Τα πρώτα στοιχεία σύγκρισης των φετινών με τις περυσινές επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα οδηγούν στην εκτίμηση πως οι βάσεις των σχολών των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, η πτώση στα πολυτεχνεία και στις σχολές θετικών επιστημών θα είναι αισθητή, ελαφρά πτώση προβλέπεται για τις σχολές επιστημών υγείας και ελαφρά άνοδος στα οικονομικά τμήματα.
Βεβαίως, οι όποιες αυξομειώσεις θα είναι μικρότερες στα ρετιρέ των σχολών ανά πεδίο, ενώ στην τάση των βάσεων θα καταγραφούν και εσωτερικές διαφοροποιήσεις ανά επιστημονικό πεδίο, λόγω της υπερσυγκέντρωσης των υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες, από 13 έως και 17.
Από την άλλη, καθοριστικές θα είναι οι επιλογές των υποψηφίων κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Φέτος έχουν προστεθεί τα 26 τμήματα ενός νέου πανεπιστημίου, του Δυτικής Αττικής, ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις περιφερειακών πανεπιστημίων με ΤΕΙ θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους υποψηφίους να επιλέξουν ΤΕΙ της περιφέρειας.
Επίσης, δεν είναι ακόμη γνωστοί οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων για σχολές που απαιτούν την εξέταση σε ένα από αυτά (π.χ. αρχιτεκτονικές, ΜΜΕ, διεθνών σχέσεων κ.λπ.).
Η «βασίλισσα» Ιατρική θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα, δηλαδή κοντά στα 19.000 μόρια. Πέρυσι η Ιατρική Αθηνών ήταν στα 19.143 μόρια και φέτος, λόγω της χαμηλής απόδοσης των υποψηφίων αναμένεται να καταγράψει πτώση περίπου 100 – 200 μόρια.
Η επίσης περιζήτητη, Νομική Αθηνών, θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου στα 18.200 μόρια.
Όπως τονίσαμε, οι επιδόσεις των μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις 2018 προκαλούν σκαμπανεβάσματα. Η πορεία των βάσεων 2018 σε πολυτεχνεία και σχολές θετικών επιστημών θα είναι πτωτική, ενώ τα οικονομικά τμήματα θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά.
Επίσης, σαφές είναι ότι οι βάσεις των παιδαγωγικών τιμημάτων θα κινηθούν ανοδικά, ίσως και έως τις 2.000 μονάδες.
ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr