιβράβευση για όλους.

Ερωτηθείσα για τις αλλαγές που θα έλθουν στο φόρο εισοδήματος είπε πως αυτές θα παρουσιαστούν στο δεύτερο μισό του 2015 και θα αφορούν στα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016.

Προανήγγειλε πάντως την κατάργηση των τεκμηρίων και την αντικατάστασή τους από μέτρα έμμεσης απόδειξης, βάσει του υπό κατάρτιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Η κ. Βαλαβάνη αναφέρθηκε στο «μαύρο» χρήμα και στην κυβερνητική πρόταση για τη δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις ως μια νέα εκδοχή φορολογικής αμνηστίας σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό, ώστε να τα αποκαλύψουν, καταβάλλοντας χαμηλό φόρο.

«Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εθελοντικά να δηλωθούν τα χρήματα αυτά στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και να μπει ενιαίος φόρος» είπε.

Η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε πως ο σχεδιασμός για τη σύσταση ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, ώστε να εισπραχθούν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα προχωρήσει και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 που θα συνενώνει τις οφειλές προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή: www.in.gr

Περισσότερα...