Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

18s10pl thumb large

Οδηγίες στις εφορίες για τις αλλαγές που επήλθαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να αποφευχθούν προβλήματα και διαμαρτυρίες από όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, ενώ ρυθμίζονται και τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017.

Όπως προκύπτει από τον νόμο, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις χωρίς πτωχευτική ικανότητα, με οφειλές προς την εφορία έως 125.000 ευρώ, μπορούν να επιτύχουν τη ρύθμιση των οφειλών τους σε 120 μηνιαίες δόσεις με την αυτοματοποιημένη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ειδικότερα, με τις πρόσφατες αλλαγές:

1. Διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο καθώς:

• καταργήθηκε το προβλεπόμενο ανώτατο όριο των 50.000 ευρώ για οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ

• υπάγονται στη ρύθμιση και οι οφειλές που βεβαιώθηκαν στη φορολογική διοίκηση εντός του έτους 2017, ήτοι έως τις 31/12/2017, αντί του προϊσχύοντος χρονικού ορίου της 31ης/12/2016.

2. Επεκτάθηκε η εφαρμογή των ειδικών κανόνων ρύθμισης που ίσχυαν για οφειλέτες με συνολικές οφειλές (προς όλους τους πιστωτές ή προς το Δημόσιο, κατά περίπτωση) από 20.000,01 έως 50.000 ευρώ, σε οφειλέτες με συνολικές οφειλές (προς όλους τους πιστωτές ή προς το Δημόσιο, κατά περίπτωση) από 20.000,01 έως 125.000 ευρώ.

3. Τέθηκαν νέοι κανόνες για οφειλέτες με συνολικά χρέη (προς όλους τους πιστωτές ή προς το Δημόσιο, κατά περίπτωση) άνω των 125.000 ευρώ, που προβλέπουν την υποχρέωση του οφειλέτη να προσκομίσει αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών. Οι εν λόγω κανόνες ισχύουν για φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα και νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις αυτές ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών, από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα ο οποίος είναι φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τουλάχιστον 5 χρόνια και διαθέτει άδεια ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος. Για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη προαφαιρούνται από το χρέος το 85% των προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής και το 95% των αυτοτελώς βεβαιωμένων προστίμων που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση, ώστε το ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, βάσει του οποίου κρίνεται η βιωσιμότητα, να είναι πλασματικά μειωμένο, χωρίς ωστόσο το ποσό αυτό να ταυτίζεται με το ποσό αποπληρωμής της οφειλής που προτείνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

4. Προστέθηκαν νέες εξαιρέσεις στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών. Συγκεκριμένα: Το Δημόσιο δεν προτείνει ρυθμίσεις σε περίπτωση που η συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και τυχόν συνοφειλέτη/συνοφειλετών που υπέβαλαν την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη υπερβαίνει το εικοσιπενταπλάσιο.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr