«Βόμβα» Τσίπρα: Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό
Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Ώριμη σκέψη» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του Προέδρου επεσήμανε πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει την δυαρχία ως μη εποικοδομητική.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός τονίζει πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά «δεύτερες και τρίτες σκέψεις», με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Πέρασα όσα δεν πέρασε κανένας πρωθυπουργός»
Δείτε επίσης....
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον ένα χρόνο της διακυβέρνησής του τονίζοντας ότι το να είναι κανείς στην κυβέρνηση της χώρας έχει στην πράξη μεγάλη διαφορά από ό,τι νομίζει ότι μπορεί να σημαίνει, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός τρομακτικά προβλήματα, έλλειψη ρευστότητας, σκληρές διαπραγματεύσεις.
«Σε 1,5 χρόνο πέρασα ως πρωθυπουργός όσα δεν έχει περάσει κανένας πρωθυπουργός από την δικτατορία έως σήμερα. Πολλές φορές είσαι αναγκασμένος να διαλέγεις ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιλογές την καλύτερη δυνατή. Ψάχνω λύσεις στα προβλήματα αλλά δεν έχω αλλάξει ως προς τις αξίες μου και τους στόχους μου. Πλέον έχω καλύτερη επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας απέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είχε προετοιμαστεί σωστά και υπεραμύνθηκε τον χειρισμών του στη διαπραγμάτευση, ενώ άφησε αιχμές κατά των Ευρωπαίων εταίρων λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό και πρέπει κάποιος να τον αφυπνίσει. Είδαμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου».
Για μια ακόμη φορά, επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση σημειώνοντας πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει κάθε επαφή με τους εταίρους επειδή είχε υπογράψει μία συμφωνία που δεν έβγαινε. «Βάλαμε επίσημα στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους. Σήμερα μπορώ να πω ότι περάσαμε το δύσκολο κάβο της αξιολόγησης με τις λιγότερες δυνατές πληγές».
Αναφερόμενος στα... επιτεύγματα της κυβέρνησης στην ελληνική οικονομία ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπάρχει μία πραγματική προοπτική ανάκαμψης. «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κόστισε 5,7 δισ. ευρώ, όταν οι προηγούμενες είχαν κοστίσει 49 δισ. ευρώ. Η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. ευρώ από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους. Για πρώτη φορά έχουμε την προοπτική οι προβλέψεις για το '16 και το '17 να είναι και πραγματικότητα. Θα πέσουν στην οικονομία πάνω από 10 δισ. ευρώ. Το πραγματικό πρόβλημα που αναγκάζει τη χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώσει τα προηγούμενα, είναι το χρέος. Εάν βγαίναμε στις αγορές δεν θα είχαμε επιτόκιο κάτω από 5%, τώρα έχουμε 0,9% και γλιτώνουμε 2 δισ. ευρώ το χρόνο από τόκους. Τώρα με το Brexit και την αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα είναι η πιο προφυλαγμένη χώρα».
Το Plan B και η βοήθεια από Ρωσία και Κίνα
Ερωτηθείς για το περίφημο Plan B, που φέρεται να σχεδίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έπειτα από δική του εντολή, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι όντως είχε ζητήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. «Μετά τη συμφωνία του Ιουλίου πέρυσι είχα ζητήσει από τον ΥΠΟΙΚ μία εικόνα για το τι θα συνέβαινε εάν βγαίναμε από το ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας ενώ παραδέχτηκε ότι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο δανεισμού από τη Ρωσία και από την Κίνα. «Ήθελαν να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αλλά δεν ήταν διατεθειμένοι να καλύψουν τις μεγάλες δανειακές ανάγκες της χώρας. Όταν είδα την έκθεση επιπτώσεων αποφάσισα ότι πρέπει να μείνουμε στο ευρώ».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το εναλλακτικό σχέδιο θα έπρεπε να υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια, από το 2009 που ξεκίνησε η περιπέτεια με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ερωτηθείς για την εμπλοκή του στρατού επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση "Plan B". «Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης».
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν είχε στόχο να βγάλει τη χώρα από το ευρώ. «Στόχος μου ήταν να τιμήσω τη λαϊκή εντολή. Σε μεγάλο βαθμό έφερα μία καλή συμφωνία, αλλά ο συμβιβασμός υπήρξε δύσκολος. Η μετάβαση στην κανονικότητα δεν θα είναι απότομη, αλλά σταδιακή και για πολλούς επώδυνη. Πρέπει τα όποια οφέλη από την ανάπτυξη να τα μοιράσουμε δίκαια. Το θέμα είναι πως θα καταφέρουμε σε 5 χρόνια από σήμερα να έχουμε μία Ελλάδα που θα πατάει στα πόδια της.»
Το δημοψήφισμα και η διαπραγμάτευση
Ερωτηθείς για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση του δημοψηφίσματος ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το έκανε γιατί η προηγούμενη συμφωνία ήταν μη βιώσιμη, ενώ άφησε αιχμές κατά των Ευρωπαίων τους οποίους κατηγόρησε για αθέτηση των υποσχέσεών τους.«Η επιλογή για το δημοψήφισμα έγινε με την υπόσχεση των εταίρων μας για παράταση μίας εβδομάδας του προγράμματος, το οποίο δεν έγινε. Φέραμε ωστόσο μια συμφωνία με την οποία καταφέραμε να πάρουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και παράλληλα αποσοβήσαμε μειώσεις στις συντάξεις και πλειστηριασμούς».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σχέδιο των δανειστών κατά της Ελλάδας αποκαλύπτοντας τηλεφώνημα της Μέρκελ με το οποίο τον καλούσε να πάει στο Βερολίνο για να... τα βρουν και να φύγει η χώρα από το ευρώ.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως τις κρίσιμες ημέρες της διαπραγμάτευσης είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού και τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής Μπιλ Κλίντον.
ΠΗΓΗ ; newsbomb.gr