Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Εντολή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αναλάβει ο Οργανισμός το οικονομικό κόστος της διενέργειας του ειδικού τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 στους νοσηλευόμενους ασθενείς των νοσοκομείων του ΕΣΥ, έδωσε χθες (21/01/2016) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.



Φυσικά θα πρέπει να δοθεί και το ανάλογο κονδύλι, γιατί ο ΕΟΠΥΥ είναι ήδη καταρρακωμένος οικονομικά με τόσες οφειλές προς τους παρόχους υγείας (τακτικές και ληξιπρόθεσμες), διαφορετικά πώς είναι δυνατόν να αντέξει ένα ακόμη βάρος;
Η υπόθεση της γρίπης εφέτος έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες λοιμωξιολόγων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν υπάρχουν τα χρήματα προκειμένου να εκπονείται η ετήσια τακτική επιδημιολογική επιτήρηση (sentinel), με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι επιστήμονες τι ιοί κυκλοφορούν στην κοινότητα και άρα η έρευνα να γίνεται στα τυφλά.


Η Ελλάδα έχει μείνει ακάλυπτη στο θέμα αυτό, καθώς έχει λήξει (2013-2015) το κονδύλι από το κοινοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο χρηματοδοτούσε την επιδημιολογική επιτήρηση ύψους 177.000 ευρώ. Δηλαδή, με δυο λόγια, για λιγότερο από 200.000 ευρώ η χώρα μένει ακάλυπτη αυτή τη στιγμή, έκθετη σε θέματα δημόσιας υγείας, μεσούσης της χειμερινής περιόδου όπου η εποχική γρίπη είναι στο ζενίθ και με έναν επιθετικό ιό όπως εκτιμά η επιστημονική κοινότητα και όπως διαπιστώνουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές στις ΜΕΘ, βλέποντας ήδη 93 άτομα να έχουν νοσηλευθεί μέχρι σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ωστόσο, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο, συνεδρίασε χθες με σκοπό να αποφασίσει την χρηματοδότηση των τριών διαπιστευμένων Κέντρων Αναφοράς που έχουμε, στο ΠΑΣΤΕΡ, στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στο Κέντρο Αναφοράς Βορείου Ελλάδος αναφορικά με το διαγνωστικό και όχι το ερευνητικό σκέλος. Η εν λόγω χρηματοδότηση που θα προκύψει δεν είναι μεγάλη, παρ' όλα αυτά, αποτελεί μια σημαντική κίνηση για να νιώσουν ασφαλείς και οι πολίτες αλλά και οι επιστήμονες.


Την ίδια ώρα, το τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 (το οποίο είναι το πανδημικό στέλεχος που κυριαρχεί εφέτος και το οποίο φέρουν οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα στις ΜΕΘ) το πληρώνουν από την τσέπη τους. Οι επιστήμονες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς οι πόροι είναι πολύ περιορισμένοι εφέτος εις βάρος της έρευνας και της δημόσιας υγείας, όπως είπαμε παραπάνω, την ώρα που ο ιός είναι εξαιρετικά επιθετικός.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι χθες 60 άτομα νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, εκ των οποίων ένα βρέφος 9 μηνών και 4 παιδιά, ενώ 13 άνθρωποι έχουν καταλήξει. Ο ιός, όπως είπαμε, είναι εξαιρετικά επιθετικός εφέτος και προτιμά τις μικρές ηλικίες. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα, το 70% των ατόμων που νοσηλεύονται είναι κάτω των 60 ετών.


Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντως, κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, σε συνέντευξή του στο onMed χθες, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το θέμα, λέγοντας ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά τις δυσοίωνες οικονομικές καταστάσεις που επικρατούν, έχει ως γνώμονα τη γενικότερη αρχή ότι με όσο δυνατόν λιγότερο κόστος την περίοδο της κρίσης εξυπηρετούμε ποιοτικά και ποσοτικά τις ίδιες ανάγκες. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ότι καλύπτονται πλήρως με τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας, που επιχειρησιακός βραχίονας της Δημόσιας Υγείας είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ. Συνεπώς, με πληρότητα και επιστημονική αρτιότητα καλύπτουμε το διαγνωστικό σκέλος της γρίπης, αξιοποιώντας τα διαπιστευμένα Κέντρα Αναφοράς που έχουμε, το ΠΑΣΤΕΡ, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Αναφοράς Βορείου Ελλάδος».

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr

Περισσότερα...