Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Σε πορεία εξεύρεσης συμβιβαστικής με για τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας με τους συνδικαλιστικούς φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.



«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μία λογική συμβιβαστική πρόταση ώστε να διορθωθούν περιπτώσεις όπου προκύπτουν υπερβολικές επιβαρύνσεις» επισήμανε σήμερα το πρωί στο newsit.gr αρμόδια πηγή με πολύ καλή γνώση του ασφαλιστικού, αλλά και των διαπραγματεύσεων.

Και όπως προκύπτει από την πρόταση που έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και όπως Φαίνεται από τον πίνακα που δημοσιεύεται οι πολύ καυτές διαφορές ανάμεσα στην πρόταση του υπουργείου και την πρόταση της ΕΣΕΕ είναι τέσσερις: Στο εισόδημα των 70.000 ευρώ όπου η διαφορά είναι 1.340,67 ευρώ, των 70.329,60 που ανέρχεται σε 1.406,59 ευρώ, ενώ σε άλλες έξι περιπτώσεις (εισόδημα 63.296 ευρώ, 56.263 ευρώ και άλλες τέσσερις) η πρόταση του υπουργείου συμπίπτει με την πρόταση της ΕΣΕΕ και η διαφορά είναι μηδενική.

Πηγή ΗμερησίαΠηγή Ημερησία
Η αναζήτηση της λύσης κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η κλιμάκωση των εισφορών ώστε να απαλυνθούν αυτές οι ακραίες περιπτώσεις, καθώς και στην συνολική αντιμετώπιση εισφορών και φόρων ώστε το συνολικό ποσοστό των κρατήσεων για τα υψηλά εισοδήματα να μην ξεπερνά κατά πολύ το 50% του εισοδήματος και για τα χαμηλά εισοδήματα να κινείται κάτω από το 50%, όπως ήδη πρώτο αποκάλυψε χθες το newsit.gr.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Αλεξιάδης συμφώνησαν στην αναζήτηση της νέας φόρμουλας, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών

Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ έκανε 10 προτάσεις με τις οποίες ζητά αλλαγές στο ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι προτάσεις είναι οι εξής:

1. Επαναφορά της κοινής πρότασης για την μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος.

2. Η αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση των φόρων.

3. Να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους.

4. Να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας).

5. Να επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για τη περίθαλψη, καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.

6. Να καταργηθούν όλες οι έκτακτες εισφορές και τα 20 ευρώ ως βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.

7. Να επεκταθεί το εργόσημο και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων.

8. Να υπολογισθεί η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης.

9. Να μην υπάρξουν εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο νέο ασφαλιστικό.

10. Να κωδικοποιηθεί απλά και κατανοητά η ασφαλιστική νομοθεσία.

ΠΗΓΗ : newsit.gr

Περισσότερα...