7 πράγματα στο σπίτι σου που είναι πιο βρώμικα από το κάθισμα της τουαλέτας
Αυτό είναι το πρόβλημα με τη βρωμιά. Καθαρίζεις, καθαρίζεις, κάπου λες στοπ «καλά ήταν», χωρίς όμως να έχεις πλήρη εικόνα του αν καθάρισες σωστά ή αν υπάρχουν και άλλα σημεία που παρέλειψες.
Δείτε επίσης....
Χωρίς να θέλουμε να σε ταράξουμε υπάρχουν και είναι πολύ περισσότερα απ' όσα φαντάζεσαι.
Δυστυχώς δεν υπάρχει μετρητής βρωμιάς ενός σπιτιού, ούτε επίσης τα αντικείμενα που χρειάζονται επειγόντως καθάρισμα μας προειδοποιούν με κάποιο τρόπο (αλλάζοντας χρώμα π.χ.). Κάπως έτσι οι μέρες περνούν. Κάπου κάπου ξεσκονίζεις, κάπου απολυμαίνεις το μπάνιο, σφουγγαρίζεις, κάνεις την κουζίνα χωρίς να δίνεις την παραμικρή σημασία σε σημεία που έχουν ανάγκη να τους ρίξεις ένα βλέμμα, μια απολύμανση, κάτι.
Προς γνώση (και «συμμόρφωση» δε λέμε γιατί είναι δικό σου θέμα) ένα άρθρο του Reader's Digest απαριθμεί τα σημεία του σπιτιού που είναι πιο βρώμικα από το κάθισμα μιας τουαλέτας δίνοντας αναλυτικά στοιχεία και νούμερα (δεν είναι μόνο το σφουγγαράκι της κουζίνας ή το τηλεκοντρόλ όπως καταλαβαίνεις). Προφανώς, το να τα κάνεις όλα κάθε φορά που καταπιάνεσαι με την καθαριότητα είναι αδύνατο. Ωστόσο μπορείς να τα βάλεις στη λίστα. Αυτά που θα διαβάσεις θα σου δώσουν το κίνητρο να το κάνεις (και μάλιστα άμεσα).
Η επιφάνεια κοπής τροφών
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Arizona κατέληξαν, μετά από σχετική έρευνα, ότι μια συνηθισμένη επιφάνεια πάνω στην οποία τεμαχίζουμε καθημερινά το φαγητό που είναι να μαγειρέψουμε έχει 200 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα μιας τουαλέτας. Βασικός ένοχος είναι το ωμό κρέας αφού στα εσωτερικά όργανα των ζώων υπάρχουν κοκκώδη βακτήρια (π.χ. σταφυλόκοκκος).
Για να το πλύνεις βύθισε το σε μια λεκάνη με νερό, ξύδι και απορρυπαντικό πιάτων.
Το μπολ του κατοικίδιου σου
Καλησπέρα και σε σένα. Όταν απλώς αντικαθιστάς την τροφή ή το νερό μέσα στο μπολ χωρίς να το πλένεις, προκαλείς τη συσσώρευση βακτηρίων. Πολλών βακτηρίων. Χιλιάδων θα λέγαμε και συγκεκριμένα 2.110 ανά τετραγωνικό εκατοστό.
Για να το πλύνεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζεστό νερό και μαγειρική σόδα.
Ο κάδος του πλυντηρίου
Μόνο τα εσώρουχα φέρουν τουλάχιστον εκατό χιλιάδες βακτήρια Ε. Coli. Αυτά μεταφέρονται στον κάδο του πλυντηρίου και, φυσικά, «κολλάνε» και πάνω στα υπόλοιπα ρούχα της μπουγάδας. Μάλιστα λόγω του υγρού περιβάλλοντος οι συνθήκες για να αναπαραχθούν τα βακτήρια είναι ιδανικές. Στο κάθισμα της λεκάνης σου, πάλι, που τα πράγματα είναι πιο στεγνά, οι συνθήκες είναι μακράν καλύτερες.
Αρχικά μπορείς να αρχίσεις να πλένεις τα εσώρουχα ξεχωριστά σε υψηλή θερμοκρασία και για να απολυμάνεις τον κάδο μπορείς να κάνεις μια ξεχωριστή πλύση. Ανακατέψτε 1/4 φλ. μαγειρική σόδα με 1/4 φλ. νερό και ρίξε το μείγμα στη θήκη του απορρυπαντικού. Ρίξε μέσα στον κάδο του πλυντηρίου 2 φλ. ξίδι και ξεκίνα κανονικά την πλύση με την υψηλότερη θερμοκρασία νερού.
Η οθόνη του κινητού και του tablet σου
Ίσως αυτό να το φανταζόσουν ήδη και με αυτό που θα διαβάσεις θα επιβεβαιωθείς. Το 2013, ερευνητές από τη Βρετανία πήραν δείγμα από 30 tablet, 30 κινητά και το κάθισμα μιας τουαλέτας ενός γραφείου. Τα tablets είχαν έως και 600 σωματίδια σταφυλόκοκκου, τα τηλέφωνα είχαν μέχρι 140 σωματίδια και -κρατήσου- το κάθισμα τουαλέτας είχε λιγότερα από 20.
Στο πληκτρολόγιο του pc σου τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα συγκεντρώνει τα πενταπλάσια σε αριθμό βακτήρια σε σχέση με το κάθισμα μιας λεκάνης.
Για να το απολυμάνεις, χρησιμοποίησε ειδικά καθαριστικά μαντηλάκια ή απλώς απόφυγε να τα παίρνεις μαζί σου στην τουαλέτα!
Το χαλί
Τα βακτήρια βρίσκουν εξαιρετικά νόστιμα τα νεκρά κύτταρα και δεδομένου ότι από τον μέσο άνθρωπο «φεύγουν» περίπου 1.5 εκατομμύριο νεκρά κύτταρα την ώρα, τα χαλιά γίνονται το τέλειο εστιατόριο γι' αυτά. Αν προσθέσεις ότι σου πέφτουν και ψίχουλα, γύρη κ.α. καταλαβαίνεις τι πάρτι γίνεται πάνω στις κλωστές του χαλιού πατάς (ξυπόλυτη!). Περίπου διακόσιες χιλιάδες βακτήρια ζουν ανά τετραγωνικό εκατοστό του χαλιού (σχεδόν 700 φορές περισσότερα απ' όσα υπάρχουν σε ένα κοινό κάθισμα τουαλέτας). Ανάμεσα σε αυτά ο σταφυλόκοκκος, σαλμονέλα και E.Coli.
Για να το καθαρίσεις η ηλεκτρική σκούπα δεν φτάνει. Γι' αυτό ακριβώς είναι απαραίτητα τα καθαριστήρια χαλιών.
Η λάβη της βρύσης
Είτε είναι του μπάνιου είτε -ακόμα χειρότερα- της κουζίνας, το χερούλι της βρύσης συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 30 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα λεκάνης. Έτσι κάθε φορά που το πιάνεις για να πλύνεις τα χέρια σου με νερό, στην πραγματικότητα, τα βρωμίζεις ακόμα περισσότερο.
Για να απολυμάνεις, ακολούθησε την ίδια διαδικασία απολύμανσης που κάνεις και για τον υπόλοιπο νιπτήρα ή νεροχύτη αντίστοιχα.
Η τσάντα σου
Ταιριάζει με τα περισσότερα κομμάτια της ντουλάπας σου. Ταιριάζει και με πάρα πολλά βακτήρια. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα που έγινε σε 25 διαφορετικές τσάντες, διαπιστώθηκε ότι η μέση τσάντα φέρει τον τριπλάσιο αριθμό βακτηρίων σε σχέση με το κάθισμα μιας τουαλέτας. Όσο γι' αυτές που χρησιμοποιούνται καθημερινά ήταν δέκα φορές πιο βρώμικες. Αν και το πιο βρώμικο σημείο τους είναι η χειρολαβή τους, ο,τι υπάρχει στον πάτο μιας τσάντας (κραγιόν, κρέμες κ.α.) είναι το απαύγασμα των μικροβίων.
Αρχικά, κόψε την κακιά συνήθεια να την ακουμπάς στο πάτωμα (και εννοούμε κι αυτό του σπιτιού σου) και δεύτερον, αν το επιτρέπει το ύφασμά της, πλύνε τη στο πλυντήριο.
ΠΗΓΗ: www.ladylike.gr