Η Τουρκία πήρε 3 δισ. από την ΕΕ για να πλημμυρίσει τη Λέσβο με πρόσφυγες
Τσάμπα τα δις που οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να δώσουν στους Τούρκους για “καλύτερη διαχείριση” των προσφυγικών ροών.
Σχεδόν 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στους χώρους του Κέντρου Καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου και περισσότεροι από 1500 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
Οι ροές συνεχίζονται ολοένα αυξανόμενες στις ανατολικές και βόρειες ακτές του νησιού ενώ σήμερα αποβιβάστηκαν πρόσφυγες ακόμα και στη νότια πλευρά του νησιού στην είσοδο του Κόλπου της Γέρας.
Ας σημειωθεί εδώ ότι από το πρωί ξεκινά η λειτουργία του μεγάλου κέντρου υποδοχής που δημιούργησε η οργάνωση IRC στην περιοχή της Εφταλούς μεταξύ Μολύβου και Σκάλας Συκαμνιάς. Το Κέντρο θα μπορεί να υποδέχεται μέχρι και 3.000 άτομα ενώ έχει τη δυνατότητα προσωρινής διαμονής 2.000 ατόμων.
Όπως μεταδίδει ο Στρατής Μπαλάσκας για το ΑΠΕ “ιδιαίτερα συγκινητική ήταν παρά τις δυσκολίες η μέρα στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια. Οι άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούν 24 ώρες το 24ωρο στο Κέντρο προσέφεραν σήμερα το πρωί κρουασάν και γλυκά στα προσφυγόπουλα.
Ενώ στην ακτή της Νεάπολης νότια της πόλης της Μυτιλήνης οι διασώστες που επιχειρούν εκεί, έστησαν ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δένδρο από το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης προσφυγιάς, τα πορτοκαλί σωσίβια που φορούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στις ακτές της Λέσβου με τις πλαστικές βάρκες”.
Σούζαν Σάραντον: Η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος απ΄ όσο της αναλογεί.
«Μου είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος απ’ όσο της αναλογεί και δε νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο. Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει πιο αποτελεσματική συνεργασία (σ.σ. με τις άλλες χώρες)».
Αυτό δήλωσε η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον, βγαίνοντας από το γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού, όπου έχουν εγκατασταθεί προσωρινά 450 πρόσφυγες.
«Δεν είμαι εδώ για να λύσω το θέμα», τόνισε η ηθοποιός και πρόσθεσε: «Για μένα, το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι ελληνικές οργανώσεις και οι άνθρωποι που έρχονται να βοηθήσουν –και από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο– κατάφεραν, κάνοντας μεγάλη προσπάθεια, να σώσουν αυτούς τους ανθρώπους. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και πιστεύω ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν».
Με την επιστροφή της, αύριο, στις ΗΠΑ, η ηθοποιός, υπογράμμισε ότι, ως Αμερικανίδα πολίτης, θα προσπαθήσει να καταστήσει σαφές ότι «πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση και όχι πολιτικό ζήτημα». «Οι Αμερικανοί πολίτες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό και ότι είναι και εκείνοι άνθρωποι», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί και την Τουρκία, για να δει από κοντά και τα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων εκεί.
Η κ. Σάραντον, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί και τη Λέσβο για να δει από κοντά τις συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, έφτασε σήμερα αργά το μεσημέρι στο Ελληνικό μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.
Η Αμερικανίδα ηθοποιός παρέμεινε στο χώρο περίπου μία ώρα, κατά την οποία μίλησε με τους πρόσφυγες, είδε την κουζίνα, τα συσσίτια και τα ιατρεία. «Κάναμε μια πολύ βαθιά και φιλική κουβέντα, στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει σε μια ώρα, αλλά ήταν συνέχεια της κουβέντας που είχαμε στη Μυτιλήνη», είπε από τη μεριά του ο κ. Μουζάλας.
Αθηνά Καστρινάκη, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsit.gr