Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Κορυφώνεται ο αγώνας που δίνει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Πυρετός διαβουλεύσεων με μάχες στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας. Τι προβλέπεται για όσους δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης. Τι αναφέρει το σχέδιο για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση



Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό είναι έτοιμη να εκκινήσει και όπως φαίνεται θα τραβήξει σε μάκρος. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υπερασπίζεται την πρόταση της στο εσωτερικό, με τον Γ. Κατρούγκαλο να ενημερώνει βουλευτές και το Μαξίμου να απαντά σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με ιδιαιτέρως "σκληρή" γλώσσα.
AdTech Ad
Η πρόταση για το ασφαλιστικό έχει σταλεί ήδη στους θεσμούς αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της, Βανέσα Μοκ. Είναι παραπάνω από βέβαιο πως θα ζητηθούν διευκρινίσεις με το μέτωπο εντός της χώρας να είναι "καυτό".


Το απόγευμα της Πέμπτης στο Μαξίμου έλαβε χώρα σύσκεψη του αρμοδίου υπουργού με τους Γ. Δραγασάκη, Ευ. Τσακαλώτο, και Γ. Σταθάκη, ενώ στη συνέχεια ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα περιλαμβάνει το σχέδιο της ελληνικής πλευράς.
Εν τω μεταξύ, σε νέες απαντήσεις για το ασφαλιστικό προχωρούν κυβερνητικοί κύκλοι, που εμφανίζονται ενοχλημένοι με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τη δημόσια συζήτηση για το φλέγον αυτό ζήτημα.


Το Μαξίμου "απαντά" λοιπόν, σε τρεις "συχνές απορίες" για το Ασφαλιστικό:
"Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων δίνοντας, για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018 αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα" διευκρινίζεται από κυβερνητικούς κύκλους.


Σχετικά με συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται διαρκώς γύρω από το ασφαλιστικό, σημειώνονται τα εξής:
1. Για το ΕΚΑΣ, και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος:

Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.
Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ.
Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας.
Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα.
2. "Πως μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1.8 δις ευρώ χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις;"

Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης.
3. Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι "οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμοιβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης".
Σήμερα άλλωστε είχε προηγηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εργοδοτικούς φορείς οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ μίας μικρής και προσωρινής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι πρόεδροι των ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνουν ότι "κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα συζητήθηκε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και η στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής".
Αύριο το πρωί ο κ. Κατρούγκαλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο το ασφαλιστικό. Μια συνέντευξη Τύπου που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και θα ξεκαθαριστούν πολλά.

ΠΗΓΗ : news247.gr

Περισσότερα...