Για τα 'δύσκολα' προετοιμάζει την Ελλάδα το Eurogroup
Πρώτο θέμα η Ελλάδα στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Γιατί ζητείται περισσότερη «δουλειά» από την Αθήνα. Ποια τα τέσσερα μεγάλα μέτωπα της αξιολόγησης
Για τα «δύσκολα» της 7ης Μαρτίου προετοιμάζουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας κι ενώ ακόμη βρίσκεται «στον αέρα» η επιστροφή των δανειστών.
«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απαιτούνται να γίνουν ακόμη περισσότερα» είναι η φράση στην οποία συμπυκνώνεται το μήνυμα των ευρωπαϊκών αρχών προς την Ελλάδα με το βλέμμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Δευτέρας.
Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας και στην πρώτη θέση «φιγουράρει» το ελληνικό ζήτημα.
«Το Eurogroup της 12ης Φεβρουαρίου διαπίστωσε ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, ωστόσο θα απαιτηθεί περαιτέρω δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement)», τονίζεται στην προαναγγελία των προς συζήτηση θεμάτων του Eurogroup.
«Στο Eurogroup θα εξεταστεί η πορεία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις που συνδέονται άμεσα με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», επισημαίνεται.
Δείτε επίσης....
«Οι δράσεις που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, το δημοσιονομικό πεδίο, την έναρξη της λειτουργίας του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων», σημειώνεται επίσης στο έγγραφο που εκδόθηκε για την προετοιμασία του Eurogroup.
Και όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση αναμένει την «ετυμηγορία» του «Μυστικού Δείπνου» των δανειστών.
Οι θεσμοί τηρούσαν «σιγήν ιχθύος» μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, με την ελληνική κυβέρνηση να κάθεται κυριολεκτικά σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς ο Μάρτιος έχει ήδη φτάσει και η αξιολόγηση συνεχίζει να βρίσκεται «στον αέρα».
Το δείπνο εργασίας των Βρυξελλών για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος τράβηξε όλα τα βλέμματα, χωρίς ωστόσο ακόμη το κυβερνητικό στρατόπεδο να έχει ενημερωθεί για την «ετυμηγορία» του, η οποία όπως και να έχει, είναι βέβαιο πως θα περιλαμβάνει νέο κατάλογο μέτρων για την Αθήνα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως, παρά την κρισιμότητα της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των δανειστών, ουσιαστικές αποφάσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν μπορούν παρά να ληφθούν σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά έως το βράδυ της Τετάρτης, η απόσταση που χωρίζει τους δανειστές μεταξύ τους, ήτοι το ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή πλευρά, μεταφράζεται σε 3 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ αξιώνει από την ελληνική πλευρά μέτρα 8,5 δισ. ευρώ έως το 2018, με τους Ευρωπαίους να ρίχνουν χαμηλότερα τον πήχη και δη κοντά στα 5,5 δισ. ευρώ. Μένει να φανεί αν στο δείπνο των Βρυξελλών, διανύθηκε μέρος της απόστασης των 3 δισ. ευρώ, αλλά και ποια είναι η «ταυτότητα» των παρεμβάσεων που θα απαιτήσουν οι θεσμοί για να επιστρέψουν επί ελληνικού εδάφους για τη συνέχιση – και δη ολοκλήρωση – της αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή, στο φως έρχονται νέα σενάρια για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, τα οποία αφορούν ακόμη και στο ενδεχόμενο «τμηματικής» αξιολόγησης, ώστε να αρθούν τα μεγάλα αδιέξοδα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Η έννοια της «τμηματικής» αξιολόγησης θα αφορά στην υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων κάθε φορά, τα οποία θα «σπάνε» σε κομμάτια. Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, «τμηματικό» χαρακτήρα θα λάβει και η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, αφού θα πραγματοποιείται σε υποδόσεις, ανάλογα με τα «μίνι» πακέτα προαπαιτούμενων που θα υλοποιούνται κάθε φορά από την πλευρά της κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ : news247.gr