Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Δεν θα πάρουμε μέτρα μόνο για να πάρουμε μια δόση είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης


- Στόχος η βιώσιμη συμφωνία με τους δανειστές χωρίς υφεσιακά μέτρα
- Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών για φόρους και ιδιωτικοποιήσεις
- ''Πρέπει να μεταθέσουμε στο μέλλον την πληρωμή των δόσεων προς την ΕΚΤ'' ήταν η ευθεία απειλή του Γ. Βαρουφάκη
Στόχος είναι μια βιώσιμη συμφωνία, μια συμφωνία που θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα να ανακάμψει, είπε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός η δόση δεν είναι αυτοπσκοπός, ούτε θα γίνουν υποχωρήσεις μόνο και μόνο για να πάρει η χώρα τώρα κάποοια χρήματα.
Κανείς δεν θέλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά για να πάρουμε μόνο αυτή τη δόση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ως προς το πρόγραμμα ο υπουργός Οικονομικών ότι στόχος της κυβέρνησης αλλά και προσωπικός του είναι μια συμφωνία που θα δίνει διέξοδο αναφέροντας χαρακτηριστικά: “θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι συνεπές. Αν το κάνω θα είμαι άλλος ένας υπουργός που θα υπογράψει ένα πρόγραμμα που μαθηματικά δεν βγαίνει”.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης ενώ υπάρχουν άνθρωποι (προφανώς υπουργοί οικονομικών και ξένοι ηγέτες) που συμφωνούν μαζί του υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες που δεν επιτρέπουν ανατροπές.
“Δυστυχώς από την άλλη πλευρά υπάρχει κατανόηση γι' αυτό αλλά υπάρχουν και πολιτικοί περιορισμοί. Όταν σου λένε σε κλειστούς διαδρόμους πως θα το περάσω αυτό στο κοινοβούλιό μου, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αναφερόμενος στους στόχους που θέτει τώρα η κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως υπάρχουν ρεαλιστικοί στόχοι στις ιδιωτικοποιήσεις, πως η χώρα δεν θα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα και πως πρέπει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία.
Σε ό,τι αφορά στις διαρροές για τον ΦΠΑ ο υπουργός ανέφερε πως καμία αλλαγή δεν θα γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού στον ΦΠΑ, ενώ δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές.

Στο μέλλον να πληρώσουμε την ΕΚΤ
Μεγάλη συζήτηση όμως θα προκαλέσει η ατάκα του Βαρουφάκη για τις δόσεις που πρέπει να πληρωθούν προς την ΕΚΤ το καλοκαίρι. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών ''αυτά πρέπει να πάνε στο μέλλον''.

Όπως είπε λέξη προς λέξη στο συνέδριο του Economist ''δεν πρέπει να μιλάμε για κούρεμα αλλά το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί''. Ο Βαρουφάκης έκανε λόγο για τα τα 6 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν το καλοκαίρι στην ΕΚΤ τονίζοντας πως συνολικά η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα έχει 27 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.
Όταν λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών λέει ''αυτά πρέπει να πάνε στο μέλλον'', αφενός απειλεί ευθέως την ΕΚΤ με αθέτηση πληρωμής και αφετέρου επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν τα χρήματα για τις δόσεις.

Επιστροφή της διαφοράς από την αύξηση του ΦΠΑ στους νησιώτες
O ΦΠΑ στα νησιά ένα από μεγάλα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης, είπε μιλώντας στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δεν είναι κακό να υπάρξει ένας εναρμονισμός και εξορθολογισμός του ΦΠΑ, άλλα είναι δέσμευσή μου πως αν υπάρξει αύξηση, για τους κάτοικους των νησιών θα προβλεφθεί ένα απλό ηλεκτρονικό σύστημα όπου να γίνεται επιστροφή της διαφοράς. Οι νησιώτες δεν θα πληρώσουν περισσότερο ΦΠΑ, μιλάμε για τη μετά Σεπτέμβριο εποχή.

Ο Υπουργός Οικονομικών συνέδεσε μάλιστα την αύξηση του ΦΠΑ με την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πιο γρήγορα τη διαπραγμάτευση «όμως όταν έχουμε τέτοια αγκάθια είναι πιο δύσκολο» ενώ σημείωσε ότι ο ΦΠΑ είναι μόλις ένα από τα ζητήματα που αποτελούν πληγή και αγκάθι για τη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο λεγόμενο φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, αποκλείοντας μία οριζόντια επιβολή του, αλλά μίλησε για μία πιθανή προοδευτική κλίμακα επιβολής που να αφορά ξενοδοχεία πολλών αστέρων και όχι ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων. “Να μην αφορά ανθρώπους του τουριστικού κλάδου που είναι πιο ευάλωτοι” είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ : newsit.gr