Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Στο τραπέζι των θεσμών θέματα ενέργειας, φορολογίας και πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων


- Οι συνεδριάσεις του Brussels Group είναι προγραμματισμένες ως σήμερα Σάββατο, 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή
- Ποιες “κόκκινες γραμμές” της ελληνικής κυβέρνησης βάζουν εμπόδια στην επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας
- “Βλέπει” πρόοδο, αλλά κρατάει μικρό καλάθι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών, σε επίπεδο Brussels Group.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι σημερινές συνεδριάσεις αφορούν θέματα ενέργειας, φορολογίας και πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Οι συνεδριάσεις είναι προγραμματισμένες ως σήμερα Σάββατο, 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή.
 
Η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία για την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας τις επόμενες ημέρες και φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup, ακόμη και τη Δευτέρα.

"Είμαι αισιόδοξος, βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις 'κόκκινες γραμμές' που έχουμε βάλει", είπε στην χθεσινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κυβερνητικά στελέχη, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να πάρουν κανένα μέτρο εάν πρώτα δεν εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, μέσω επίσημης δέσμευσης από τους Eυρωπαίους.

Τα αγκάθια και τα σημεία σύγκλησης

Ήταν σαφές το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές από τις οποίες οι κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να υποχωρήσει.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις αν και χτες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν πως θα εξέταζαν ένα σενάριο στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, τελικά αυτό διαψεύστηκε από το ίδιο υπουργείο και φαίνεται πως πάει για τη διαπραγμάτευση του Ιουνίου. Άλλωστε στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από την Αριστερή Πλατφόρμα και φωνές υπουργών, όπως του κ. Στρατούλη και του κ. Σκουρλέτη που δεν θέλουν να ακούν για μείωση επικουρικών συντάξεων.

Σχετικά με την καταβολή 13ης σύνταξης φαίνεται πως αυτό το θέμα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να ρισκάρει τη ρήξη με τους δανειστές. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά πιέζει προς αυτό το σκοπό και είτε αυτό το μέτρο θα μετατεθεί για το 2016, είτε φέτος αλλά όχι στο 100% και με σαφώς λιγότερους δικαιούχους.

Στο πεδίο του ΦΠΑ τα σενάρια οργιάζουν, όπως και οι σκέψεις. Το Μαξίμου θέτει ως κόκκινη γραμμή τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα νησιά, με την Κομισιόν όμως να πιέζει με σθεναρό τρόπο την μετάταξη του τουρισμού από το 6,5% στο 13%. Προς το παρόν η κυβέρνηση δείχνει ανοιχτή τον Ιούνιο όμως να συζητήσει το ενδεχόμενο ενός ενιαίου συντελεστή στο ΦΠΑ στο 15% κάτι που θα φέρει αυξήσεις σε θέατρα, ξενοδοχεία, ΔΕΚΟ, εστίαση, μεταφορές και μειώσεις σε φαρμακευτικά προϊόντα, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ένδυση, τηλεφωνία, καπνικά, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λπ.).

Σε χαμηλό συντελεστή θα παραμείνουν, ωστόσο, τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία.

Για τον ΦΠΑ στα νησιά, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επιβολή τέλους 1 ως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα, 3% φόρο επί του τζίρου σε μπαρ- νυχτερινά κέντρα- πολυτελή εστιατόρια, 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης, ενώ βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Στα εργασιακά κυβέρνηση αναμένεται να αναζητήσει νέες μορφές συλλογικών συμβάσεων σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και τον ΟΟΣΑ.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, τέλος, η κυβέρνηση επιμένει να λέει όχι στην πώληση ΔΕΗ- ΕΥΔΑΠ, αλλά αναζητά αλλαγές στις συμβάσεις για ΟΛΠ- ΟΛΘ, ενώ για το Ελληνικό αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, φαίνεται πως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας στην ουσία έχει δρομολογήσει την ισχύ του και φέτος, όπως άλλωστε είχε αφήσει ανοιχτό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ανοιχτό φαίνεται όμως παραμένει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ένα θέμα για το οποίο πιέζει κυρίως η ΕΚΤ.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να δοθεί σε πρώτη φάση ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα.

Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.

Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος, αλλά...

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαμηλώνει τους τόνους του απέναντι στην Ελλάδα λέγοντας πως έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις και ότι στο Brussels Group γίνονται, επιτέλους, “σοβαρές συζητήσεις” για το ελληνικό ζήτημα.

Διευκρίνισε, βέβαια, πως είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων έχουν φτάσει σε σημείο καμπής.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει μια “γερή συμφωνία” με την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ : newsit.gr

Περισσότερα...