Το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ευρώπη βρίσκεται στην Καρδίτσα!
Γλυκιά πανευρωπαϊκή πρωτιά για την πόλη – Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας από την Καρδίτσα ήδη δέχεται μηνύματα από αγορές του εξωτερικού
Ορμώμενο εκ Καρδίτσας είναι το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια η πόλη της Θεσσαλίας έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, όσον αφορά στο κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής. Η συγκεκριμένη «γλυκιά» επένδυση αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, όσο και για την τοπική κοινωνία στο σύνολό της, αφού μιλάμε για πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, από την καλλιέργεια στον ελληνικό αγρό, μέχρι την τελική μεταποίηση και διανομή του προϊόντος.
Πίσω από το φιλόδοξο επιχειρηματικό εγχείρημα βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας, ο οποίος ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2012, έπειτα από μια ημερίδα στην οποία παρουσιάστηκαν τα οφέλη του φυτού της στέβια, και ο οποίος αποτελείται από 64 αγρότες που ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό. Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας, Γιώργος Κουλοσούσας, οι γλυκοζίτες στέβιας είναι 300 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη, χωρίς θερμίδες και ιδανικές για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν ζάχαρη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του διαβήτη.
Διαβάστε ακόμα: Τα μοναδικά προνόμια που έχουν οι εργαζόμενοι μεγάλων εταιρειών
Δείτε επίσης....
«Δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα και η διαδικασία της συγκομιδής γίνεται με το χέρι. Ήμασταν οι πρώτοι που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργήσαμε μεταποιητήριο για τη στέβια. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 και τώρα είμαστε στη φάση που καλυμπράρονται τα μηχανήματα και πολύ σύντομα θα αυξηθεί και η παραγωγή».
Η επένδυση ανήλθε σε 350.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 130.000 εξασφαλίστηκαν από επιδότηση και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια.
Σύμφωνα με τον κ. Κουλοσούσα, εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία και δημιουργηθεί αγορά για το τελικό προϊόν, τα 40 στρέμματα, που αρχικά καλλιεργήθηκαν, θα αυξηθούν σε 1.200 ήδη από τη νέα περίοδο. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για περαιτέρω διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της παραγωγής σε επόμενο χρόνο.
Όσο για την επένδυση, αυτή ανήλθε σε 350.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 130.000 εξασφαλίστηκαν από επιδότηση και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια. Με δεδομένο ότι η στέβια είναι ένα φυσικό υποκατάστατο για όσους θέλουν να απομακρύνουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους και να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής , η ζήτηση είναι μεγάλη. Ο κ. Κουλοσούσας τονίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, παράγοντας που θα καθορίσει και το ύψος της παραγωγής και των εξαγωγών.
«Έχουμε ήδη δεχτεί αρκετά e-mail από Γερμανία, Αγγλία και Καναδά, από ανθρώπους που θέλουν να τους δειγματίσουμε το προϊόν. Αυτό το διάστημα κάνουμε ελέγχους γύρω από το προϊόν και περιμένουμε μέχρι τα μέσα Μαρτίου τα αποτελέσματα από τα κέντρα αναλύσεων. Μέχρι να φτάσει το προϊόν στα επίπεδα που πρέπει, δεν πρόκειται να το βγάλουμε στην αγορά».
Διαβάστε ακόμα: Οι δεξιότητες που θα είναι περιζήτητες στην αγορά εργασίας το 2020
Σε πρώτη φάση η στέβια από την Καρδίτσα θα πωλείται στη χονδρική και θα αφορά εμφιαλωτήρια και ζαχαροπλαστεία σε όλη την Ελλάδα. Όπως όλα δείχνουν οι πρώτες ποσότητες γλυκοζιτών στέβιας θα κάνουν την εμφάνισή τους, αν όλα πάνε βάσει χρονοδιαγράμματος, τον Σεπτέμβριο του 2016.
Σημειώνεται πως η μονάδα, που ολοκλήρωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας, είναι εγκατεστημένη στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα. Η μονάδα θα παράγει γλυκοζίτες στεβιόλης με εκχύλιση ξερών φύλλων, που παράγονται από φυτά στέβιας, τα οποία καλλιεργούνται από τα μέλη του συνεταιρισμού. Η διαδικασία της μεταποίησης ανταποκρίνεται στα πιο υψηλά στάνταρ τεχνογνωσίας, καθώς η παραγωγή θα γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί προϊόν πολύχρονης έρευνας του Εργαστηρίου Μηχανικής Μεταποίησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο παρέχει αμισθί την υποστήριξή του στο όλο εγχείρημα.
ΠΗΓΗ : news247.gr