Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Το δικό του ... πραγματικό success story, χωρίς παρενθέσεις και εισαγωγικά, θέλει να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας το 2016, χρονιά η οποία θα είναι κομβική αν όχι καθοριστική για τον ίδιο, την κυβέρνηση συνεργασίας, τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για το μέλλον της χώρας σε πολιτικό. οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.



Στόχος ιδιαίτερα φιλόδοξος αφού συνδέεται με την αξιολόγηση, το ζήτημα της απομείωσης του χρέους, την άρση των capitals controlκαι την έξοδο στις αγορές, καθώς η σχέση με τους εταίρους και δανειστές, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός κλίματος συνεννόησης και συναίνεσης θα κρίνει πολλά από τους πρώτους μήνες του έτους, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δηλώνει ξεκάθαρα ότι "ο Φεβρουάριος θα είναι ο πιο κρίσιμος".

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να παίξει επιθετικό παιχνίδι από τα πρώτα 24ωρα του νέου έτους, με τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να ενημερώνει και να παραδίδει ο ίδιος σήμερα αυτοπροσώπως στους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στους δανειστές αργά το απόγευμα, την τελική πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό με τον κ. Τσίπρα και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να δηλώνουν ότι "η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις", και "δεν θα δεχθεί αδικίες".

Το γεγονός πάντως ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ακολουθήσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς αναδεικνύει πιθανότατα την τακτική που θα ακολουθήσει μετά το "όχι" τους στην πρόσκληση συνεννόησης, δηλαδή να τους καθιστά καταρχάς ενήμερους και να τους εμπλέκει εμμέσως πλην σαφώς στην διαπραγμάτευση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαδραματίζει πλέον κεντρικό ρόλο δίνοντας συμβολικά "πολιτική κάλυψη" και "ομπρέλα" στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο στα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά θέματα που θα μπουν στο τραπέζι του 2016.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εκτός από το ασφαλιστικό, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016-2019 σύμφωνα και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και το φορολογικό των αγροτών και η φορολογική μεταρρύθμισηγενικότερα, τα "κόκκινα δάνεια" και οιεργασιακές σχέσεις θα αποτελέσουν τη λυδία λίθο για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θεωρούν δεδομένες νέες πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα και "πάγωμα" του λεγόμενου "παράλληλου προγράμματος".

Να σημειωθεί ότι ήδη η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2016 θα υπάρξει "τρύπα" 900 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι προφανές ότι ο βαθμός "σύγκρουσης" ή "συνεννόησης" με δανειστές και τα κόμματα θα κρίνουν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις το νέο έτος, ιδίως από τη στιγμή που

- η ΝΔ αποκτήσει αρχηγό, ο ρόλος του οποίου ως και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης

- η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και το ΠΟΤΑΜΙ ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο στην κεντροαριστερά

- η Ένωση Κεντρώων ξεκαθαρίσει τη στάση της έναντι της κυβέρνησης, και

- ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ τέλος με το Συνέδριο του Απριλίου αποκρυσταλλώσει το νέο ιδεολογικοπολιτικό του στίγμα χωρίς μια νέα διάσπαση και χωρίς βέβαια να τεθεί εν μαφιβόλω η κυβερνητική σύμπραξη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

ΠΗΓΗ ; newsit.gr

Περισσότερα...