Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά από την ελληνική κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις που πήραν ευρωπαϊκές χώρες... ετσιθελικά για το προσφυγικό


- Το Plan B που εξετάζεται στο Μαξίμου τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο
- Το "χαρτί" του βέτο που ενδέχεται να παίξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής
- Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών!
- Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μεταφράστηκε σε... λουκέτο στα σύνορα για τους πρόσφυγες από Σλοβενία, Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία και Αλβανία
- Παρέμβαση του ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου: "Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας" είπε στον Αυστριακό ομόλογό του
Όταν είσαι έξω από τον... χορό, το πλέον εύκολο είναι να κρίνεις τους άλλους. Εδώ και αρκετούς μήνες το... μόνιμο επιχείρημα στο στόμα των ευρωπαίων εταίρων είναι πως η Ελλάδα έχει χάσει την αξιοπιστία της επειδή δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντί τους. Επιχείρημα που προφανώς και έχει αρκετή δόση αλήθειας, ωστόσο η λέξη αξιοπιστία έχει χάσει κάθε νόημά της τις τελευταίες ημέρες στην Γηραιά Ήπειρο. Γι' αυτό τον λόγο η Ελλάδα φαίνεται πως παίρνει τα μέτρα της και ζητά έκτακτη βοήθεια από την Κομισιόν για το προσφυγικό!

Ακόμη δεν έχει... στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές στην συμφωνία των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία θα διασφαλίζονταν η αλληλεγγύη στην Ευρώπη σχετικά με τους πρόσφυγες, μία - μία αρκετές ευρωπαϊκές χώρες την αγνοούν επιδεικτικά και αποφασίζουν μονομερώς, κλείνοντας τα σύνορα!

Οι προσφυγικές ροές προς τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες είχε μειωθεί ήδη τις τελευταίες ημέρες, Ωστόσο σήμερα έγινε κι επίσημο: Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα η σλοβενική αστυνομία.

Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι "υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν", ανέφερε η αστυνομία σε σημερινή δήλωσή της.

Το... παράδειγμα αυτό της Ευρωπαϊκής αλλγλεγγύης ακολούθησε και η Αλβανία, με τον πρωθυπουργό της, Έντι Ράμα, να δηλώνει πως "η Αλβανία δεν θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες. Δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε αυτό, γιατί δεν έχουμε ούτε τις συνθήκες ούτε την δυνατότητα και ούτε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να σώσει τον κόσμο, ενώ άλλοι κλείνουν τα σύνορά τους".

Αντίδραση από την Ελλάδα
Μετά από αυτές τις πιέσεις, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την αντίδρασή της. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η χώρα μας έχει ζητήσει έκτακτη βοήθεια από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες επιμείνουν στο να κλείνουν τα σύνορά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει ακόμη κι ένα "Plan B" τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.


- Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η κυβέρνηση αν και δεν κάνει λόγο ξεκάθαρα για μονομερείς ενέργειες, δεν τις αποκλείει. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώτατο Αξιωματούχο της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να ζητήσει συγκεκριμένου ύψους κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από 250 έως και 450 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της στο προσφυγικό. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείεται επίσης να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, δημιουργία νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων, αλλά και σίτιση των προσφύγων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επιπρόσθετα και με αφορμή το ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, είναι πιθανό η Ελλάδα να ζητήσει μέρος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που πήρε η Τουρκία, ύψους 3 δισ. ευρώ!

ΠΗΓΗ ; newsit.gr

Περισσότερα...