Μετά το διαζύγιο, οι σύζυγοι υποχρεωτικά υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Συνήθως, σε μια τέτοια περίπτωση η σύζυγος αναλαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών, εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση να προστατεύει ένα ή δύο παιδιά και να έχει χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό εισόδημα. Με ένα χαμηλό εισόδημα αποκτά πρόσβαση στα κοινωνικά επιδόματα, ενδεχομένως και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά και εκπτώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω του κοινωνικού τιμολογίου και στον ΕΝΦΙΑ.
Επιπρόσθετα το διαζύγιο προστατεύει από τους πλειστηριασμούς ακίνητων και τις κατασχέσεις της εφορίας. Το εικονικό διαζύγιο είναι για πολλούς λύση για την προστασία όχι μιας αλλά δύο κατοικιών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, καθώς μετά το «χωρισμό» κάθε κατοικία (η κύρια και μια δευτερεύουσα ή εξοχική) εμφανίζεται ως η κύρια κατοικία του κάθε συζύγου.
Μεγάλη προστασία παρέχει το διαζύγιο από τις κατασχέσεις της εφορίας για όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Αν και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών επιβάλλονται στον ΑΦΜ του οφειλέτη και όχι της συζύγου, ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπλοκάρονται κοινοί λογαριασμοί ή που η σύζυγος βρίσκεται αντιμέτωπη και αυτή με τη δέσμευση του λογαριασμού, λόγω πολύ μεγάλων χρεών του συζύγου σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος, τα «λευκά» διαζύγια είναι συνηθισμένα σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται στο κατώφλι της χρεοκοπίας, που επιβαρύνονται με υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και χρωστούν μεγάλα ποσά σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτή την περίπτωση το διαζύγιο ουσιαστικά απαλλάσσει το δεύτερο μέλος της οικογένειας, γλιτώνει από το μπλοκάρισμα του τραπεζικού λογαριασμού και της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.
ΠΗΓΗ: www.cnn.gr