Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

numfaio

Φημίζεται για την Ακρόπολη, τα νησιά της, το μπλε της, το φαγητό της… Οι ομορφιές της χώρας μας, όμως, δεν σταματούν εκεί.

Συνεχίζονται και στα χωριά της, στις μικρές αυτές κοινωνίες που καταφέρνουν, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, να κρατούν το παραδοσιακό τους χρώμα και τη γραφική τους ομορφιά. 

Νυμφαίο, Φλώρινα

Το Νυμφαίο είναι ένα αρχοντικό βλαχοχώρι στις πλαγιές του όρους Βίτσι, που αναγεννήθηκε έπειτα από πολλά χρόνια και προσφέρει πλέον ιδιαίτερες τουριστικές υποδομές σε ένα πανέμορφο φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων στο βόρειο άκρο της Ελλάδας και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διατηρητέους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας και ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Όταν πρωτοφτάνει κανείς στο χωριό και αφήνει το αυτοκίνητό του στο δημοτικό χώρο στάθμευσης λίγο πριν την είσοδο, η πρώτη αίσθηση είναι μαγική. Πέτρινα καλοφτιαγμένα σπίτια, τοξωτό ξύλινο γεφύρι, μικρή πλακόστρωτη πλατεία, δάση οξιάς, λιθόστρωτα μονοπάτια, όλα συνθέτουν μια ιδιαίτερη παραμυθένια εικόνα που για λίγη ώρα θα σας μαγέψει. Στο χωριό θα βρείτε αρκετούς ξενώνες, όπως και ταβερνάκια και εστιατόρια για να δοκιμάσετε κυρίως τοπικές, παραδοσιακές συνταγές με βάση το κρέας, αλλά και τα φρέσκα ζυμαρικά και κυνήγι.

Τσαγκαράδα, Πήλιο

Στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, στα 62 χιλιόμετρα από τον Βόλο, η Τσαγκαράδα είναι ιδιαίτερα τουριστική και όμορφη, με υπέροχη θέα προς το Αιγαίο. Αποτελείται από τέσσερις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες: Άγιοι Ταξιάρχες που είναι και ο παλαιότερος οικισμός, Αγία Παρασκευή και Άγιος Στέφανος, που βρίσκονται κατά μήκος του δημόσιου δρόμου και Αγία Κυριακή, η οποία βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού, προς το χωριό Νταμούχαρη. Ο ξακουστός πλάτανος βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής και αποτελεί ένα από τα γηραιότερα δέντρα της Ευρώπης, ηλικίας… 1000 ετών. Εκτός, όμως, από τον πλάνατο, η πανέμορφη μαρμάρινη παραδοσιακή κρήνη είναι επίσης στολίδι στην πλατεία. Λόγω του ότι η Τσαγκαράδα είναι αρκετά τουριστική χειμώνα-καλοκαίρι, θα μπορέσετε εύκολα να βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες και ξενοδοχεία για διαμονή, όπως και όμορφες ταβέρνες, καφέ και εστιατόρια.

Συρράκο, Τζουμέρκα

Χτισμένο σε μια πλαγιά του όρους Λάκμος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο στέκεται πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια και απέναντι του αντικρίζει τα Τζουμέρκα. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από βλαχόφωνους κυρίως πληθυσμούς και σήμερα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με τη δική του ιστορία που, μαζί με τους γειτονικούς Καλαρρύτες, διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια, με στέγες από σχιστόλιθο. Μέσα στο χωριό δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, που σημαίνει ότι θα χορτάσετε το παραδοσιακό και αγνό του χρώμα, αφήνοντάς τα στην είσοδο, όπου ένα πέτρινο γεφύρι συνδέει το χωριό με τον σύγχρονο δρόμο. Κι αν θελήσετε να κάνετε μια εξόρμηση από εκεί σε κοντινές πόλεις, τα Γιάννενα και η Άρτα απέχουν περίπου 40 λεπτά με μία ώρα ορεινής διαδρομής.

Άγιος Αθανάσιος Πέλλας

Η απόλυτη χειμερινή εικόνα δεν είναι ίσως άλλη από το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, Βόρας ή αλλιώς Καϊμακτσαλάν, και τον παραδοσιακό οικισμό του Άγιου Αθανάσιου, για χειμερινές, ορεινές εξορμήσεις και παιχνίδια. Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν του έδωσε το φιλί της ζωής στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι και σήμερα, ο παλιός Άγιος Αθανάσιος αποδεικνύει περίτρανα ότι ο… παλιός είναι αλλιώς! Τη δεκαετία του ’70 ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος το συνέδεσε με την Έδεσσα, τη δεκαετία του ’80, όμως, η εικόνα του άλλαξε ριζικά. Εκτός από τον κόσμο που μετανάστευσε στο εξωτερικό, οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν για να εγκατασταθούν στο Νέο Άγιο Αθανάσιο, λίγα χιλιόμετρα πιο χαμηλά από τα 1.200 μέτρα υψόμετρο του παλιού χωριού, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης εκεί ήταν δύσκολες. Μετά τη δύσκολη δεκαετία, όμως, το παλιό χωριό «λάμπει» και πάλι, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν το επαναφέρει στη ζωή, δημιουργώντας τουριστική κίνηση που οδήγησε σε ξενώνες, ταβέρνες, καφετέριες και όλα τα απαραίτητα για να «τραβήξει» και να φιλοξενήσει κόσμο. Παλιός και Νέος Άγιος Αθανάσιος είναι τα ιδανικά χωριά για χειμερινή εξόρμηση, με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο, τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, με τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τα πέτρινα σοκάκια, ό,τι πρέπει για περίπατο ανάμεσα στα γραφικά μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα. Θαυμάστε την υπέροχη θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα και τα υπόλοιπα χωριά και περάστε μια βόλτα από την εκκλησία της Αναλήψεως με τις εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Περτούλι, Τρίκαλα

Η διαδρομή έχει ως εξής: Αθήνα-Τρίκαλα, Τρίκαλα- Ελάτη, Ελάτη-Περτούλι και φτάσατε, έπειτα από 371 μαγευτικά χιλιόμετρα. Φτάνοντας, λοιπόν, στο Περτούλι, σας περιμένουν πυκνά δάση, ορεινό τοπίο, τρεχούμενα νερά και τα περιβόητα περτουλιώτικα λιβάδια, με παχύ χιόνι να στέκει ανάλαφρα πάνω από τα πανύψηλα έλατα, και τεράστια λιβάδια να απλώνονται φιλοξενώντας τα κοπάδια των βοσκών. Από την περιοχή δεν λείπει και το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, όπως επίσης και οι ταβέρνες με σπεσιαλιτέ τις πίτες, τον τραχανά, τις χυλοπίτες, τα ντόπια κρεατικά και τα χωριάτικα λουκάνικα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε ντόπιο τσίπουρο για να ζεσταθείτε, και να αγοράσετε παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr