Νέο φορολογικό – Αλλάζουν οι κλίμακες και ο τρόπος φορολόγησης – Όλα τα εισοδήματα με κοινή κλίμακα – Ποιοι χάνουν το αφορολόγητο
Δημιουργείται μια κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους και μία για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
- Όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με ενιαία κλίμακα άσχετα από την πηγή που προέρχονται.
- Το αφορολόγητο δεν θα ισχύει για όλους και θα “χτίζεται” με “πλαστικό χρήμα”.
- Δείτε τις αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό που θα ισχύσει από το 2016.
Για ακόμη μια φορά θα πρέπει να ξεχάσουμε τη φορολόγηση που γνωρίζαμε. Έρχεται νέο φορολογικό και μάλιστα άμεσα με στόχο να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016.
Το νέο φορολογικό βασίζεται σε δυο μεγάλους πυλώνες φορολογουμένων με βάση την πηγή εισοδήματος.
Η μια κατηγορία θα είναι οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα τουλάχιστον σε ποσοστό 50% από μισθό ή σύνταξη.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά φορολογούμενους που έχουν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% εισόδημα από επιχειρηματική η αγροτική δραστηριότητα ή εισόδημα από ενοίκια κλπ.
Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη κατηγορία θα υπάρξουν νέες φορολογικές κλίμακες με τις οποίες όμως θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από την πηγή.
Δηλαδή για έναν μισθωτό (εφόσον τα εισόδημά του σε ποσοστό τουλάχιστον 50% καλύπτεται από τον μισθό) θα φορολογείται με την κλίμακα του μισθωτού όλο το εισόδημα ακόμη και εάν υπάρχουν έσοδα από άλλες πηγές.
Βέβαια θα υπάρξουν εξαιρέσεις καθώς θα συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς εισοδήματα
όπως οι τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και ρέπος, οι υπεραξίες από τις πωλήσεις ακινήτων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και χρηματοοικονομικών παραγώγων.
Επίσης, σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” θα εξαιρεθούν και ορισμένες άλλες ειδικές περιπτώσεις εισοδημάτων που ήδη απαλλάσσονται του φόρου, όπως οι αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, οι μισθοί και οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία 80% και άνω, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, το επίδομα στέγης των φοιτητών, το 65% των επιδομάτων επικινδυνότητας κ.λπ.
Το αφορολόγητο θα ισχύει μόνο για όσους υπάγονται στην κατηγορία μισθωτών και συνταξιούχων και θα είναι μεταξύ των 8.000 και των 10.000 ευρώ. Για να ισχύσει όμως το αφορολόγητο θα πρέπει να υπάρχουν δαπάνες που καλύπτονται με πλαστικό χρήμα:
- Όποιος δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο θα πρέπει να παρουσιάσει δαπάνες που θα έχουν πληρωθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στο σύνολο του εισοδήματος αλλιώς θα πληρώσουν φόρο για το ποσό που δεν έχει καλυφθεί.
- Όποιος δηλώνει εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο θα πρέπει να παρουσιάζει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ίσες με το ποσό του προβλεπόμενου από το αφορολόγητο ποσού. Σε διαφορετική περίπτωση ο φορολογούμενος θα χάσει τμήμα του αφορολόγητου.
Προσοχή όμως καθώς υπάρχει παγίδα. Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες που πληρώνονται με μια χρεωστική κάρτα θα πρέπει ο φορολογούμενος να δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο αντιστοιχεί η κάρτα αυτή στον taxisnet ως λογαριασμό πληρωμής με “πλαστικό χρήμα”.
Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι συνταξιούχοι υπερβαίνουν ένα αρκετά υψηλό όριο ηλικίας.
Οι αλλαγές για τα εισοδήματα του 2015
Μπορεί όλα τα παραπάνω να αφορούν σε αλλαγές που θα γίνουν για τα εισοδήματα του 2016, δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουμε το 2017, θα υπάρξουν όμως αλλαγές και για τα εισοδήματα του 2015, δηλαδή για τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουμε με την αλλαγή του χρόνου.
Αυτό που θα επιχειρηθεί από το υπουργείο για τα φετινά εισοδήματα θα είναι κάποιες μικρές παρεμβάσεις με στόχο να μεταφερθούν φορολογικά βάρη με μεσαία και μεγάλα εισοδήματα. Όπως φαίνεται τώρα θα επιβαρυνθούν εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω, αλλά και πάλι θα υπάρξουν οικογενειακά κριτήρια καθώς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι δυνατό να φορολογηθούν περισσότερο οικογένειες με πολλά μέλη.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsit.gr