Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Μπορεί και το σημερινό Eurogroup να είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μία δήλωση από τους εταίρους που να καταγράφει πρόοδο, ωστόσο τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Τετάρτη.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η ΕΚΤ μέσω του ELA αυξάνει με το σταγονόμετρο τη ρευστότητα των τραπεζών,

ωστόσο μετά το σημερινό Eurogroup η Ελλάδα προσβλέπει σε σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της παρεχόμενης ρευστότητας
Μεθαύριο είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Ελλάδα να ευελπιστεί ότι θα αποφασιστεί αύξηση του ορίου ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA).

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η ΕΚΤ μέσω του ELA αυξάνει με το σταγονόμετρο τη ρευστότητα των τραπεζών, ωστόσο μετά το σημερινό Eurogroup η Αθήνα προσβλέπει σε σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της παρεχόμενης χρηματοδότησης. Όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να είναι δυνατή, καθώς δεν προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΚΤ με δεδομένο ότι απόψε δεν θα υπάρξει συμφωνία, με βάση όλες τις ενδείξεις.

Σε κάθε περίπτωση, την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί, βάσει της δήλωσης του σημερινού Eurogroup, να αποφασίσει εάν θα σφίξει περισσότερο τη θηλιά, εάν, δηλαδή, αυξήσει το «κούρεμα» των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες.

Όλα αυτά όταν αύριο, Τρίτη, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ 760 εκατ. ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι δυνατό να καταβληθεί.

Ζητούν μέτρα

Την ίδια στιγμή, όσο περνάει ο καιρός, τόσο αυξάνεται ο λογαριασμός, με τους δανειστές να ζητούν τη λήψη μέτρων. Σε αυτά φέρονται να συμπεριλαμβάνονται η «απαίτηση» από τους θεσμούς για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%, η άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση του ΦΠΑ μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή που έχει προτείνει η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι αφορούν:

- στην αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Είχε μειωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ από 2,1% που είναι σήμερα σε 3% ή περισσότερο, όσο δηλαδή ήταν πριν από τον Ιανουάριο. Στα πρότερα επίπεδα, δηλαδή σε 4% από 2,8% σήμερα, εκτιμάται -σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται- ότι θα επιστρέψει η έκτακτη εισφορά και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

- στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και στη μη αντικατάστασή του με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας τουλάχιστον για το 2015

- στη μη αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, όπως είχε εξαγγελθεί προεκλογικά

- στην επιβολή φόρου πολυτελείας 10% επί του τεκμαρτού εισοδήματος φορολογουμένων που κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητο άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών

- στην εισαγωγή έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης για όσους θεωρούνται «πλούσιοι», βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

- στην επιβολή ενιαίου ΦΠΑ με ελάχιστες εξαιρέσεις και φόρου διαμονής σε πολυτελή ξενοδοχεία

- στην υποχρεωτική χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών σε 22 νησιά για συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης των 70 ευρώ

- στις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ, στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και στη διαμόρφωση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση 13ης σύνταξης.

Πηγή:zougla.gr