Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια, στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι προϋποθέσεις και το οριστικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός κατά την έναρξη της κοινής συνεδρίασης των τεσσάρων αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στο περιεχόμενο τους εξηγώντας κυρίως τι αλλάζει στα έως τώρα δεδομένα, με την εφαρμογή τους από την 1η Ιανουρίου 2016.
Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις των προαπαιτούμενων της τελικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχαν συνταχθεί από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με πρόεδρο τον αρεοπαγίτη Ιωάννη Χαμηλοθώρη και είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Δικηγορικών Συλλόγων.


Οσον αφορά την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ αλλά και προβλέπει την εξυγίανση τυχόν προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (το λεγόμενο bail in) ο υπουργός εξήγησε τι προβλέπειται  για την ανακεφαλαιοποίηση τους τονίζοντας ότι διασφαλίζονται τα 100.000 ευρώ, αφού όποια συμμετοχή αφορά αρχικώς τους μετόχους. Σχετικά με τις καταθέσεις είπε ότι οι πολίτες βρίσκονται πλέον σε ασφαλέστερο περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, επισήμανε τη σημασία που έχει η κοινοτική Οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστοληπτικών ιδρυμάτων, για την προστασία των καταθετών.
Όπως είπε η Οδηγία είναι κομμάτι της τραπεζικής ένωσης και αποτελεί κοινό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε τράπεζες που έχουν προβλήματα στην ΕΕ και τόνισε ότι σταδιακά οι καταθέτες θα μπορούν να κοιτάνε το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, βάσει της Οδηγίας, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν σχέδιο για την ανάκαμψη, σε περίπτωση που παρουσιάσουν πρόβλημα. Έχει, δε, όπως είπε, τρεις πυλώνες: το ταμείο εξυγίανσης, τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας και τον μηχανισμό για την εγγύηση των καταθέσεων.
Τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, «θα υπάρχει ένα κοινό ταμείο εξυγίανσης με διαδρομή δέκα χρόνων για να φτάσει στο ποθητό σημείο. Αυτό θα επιβάλει σε όλες τις τράπεζες να δουν πως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον. Επίσης, οι αρχές εξυγίανσης θα πρέπει να επιβλέψουν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν προκύπτουν».


Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εξυγίανσης, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι έχει διάφορα εργαλεία, όπως πακέτα δανείων, πώληση υποκαταστημάτων, ο διαχωρισμός σε καλά και κακά στοιχεία και, όπως σημείωσε, υπάρχει και το bail in με προστασία καταθέσεων ύψους 100.000 ευρώ ανά άτομο ανά τράπεζα. Όπως ανέφερε, σε αυτές τις περιπτώσεις το παθητικό θα πρέπει να μειώνεται και να εξισορροπείται με τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Οδηγία αυτή δίνει κατεύθυνση ότι η τράπεζα θα παίρνει αρχικά κεφάλαιο από τους μετόχους, στην συνέχεια από τους ομολογιούχους, και αν δεν υπάρχει ακόμα εξυγίανση, τότε γίνεται το bail in των καταθετών, με προστασία όμως των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.
Υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως έως τις αρχές του 2016, σε συνεργασία με τον ESM.
Να σημειωθεί ότι κατά την εισήγησή του είπε πως η διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία με τους Θεσμούς ξεκινά την Παρασκευή και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 – 20 Αυγούστου. «Έχουμε στενό χρονοδιάγραμμα. Πρέπει να έχουμε συμφωνία έως 18 – 20 Αυγούστου ώστε να είμαστε έτοιμοι για το ομόλογο της ΕΚΤ», σημείωσε.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε του αιτήματος της κυβέρνησης να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την κατεπείγουσα διαδικασία τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όσο γίνεται πιο γρήγορα.


Παράλληλα, διευκρίνισε ότι από το νομοσχέδιο έχουν αφαιρεθεί και δεν υπάρχουν τα επίμαχα θέματα που αφορούν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τους αγρότες, τα οποία όπως είπε θα συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ξεκινήσουμε την ερχόμενη Παρασκευή την διαπραγμάτευση. Οι ίδιοι οι θεσμοί είπαν ότι δεν είναι έτοιμοι τώρα. «Αυτά τα προαπαιτούμενα που θα στείλουμε θα έχουν ένα χρονοδιάγραμμα έξι μηνών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.
Για τις συντάξεις είπε πως έχουν βγει από τη λίστα των προαπαιτούμενων γιατί επιβάλλεται περισσότερος χρόνος για επεξεργασία και θα ενταχθούν στο επόμενο πακέτο.
Συγκεκριμένα είπε ότι «δεν ισχύουν όσα γράφηκαν για τις πρόωρες συντάξεις. Ήταν μεν συμφωνημένο με τους θεσμούς αλλά μας είπαν ότι θέλει περισσότερη μελέτη και θα έρθει μετά τη συμφωνία».


Η συζήτηση έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως εισηγείται η κυβέρνηση, και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι ενώ  αμέσως μετά θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προκειμένου μέχρι τα μεσάνυχτα να έχει ψηφιστεί.
Σημειώνεται, ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, ζητά στο εισαγωγικό σημείωμά του προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, όπως η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, να ολοκληρωθεί μέχρι 22 Ιουλίου τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Δεδομένου ότι εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της οριστικής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».
Όλο πάντως το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στους βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο μέτρων είχαν καταψηφίσει 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ 6 δήλωσαν παρόν και μία βουλευτής απουσίαζε από την ψηφοφορία.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr