Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Κούρσα ταχύτητας ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να φέρει στο δημόσιο ταμείο μέσα στις επόμενες τρείς εβδομάδες όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα.

«Και το τελευταίο ευρώ μετράει», λένε στο οικονομικό επιτελείο έχοντας υπόψη τις πολύ μεγάλες ταμειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Είναι η καταβολή μισθών και συντάξεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ έως τα μέσα Μαΐου, η αποπληρωμή της δόσης προς το Νομισματικό Ταμείο ύψους 747 εκατομμυρίων ευρώ στις 12 Μαΐου, τόκους 400 εκατομμυρίων ευρώ και άλλες υποχρεώσεις (επιχορηγήσεις φορέων κλπ) ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για συνολικές υποχρεώσεις που προσεγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως την ίδια περίοδο να προβλέπονται και σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και ο νέος ΕΝΦΙΑ βρίσκεται ακόμη σε στάδιο… σκέψεων.

Υπάρχουν όμως πηγές εσόδων από τις οποίες το οικονομικό επιτελείο περιμένει την άμεση παροχή οξυγόνου στο δημόσιο ταμείο. Πρόκειται για:

- Την άμεση ενεργοποίηση της νέας μορφής της ρύθμισης των 100 δόσεων. Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή πρόκειται να ανοίξει πολύ σύντομα (πιθανώς έως και την Κυριακή) και στο ΥΠΟΙΚ προσδοκούν αθρόα ηλεκτρονική προσέλευση όσων χρωστούν στο δημόσιο. Μεγάλες είναι και οι προσδοκίες για είσπραξη σημαντικών ποσών από τη ρύθμιση εξπρές που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής ποσού τουλάχιστον 10πλάσιου της ελάχιστης δόσης και ισόποσης διαγραφής προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

- Την είσπραξη σημαντικού μέρους των περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ από το ανείσπρακτο χαράτσι του 2013 που έχει βεβαιωθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Απριλίου ή να ρυθμιστεί με τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

- Την είσπραξη τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από  Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Στο τέλος Απριλίου αποδίδεται ο ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου του έτους για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και ο ΦΠΑ του Μαρτίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

- Την είσπραξη τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης (καυσίμων, καπνού κλπ).

- Την εισροή ζεστού χρήματος από όσους θα κάνουν χρήση της δυνατότητας υποβολής διορθωτικών και τροποποιητικών δηλώσεων κάθε είδους φορολογίας για τις χρήσεις έως το τέλος του 2014 με αντίστοιχη πληρωμή του πρόσθετου φόρου ή ρύθμισή του σε έως 100 δόσεις.

Δεδομένη θεωρείται και η συνέχιση της τακτικής «αναγκαστικού δανεισμού» στο δημόσιο των διαθέσιμων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και της εκταμίευσης με το σταγονόμετρο δαπανών τις οποίες το δημόσιο μπορεί να καθυστερήσει, όπως είναι η αποπληρωμή οφειλών προς τους προμηθευτές του.

Άρθρο του Σπύρου Δημητρέλη

Πηγή:www.capital.gr