Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τελευταίο της νότιας Αττικής που διατηρείται σε φυσική μορφή και πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού, καταλήγοντας στη θάλασσα, στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Καλαμακίου.

Όπως είναι λογικό, στο σημείο της εκβολής πολλά ψάρια (συνήθως κέφαλοι) από τη θάλασσα μπαίνουν στο ρέμα καθώς βρίσκουν τροφή. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα, τα ψάρια δεν επέστρεψαν στη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν στο ρέμα. Εκεί όμως τα «χτύπησε» άλλη μόλυνση από τον αγωγό λυμάτων που έσπασε και πέφτει μέσα στο ρέμα. Το αποτέλεσμα ήταν τα ψάρια να πεθάνουν και να επιπλέουν νεκρά στην επιφάνεια του νερού του ρέματος.

Μετά τον Κηφισό και τον Ιλισσό, το μακρύτερο ποτάμι

Η ιστορία του ρέματος της Πικροδάφνης, δυστυχώς είναι… πικρή! Αλήθεια, γιατί τόση εγκατάλειψη, γιατί τόση αδιαφορία για μία τόσο σημαντική «εστία» πρασίνου της Αττικής; Οι κίνδυνοι πολλοί.
Μπάζα, αστικά λύματα και απορρίμματα συνθέτουν την εικόνα του ρέματος της Πικροδάφνης.  Εχει μήκος περίπου 9,3 χιλιόμετρα και είναι το τρίτο μακρύτερο ποτάμι του λεκανοπεδίου Αττικής, μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό. Πηγάζει στις δυτικές πλαγιές του Υμηττού, στον Βύρωνα, και στη συνέχεια κατηφορίζει διασχίζοντας την Ηλιούπολη. Στην Ηλιούπολη οι όχθες του ποταμού έχουν διατηρηθεί, σχηματίζοντας ένα πάρκο, με το ποτάμι να ρέει σε πέτρινη κοίτη. Στη συνέχεια το ρέμα εισέρχεται στον Άγιο Δημήτριο, όπου είναι πιο εγκαταλελειμμένο και ρέει ανάμεσα σε πολυκατοικίες και άλλα κτίρια, ενώ τμήμα της όχθης έχει μπαζωθεί.

Ακολούθως, το ρέμα σχηματίζει το σύνορο ανάμεσα σε Παλαιό Φάληρο και Άλιμο. Το ρέμα εκβάλλει στον Σαρωνικό, σε ένα μικρό Δέλτα στην ακτή Εδέμ, στα σύνορα του Παλαιού Φαλήρου με τον Άλιμο, πλησίον της μαρίνας Αλίμου. Υπενθυμίζεται πως το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τελευταίο της νότιας Αττικής που διατηρείται σε φυσική μορφή.

ΠΗΓΗ: www.naturanrg.gr

Περισσότερα...