Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Πριν από δύο χρόνια, το Πανεπιστήμιο της Notre Dame δημοσίευσε ένα ευρετήριο που αποκαλύπτει ποιες χώρες ήταν περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από την αλλαγή του κλίματος. Γνωστή ως Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Προσαρμογής Notre Dame (ND-GAIN), κάνει τους κύκλους πάλι σε απευθείας σύνδεση - και τα συμπεράσματά της δεν είναι λιγότερο συναφή σήμερα από ό, τι ήταν τότε.

Είναι ένας πλήρης δείκτης: Εξετάζει την ευπάθεια κάθε χώρας, καθώς και την ετοιμότητά τους να προσαρμοστούν. Για παράδειγμα, ποια είναι η κατάσταση της υποδομής της, του εφοδιασμού με τρόφιμα, των τεχνολογικών δυνατοτήτων της; Είναι επιρρεπής σε φυσικές καταστροφές ή πολιτικές αναταραχές; Είναι οι αρχές προετοιμασμένες για ένα μέλλον εφιάλτων της κλιματικής αλλαγής, ή αποσπούνται από άλλα θέματα;

Ένας συνδυασμένος χάρτης από το είδος των ανθρώπων στο Eco Experts μιλάει για τον εαυτό του, αλλά εδώ είναι τα κορυφαία πέντε και τα κάτω πέντε έθνη, κατατάσσονται ουσιαστικά αφαιρώντας την ευαισθησία τους από την ετοιμότητά τους. Η πλήρης κατάταξη μπορεί να δει εδώ .

Πιθανότερο να «επιβιώσει» η αλλαγή του κλίματος:

1 - Δανία

2 - Νέα Ζηλανδία

3 - Νορβηγία

4 - Σιγκαπούρη

5 - Ηνωμένο Βασίλειο

Λιγότερο πιθανό να «επιβιώσει» η κλιματική αλλαγή:

1 - Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

2 - Τσαντ

3 - Ερυθραία

4 - Μπουρούντι

5 - Σουδάν

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο # 11, η Αυστραλία βρίσκεται στο # 13 και ο Καναδάς βρίσκεται στο # 14. Η Κίνα βρίσκεται στο # 48 και η Ινδία βρίσκεται στο # 119.

Να εντοπίσετε οποιοδήποτε μοτίβο; Είναι πιθανό ότι δεν είναι τυχαίο ότι τα πλουσιότερα και πιο ανεπτυγμένα έθνη είναι γενικά τα καλύτερα προετοιμασμένα, ενώ το αντίθετο ισχύει για τα έθνη χαμηλού εισοδήματος.

Ένα από τα χειρότερα πράγματα για την κλιματική αλλαγή είναι ότι οι χώρες που είναι οι πιο παραγωγικοί ρυπαίνοντες είναι συχνά εκείνοι που είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από αυτήν. Είναι ηθικά ανθεκτικός και στην πραγματικότητα είναι εν μέρει γιατί δημιουργήθηκε η συμφωνία του Παρισιού - είχε σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τα πλουσιότερα έθνη να συνεισφέρουν περισσότερο για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες.

Βέβαια, τα πλούσια έθνη θα εξακολουθούν να επηρεάζονται: η Αμερική, για παράδειγμα, πρόκειται να αντιμετωπίσει κρίση προσφύγων από την κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές χωρίς προηγούμενο και οικονομική ύφεση έως το 2100, αλλά σε σύγκριση με την Αφρική, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική , αυτά είναι μικρά πράγματα.

Πολλά κράτη των περιφερειών αυτών θα βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης ή θα είναι ακατοίκητα. Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής ή της Ανατολικής Ασίας, οι χώρες αυτές έχουν έναν από τους πολλούς ανταγωνιστικούς παράγοντες στο θέμα αυτό: τις μεσαίες οικονομίες, τις θέσεις τους κατά μήκος των ακτών (πλημμύρες), τις χαμηλές γεωγραφικές θέσεις (ξηρασίες) ή / και τις ασταθείς πολιτικές καταστάσεις.

Αν και ο δείκτης αυτός εξετάζει μόνο τη δυνατότητα επιβίωσης σε μια κλίμακα σε όλη τη χώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά τον πλούτο, το ίδιο μοτίβο αναπαράγεται σε τοπικό επίπεδο. Είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ ή στο Μπαγκλαντές, όσοι βρίσκονται σε φτωχότερες γειτονιές υποφέρουν πάντα περισσότερο όταν χτυπήσουν οι κλιματικές αλλαγές.

ΠΗΓΗ: www.iflscience.com

Περισσότερα...