Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Χαμόγελα και διαβεβαιώσεις μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ


- Να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση στα κρίση σημεία και να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα επιχειρεί η κυβέρνηση
- Βαρουφάκης: Η Ελλάδα προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της
- Λαγκάρντ: Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας
- Κρίσιμη η συνάντηση και με την σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα
Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, τα σημεία εκείνα όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, αλλά και το θέμα του πλεονάσματος, έπεσαν στο τραπέζι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την αρχή στόχος της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν να επιταχυνθεί η συμφωνία με τους εταίρους και το ΔΝΤ ώστε να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση.
Ακόμη δεν υπάρχουν αντιδράσεις και κυρίως πληροφορίες για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας σε κρίσιμα ζητήματα όπως τα παραπάνω, καθώς τόσο ο Γ. Βαρουφάκης όσο και η Κ. Λαγκάρντ προτίμησαν να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους ως προς τη διαπραγμάτευση.

Δεδομένο πάντως είναι ότι η ελληνική πλευρά συμφώνησε στο να έχουν τα τεχνικά κλιμάκια κάθε δυνατή βοήθεια (αυτό από κάποιους ερμηνεύεται ως και επιστροφή των ελεγκτών στα υπουργεία) ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε πάντως, στέλνοντας μήνυμα σε πιστωτές και αγορές ότι
η κυβέρνηση προτίθεται να σεβαστεί όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις, ενώ σχεδιάζει επίσης να κάνει "βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων" με τους πιστωτές της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κ. Λαγκάρντ που με γραπτή της δήλωση επεσήμανε πως “η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων”, τονίζοντας ότι “ο υπουργός Βαρουφάκης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει προσεχώς στις 9 Απριλίου”.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών η συνάντηση εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη.

Για το Ταμείο η ανακοίνωση πως η πληρωμή θα γίνει κανονικά ήταν πολύ ικανοποιητική εξέλιξη, ενώ η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε και τις διαβεβαιώσεις του Γ. Βαρουφάκη “ της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Αθήνα”.
Όπως είπε μάλιστα η κ. Λαγκάρντ και οι δύο όμαδες, τεχνικά κλιμάκια και Brussels Group “θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα”.

Σήμερα το πρωί, ώρα Ουάσινγκτον, ο κ. Βαρουφάκης θα γίνει δεκτός από την ηγεσία του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ενώ στην μία το μεσημέρι θα έχει συνομιλία με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Caroline Atkinson.

 

ΠΗΓΗ : newsit.gr