«Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερα από 200.000 θύματα, ιδίως επιχειρήσεις, σε τουλάχιστον 150 χώρες. Διεξάγουμε επιχειρήσεις εναντίον περίπου 200 κυβερνοεπιθέσεων κάθε χρόνο όμως δεν έχουν ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο» δήλωσε την Κυριακή (14/5) ο διευθυντής της Europol, Ρομπ Ουέινραϊτ στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.
Δείτε επίσης....
«Δεδομένου ότι το εύρος είναι πολύ μεγάλο, πρέπει να διερωτόμαστε εάν ο στόχος που είχαν ήταν το κυβερνοχάος» σημείωσε ο Λοράν Εσλόλ, διευθυντής στρατηγικής ασφάλειας στην εταιρεία Symantec.
Ο WanaCrypt0r 2.0 εκμεταλλεύεται ένα κενό ασφαλείας των Windows, γνωστό και ως EternalBlue, το οποίο αξιοποιούσαν και οι μυστικές υπηρεσίες. Από τη στιγμή που μπαίνει σε ένα δίκτυο, αυτοαναπαραγάγεται και μεταδίδεται και σε άλλους υπολογιστές.
Θέτει τους υπολογιστές σε «ομηρία» και για να τους απελευθερώσει και να μην διαγραφούν τα δεδομένα, ζητά λύτρα σε Bitcoins.
Από τη Ρωσία στην Ισπανία και από το Μεξικό έως το Βιετνάμ, εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές, ιδίως στην Ευρώπη, «μολύνθηκαν» από την Παρασκευή από το κακόβουλο λογισμικό που απαιτεί λύτρα, το οποίο εκμεταλλεύεται ένα ελάττωμα των συστημάτων Windows.
Η επίθεση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία βρετανικών νοσοκομείων, της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, της αμερικανικής εταιρείας FedEx, της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telefonica.
Η Europol, η οποία εκτιμά ότι καμία χώρα δεν στοχοθετήθηκε συγκεκριμένα, επιμένει στο γεγονός της πρωτοφανούς ταχύτητας διάδοσης του ιού «Wannacry».