Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Eforia

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε πολλούς φορολογούμενους που επισκέφθηκαν την εφορία για να υποβάλουν αίτηση για να εισπράξουν την επιστροφή του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Το ΑΦΜ τους είχε «κλειδώσει» με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει η επιστροφή φόρου. Ενώ το ίδιο συνέβη και σε όσους ζήτησαν να λάβουν φορολογική ενημερότητα. 

Ο λόγος είναι γιατί οι δήμοι, μέσω της Εφορίας, έχουν δεσμεύσει τα ΑΦΜ των πολιτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές για απλήρωτες κλήσεις ή για ανεξόφλητους λογαρισμούς ύδρευσης και δημοτικά τέλη. 

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν έληξε η ρύθμιση των 100 δόσεων τα οικονομικά τμήματα των δήμων ξεκίνησαν και πάλι την «δουλειά». Καθημερινά στέλνουν στις ΔΟΥ τα στοιχεία των οφειλετών που έχασαν την ρύθμιση, δίνοντας εντολή για μπλοκάρισμα του αποδεικτικού ενημερότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το πρώτο μέτρο που επιβάλλουν οι ΟΤΑ για να εισπράξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις. Όσοι δεν πληρώσουν ή δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις ακόμα και κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών. 

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι οφειλέτες θα έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με ηλεκρονικούς πλειστηριασμούς κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. 

Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις πολιτών που πληροφορήθηκαν από τον υπάλληλο της ΔΟΥ ότι χρωστούν στον Δήμο, καθώς δεν είχαν λάβει ποτέ κάποια ειδοποίηση. Κανονικά αποστέλλονται ειδοποητήρια στους οφειλέτες πριν ξεκινλησει η διαδικασία της επιβολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις κυρίως λόγω αλλαγής διεύθυσνης κατοικίας τα «ραβασάκια» δεν φτάνουν ποτέ στους οφειλέτες. 

Πληρώστε και σώστε 

Για να ενεργοποιηθεί ξανά ο ΑΦΜ και να μπορέσει ο οφειλέτης να εισπράξει την επιστροφή φόρου, θα πρέπει κα κάνει μια επίσκεψη από τον δήμο του ώστε είτε να εξοφλήσει ολόκληρο το χρέος του είτε να το ρυθμίσει σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις. Με το που θα τακτοποιήσει το ποσό της οφειλής ο δήμος θα του χορηγήσει βεβαίωση για άρση της δέσμευσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, την οποία θα προσκομίσει ο φορολογούμενος στην εφορία του προκειμένου να ξεμπλοκάρει ο ΑΦΜ και να λάβει την επιστροφή φόρου ή φορολογική ενημερότητα. 

Σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων για τον διακανονισμό της οφειλής, η ρύθμιση καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.  

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr

Περισσότερα...