Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Το απόγευμα της Δευτέρας (11/07) θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου από τον βουλευτή Μαρκ Γουίλιαμς και δέκα ακόμα συναδέλφους του, του κόμματος SNP (Σκωτία) και του Plaid Cymru (Ουαλία).


Σχέδιο νόμου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καταθέτει εντός της ημέρας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο διακομματική επιτροπή βουλευτών.

Το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών, κατατίθεται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ημέρα που αυτά «ταξίδεψαν» στη Μεγάλη Βρετανία και έχει γίνει δεκτό με ποικίλες αντιδράσεις, αρνητικές από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου που δεν θέλει να τα επιστρέψει και θετικές από την Ελλάδα που επιθυμεί -εδώ και χρόνια- τον... επαναπατρισμό τους.
Όπως τόνισε ο Μαρκ Γουίλιαμς σε σχετικές δηλώσεις του, «αυτά τα υπέροχα έργα Τέχνης σύρθηκαν και πριονίστηκαν μακριά από τον Παρθενώνα. Αυτό το νομοσχέδιο προτείνει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει ό,τι έκανε πριν από 200 χρόνια. Είναι καιρός να προβούμε σε μια ευγενική πράξη, να διορθώσουμε αυτό το λάθος που έγινε τότε».


Την κίνηση χαιρέτησε, ο πρώην βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Άντριου Τζορτζ και Πρόεδρος της βρετανικής οργάνωσης "Marbles Reunited", σχολιάζοντας ότι «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ένα αίτημα που ξεκάθαρα έχει μεγάλη σημασία για το λαό της Ελλάδας». Σημείωσε δε ότι η επιχειρηματολογία υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών ενισχύεται περισσότερο μετά από την απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit.
Μιλώντας στην εφημερίδα Independent, ο Άντριου Τζορτζ συμπλήρωσε: «Αν επίκειται η διαπραγμάτευση μίας καλής εμπορικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους φίλους μας, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να δείξουμε την περιφρόνηση και την προσβολή που έδειξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προάλλες ο Νάιτζελ Φάρατζ. Θα ήταν προς το βρετανικό συμφέρον να επιδείξουμε ότι η έξοδός μας από την ΕΕ δεν συνεπάγεται την ομφαλοσκόπηση και τη ξενοφοβία έναντι της ΕΕ από μέρους μας, αλλά ότι γινόμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, περισσότεροι ικανοί να επιδείξουμε μεγαλοψυχία. Και θα δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επίδειξη αυτής της γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας από να κάνουμε αυτό που θα ήταν το σωστό για τους Έλληνες».


Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η επιστροφή στην Ελλάδα των «σημαντικών αρχαιοτήτων» υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Βρετανών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "The Times", δύο στους τρεις είναι υπέρ ενώ σε δημοσκόπηση της πλέον αξιόπιστης εταιρίας Ipsos-Mori, το 69% εκείνων που γνωρίζουν το θέμα, τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, σε σύγκριση με μόλις το 13 % που ήταν κατά.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr