Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

To 2015 είναι μία χρονιά, που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα πονοκεφαλιάσουν για να βγάλουν συμπέρασμα, τι και ποιοί έφταιξαν που η Ελλάδα ακούμπησε κυριολεκτικά την καταστροφή. Μόνο μερικά από αυτά τα σημαντικότερα παρουσιάζονται στην πολιτική ανασκόπηση του NewsIt.gr για το 2015.



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015:

- Στις 25 Ιανουαρίου για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν αριστερή κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα και οι ΑΝΕΛ με τον Πάνο Καμμένο σχημάτισαν κυβέρνηση.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015

- Εκλέγεται νέος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος με 233 ψήφους έναντι 30 για τον Νίκο Αλιβιζάτο. Παρών ψήφισαν 32 βουλευτές (18 Φεβρουαρίου).

- Σε ένα θυελλώδες Eurogroup η Ελλάδα ζητάει επίσημα 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και καταλήγουν σε προσωρινή συμφωνία (20 Φεβρουαρίου).

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015

- Στις 23 Μαρτίου ο Τσίπρας για πρώτη φορά πάτησε το πόδι του στη Γερμανία για να βρεθεί με την Άγκελα Μέρκελ. Από εκεί, έφυγε με άδειο καλάθι και όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είχε ήδη προτείνει ένα Grexit για πέντε χρόνια στο παρασκήνιο. Τον ίδιο μήνα η τρόικα έγινε Θεσμοί ή αλλιώς Brussels Group.

- Χωρίστηκε στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο εξαιτίας της συμφωνίας του Βαρουφάκη, αλλά και του ιδιαίτερου τρόπου που κινείτο. Το 45% του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία του που δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να φοβάται τον Λαφαζάνη που είχε βάλει ήδη στο παιχνίδι την ιστοσελίδα iskra με επιθέσεις κατά του Βαρουφάκη και της κυβέρνησης.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015:

- Η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μεταφέρει υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας όλα τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

- Από τα πρόσωπα του μήνα ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και το χάος που προκαλούσε σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής. Έξαλλοι οι υπουργοί μαζί της, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας που την καλούσε στο γραφείο του για να της τραβήξει το αυτί. Τον ίδιο μήνα εισέβαλαν αντιεξουσιαστές στο προαύλιο της Βουλής αλλά εκείνη δεν το αντιλήφθηκε ποτέ ως εισβολή και απλά άνοιξε πόλεμο με τον Πανούση.

- Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δήλωνε συνέχεια πως δεν ζήτησε λεφτά, αλλά το σίγουρο είναι πως δεν πήρε και τίποτα παραπάνω. Η κυβέρνηση βέβαια διαφήμιζε τον αγωγό Greek Stream ως προέκταση του τουρκικού αγωγού και οι Ρώσοι ζητούσαν για αντάλλαγμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πάντως, η Ρωσία ποτέ και σε κανένα τομέα δεν βοήθησε την στριμωγμένη Ελλάδα.

ΜΑΙΟΣ 2015:

- Ένας μήνας γεμάτος Eurogroup και Συνόδους Κορυφής. Η Ελλάδα στο επίκεντρο με απειλές για χρεοκοπία τον Ιούνιο, το φάντασμα του Grexit να ζυγώνει επικίνδυνα, τις προειδοποιήσεις για παράλληλο νόμισμα και capital controls και στο βάθος όλων αυτών η προετοιμασία των δανειστών για να επιβάλλουν το τρίτο Μνημόνιο με επαχθέστατους όρους.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2015:

Στις 22 Ιουνίου οι δανειστές απορρίπτουν την ελληνική πρόταση και στις 26 επανέρχεται η πρόταση Γιούνκερ για πεντάμηνη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση και ο Ν. Τουσκ αναφωνεί: “The Game is over”. Το ίδιο βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου με ερώτημα την αποδοχή ή όχι της πρότασης των Θεσμών. Παράλληλα, οι δανειστές απορρίπτουν στις 27 Ιουνίου την ελληνική πρόταση για παράταση των συνομιλιών και αυτομάτως την επόμενη ημέρα ανακοινώνεται το κλείσιμο των τραπεζών. Έτσι στις 30 Ιουνίου η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν αποπληρώνει το χρέος της προς το ΔΝΤ.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2015

- Στις 5 Ιουλίου διεξάγεται το δημοψήφισμα και επικρατεί το ΟΧΙ στην πρόταση των Θεσμών με ποσοστό 61,3% με τον κόσμο να πανηγυρίζει. Παρά το ΟΧΙ, στις 9 Ιουλίου η κυβέρνηση καταθέτει πρόταση αποδεχόμενη τα περισσότερα από τα σκληρά μέτρα που ήθελαν οι δανειστές. Όλα τινάζονται στον αέρα με τον Σόιμπλε να καλεί τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στις 12 Ιουλίου ξεκινάει η κρισιμότερη Σύνοδος Κορυφής και μετά από 17 ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφει το τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο και ίσως το δυσκολότερο.

- Το βράδυ της 5ης Ιουλίου μετά την επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα παραιτείται από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς και στη θέση του τοποθετεί τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

- Η κυβέρνηση κλυδωνίζεται από τους βουλευτές που αντιδρούν στο τρίτο Μνημόνιο και στις ψηφοφορίες αιμορραγεί. Έτσι στις 20 Αυγούστου ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται από την πρωθυπουργία και προκηρύσσει εκλογές για τον Σεπτέμβριο, ενώ μία ημέρα μετά 25 κορυφαίοι βουλευτές του ανακοινώνουν τη δημιουργία νέου κόμματος της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

- Για τρίτη φορά σε ένα χρόνο οι Έλληνες μπροστά στις κάλπες. Στις εθνικές εκλογές, πρώτος έρχεται ξανά ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 35,46% και σχηματίζει και πάλι κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων παραιτείται εξαιτίας ρατσιστικών σχόλιων στο Twitter.

- Για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή ύστερα από τουλάχιστον 30 χρόνια προσπάθειας, ο Βασίλης Λεβέντης με την Ένωση Κεντρώων, με 9 βουλευτές.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015:

- Η τεράστια ροή προσφύγων στην Ελλάδα προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις σε όλη την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι κατέκριναν την Ελλάδα πως δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της και προσπαθούσαν πλαγίως να βάλουν και την Τουρκία στο Αιγαίο. Η Ελλάδα αντιστάθηκε, αλλά προσπάθησε να αποκομίσει δημοσιονομικά οφέλη με αφορμή το προσφυγικό.

- Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα ήταν άλλο ένα σημάδι στήριξής του προς τον Αλέξη Τσίπρα. Υποσχέθηκε να βάλει πλάτη απέναντι στη Γερμανία και στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το χρέος, αλλά με αντάλλαγμα ένα σαρωτικό κύμα μεταρρυθμίσεων.

- Δύο πρόσωπα σημάδεψαν την κυβέρνηση τον Οκτώβριο με μία διάχυτη μία οσμή σκανδάλου. Πρώτος ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η πιθανή συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο ιδιωτικής εταιρείας και ο “ξεχασιάρης” κ. Σταθάκης που δεν θυμήθηκε να δηλώσει 1 εκατ. ευρώ και δεκάδες ακίνητα.

- Ο προεκλογικός αγώνας για τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με υποψήφιους τον Ε. Μεϊμαράκη, τον Κ. Μητσοτάκη, τον Α. Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Η προεκλογική περίοδος στιγματίστηκε από τις κόντρες των υποψηφίων, αλλά και τα “γαλλικά” του Μεϊμαράκη κατά του Παπαμιμίκου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015:

- Το φιάσκο με τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας παραλίγο να κοστίσει τη συνοχή του κόμματος. Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 22 Νοεμβρίου, αλλά το σύστημα έπεσε και έτσι αναβλήθηκαν με τη Ν.Δ. Να ζει από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της. Ακολούθησαν “γαλλικά”, μπηχτές, βρισιές και στο τέλος όλοι εκτός από τον κ. Τζιτζικώστα παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, με τον κ. Πλακιωτάκη να αναλαμβάνει τη θέση του μεταβατικού προέδρου. Το κόμμα για πολλούς ήταν στα όρια της διάσπασης.

- Η κυβέρνηση σε μία κρίσιμη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα έχασε δύο βουλευτές, με την κυβερνητική πλειοψηφία να πέφτει στους 153 βουλευτές. Οι δύο βουλευτές Παναγούλης και Νικολόπουλος διεγράφησαν από τα κόμματά τους, αλλά δεν παρέδωσαν την έδρα τους. Σε αντίθεση με τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος αρνούμενος να υποστηρίξει άλλη μία πολιτική λιτότητας παραιτήθηκε, αλλά παρέδωσε την έδρα του.

- Ο Νοέμβριος στιγματίστηκε και από την ανιστόρητη δήλωση του κ. Φίλη που αμφισβήτησε τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ο σάλος ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης ήταν τεράστιος, ενώ υπήρξαν μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, όπου οι Πόντιοι ζητούσαν την παραίτησή του από το υπουργείο Παιδείας. Δεν έγινε όμως ποτέ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015

- Στις 20 Δεκεμβρίου έγιναν χωρίς σοβαρά προβλήματα οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Νικητής ο Ε. Μεϊμαράκης, όχι όμως με το ποσοστό που θα περίμενε και δεύτερος ο Κ. Μητσοτάκης που ήταν η μεγάλη έκπληξη. Αντίθετα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας τερμάτισε τρίτος και τέταρτος ο Άδωνις Γεωργιάδης με διψήφιο ποσοστό. Έτσι, Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης θα είναι οι δύο μονομάχοι στο δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου. Τα ακριβή αποτελέσματα ήταν το ανέκδοτο των εκλογών, αφού ανακοινώθηκαν μετά από 4 ημέρες εξαιτίας των τηλεομοιοτυπιών.

- Σε μία εκρηκτική συνεδρίαση της Βουλής, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Δυστυχώς δεν ασχολήθηκε με την ουσία του θέματος, αλλά με το γεγονός πως οι βουλευτές μετέτρεψαν για άλλη μία φορά τη Βουλή σε πεζοδρόμιο με απίστευτες εκφράσεις. Η κυβέρνηση έχασε ψήφους από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να τριχοτομηθεί, αφού άλλοι ψήφισαν θετικά, άλλοι αρνητικά κι άλλοι “έλαμψαν” δια της απουσίας τους.

ΠΗΓΗ ; newsit.gr

Περισσότερα...