Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Μία εβδομάδα προτού ανοίξουν οι κάλπες, τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία έχουν ρίξει στον προεκλογικό τους αγώνα το τελευταίο τους χαρτί: δεσμεύσεις και υποσχέσεις για μείωση φορολογικών βαρών στην περιουσία και στα εισοδήματα που τα τελευταία χρόνια έγιναν δυσβάστακτα για εκατομμύρια πολίτες.


 

Δύο όμως είναι τα δεδομένα που όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα κερδίσει τις εκλογές δεν μπορεί να αγνοήσει: το πρώτο ότι έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2015 που δεν προβλέπει καμία περαιτέρω μείωση και το δεύτερο ότι για να προχωρήσουν οι όποιες φοροελαφρύνσεις θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συνεννόηση με τους εταίρους. Το πρόσφατο παρελθόν των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και το e-mail του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αποδεικνύουν ότι οι δανειστές όχι μόνο δεν επιτρέπουν νέες μειώσεις στη φορολογία αλλά, αντίθετα, απαιτούν αυξήσεις της φορολογίας. Στο e-mail του κ. Χαρδούβελη προβλέπεται μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% σε 13% και, εφόσον υπάρξει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα καταργηθεί η έκπτωση 30% στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για το 2015 και το 2016, ενώ θα επιβληθεί και φόρος πολυτελείας (δεν διευκρινίζεται πού και με ποια κριτήρια).
 

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην προεκλογική του καμπάνια υποσχέθηκε μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος από το 42% στο 33% και στα κέρδη των επιχειρήσεων σταδιακά στο 15%.
 

Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να μειώνεται το 2015 και θα αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ, όπως είπε, θα μειωθούν και οι ανώτεροι συντελεστές του ΦΠΑ.
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης είχε προαναγγείλει ότι η ΝΔ στοχεύει σε:
 

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα.
 

- Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.
 

- Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων.
 

- Μετάβαση «στην εποχή χωρίς τεκμήρια», χάρη στην αξιοποίηση πληροφοριών, για τον έλεγχο των εισοδημάτων του 2015.
 

Οι δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ
 
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει για ανακατανομή των φορολογικών βαρών υποσχόμενος κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (για ατομική μερίδα άνω των 350.000 ευρώ). Επίσης, για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλα τα εισοδήματα, σε συνδυασμό όμως με την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας που θα έχει πολλά ενδιάμεσα κλιμάκια και ανώτατο συντελεστή 50% για ετήσιο εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ.
 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η φορολογία θέλει πολλούς συντελεστές. Οταν θα φθάσουμε να έχουμε με το περιουσιολόγιο τα πραγματικά εισοδήματα, θα πρέπει τουλάχιστον ο ανώτατος να είναι στο 50%. Και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να έχουμε την εντύπωση ότι οι πλούσιοι στην Ελλάδα έχουν πληρώσει».
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση θα φέρει ένα-δύο φορολογικά νομοσχέδια που θα καλύπτουν τις περισσότερες περιπτώσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί προεκλογικά (κατάργηση ΕΝΦΙΑ, καθιέρωση αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ) και τα υπόλοιπα θα διαμορφωθούν αφού προηγηθεί κοινωνικός διάλογος.
 

Οπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη για το οικονομικό πρόγραμμα, «αν ένα φορολογικό μέτρο δεν το στηρίξει η κοινωνία, δεν θα έχει αποτέλεσμα».
 

Τα βασικά σημεία της φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνουν τις εξής δράσεις:

 

    Φορολογία ακίνητων: Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και δημιουργείται περιουσιολόγιο που θα αποτελείται από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσιακής κατάστασης του πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί το περιουσιολόγιο έμμεση μέθοδο φορολόγησης αλλά εργαλείο πάταξης της φοροδιαφυγής και το περιουσιολόγιο εκτός όλων των άλλων κατοχυρώνει έμμεσα την περιουσία του Δημοσίου, καθώς ό,τι δεν δηλωθεί την επόμενη ημέρα θα περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου. Αφού γίνει καταγραφή όλης της περιουσίας, έρχεται να μπει ένας φόρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

 
Τα χαρακτηριστικά του νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα είναι το υψηλό αφορολόγητο ανά άτομο και η προοδευτική φορολογική κλίμακα με χαμηλούς συντελεστές στα πρώτα κλιμάκια και μεταφορά του φορολογικού βάρους στις μεγάλες περιουσίες
 

 

    Φορολογία εισοδήματος: Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους και ενιαία φορολογική κλίμακα. Θα ξεκινά με χαμηλούς συντελεστές πάνω από τα 12.000 ευρώ και θα μεταφέρει το φορολογικό βάρος στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα.

 

Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην πολιτική περιορισμού της φοροδιαφυγής με μέτρα όπως:
 

- Το ΣΔΟΕ και οι άλλοι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί, καθώς και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας θα υπαχθούν απευθείας στον πρωθυπουργό.
 

- Είσπραξη διαφυγόντων φόρων από τη λίστα Λαγκάρντ περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το νούμερο αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στη λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν προς έλεγχο 2.062 περιπτώσεις. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 25 υποθέσεις και οι φόροι που αντιστοιχούν σε αυτές είναι 12,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 500.000 ευρώ σε κάθε υπόθεση. Τις μισές υποθέσεις αν ελέγξει το ΣΔΟΕ, κατ' ελάχιστο θα εισπράξει το κράτος 500 εκατ. ευρώ.
 

- Από τη λίστα εμβασμάτων εξωτερικού ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να εισπράξει φόρους περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του το νούμερο αυτό προκύπτει ως εξής: Υπάρχουν στοιχεία ότι βρίσκονται προς έλεγχο 24.710 περιπτώσεις. Εχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 738 περιπτώσεις και έχουν βεβαιωθεί 270 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 365.000 ευρώ για κάθε υπόθεση. Μόνο από αυτό το στατιστικό δείγμα αν οι μισές από τις υπόλοιπες υποθέσεις αποφέρουν κατά μέσο όρο 365.000 ευρώ τότε τα συνολικά έσοδα θα είναι τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ.
 
Πηγή: tovima.gr

Περισσότερα...