Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Άνδρες της ιταλικής αστυνομίας θα περιπολούν από κοινού με Αλβανούς συναδέλφους τους στην αλβανο-ελληνική μεθόριο για την αποτροπή διέλευσης μεταναστών από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη μέσω Αδριατικής. Στην άλλη πλευρά των Βαλκανίων, χίλιοι στρατιώτες αποστέλλονται στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα.


Η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών κ. Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα.

Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από το Σάββατο (12/3).
Μάλιστα στο πλαίσιο της επικείμενης συνεργασίας συναντήθηκαν στην Αυλώνα οι αρχηγοί της αστυνομίας των δύο χωρών για να εξειδικεύσουν την συμφωνία των πολιτικών τους προϊσταμένων.
Η Ιταλία σπεύδει να προσφέρει βοήθεια στα Τίρανα καθώς ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επιλογή της Αλβανίας ως ενδιάμεσης χώρας, από τα καραβάνια των προσφύγων, θα οδηγήσει τους πρόσφυγες, δια της Αδριατικής, στα εδάφη της.
La Repubblica: Eίκοσι περίπου Ιταλοί μεθοριακοί αστυνομικοί θα δραστηριοποιηθούν στην Αλβανία από τις 15 Μαρτίου
Στο μεταξύ, «είκοσι περίπου Ιταλοί μεθοριακοί αστυνομικοί θα δραστηριοποιηθούν στην Αλβανία, από τις 15 Μαρτίου, προς ενίσχυση των συνόρων», γράφει στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα «La Repubblica».
«Η αποστολή πραγματοποιείται μετά από αίτημα των αρχών των Τιράνων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας Ιταλίας και Αλβανίας για την αντιμετώπιση της πρόληψης και διαχείρισης του μεταναστευτικού, σε περίπτωση που προκύψουν νέες ροές, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου», γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «θα αποφασίσουν τα Τίρανα σε ποιο σημείο των συνόρων τους θα πρέπει να αναπτυχθούν οι ιταλοί αστυνομικοί».
Υπενθυμίζεται ότι χθες (10/3), ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε το θέμα της Αλβανίας να μην θεωρηθεί μόνον ιταλικό, από τη στιγμή που «η χώρα αυτή μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του Βαλκανικού θέματος».

Κλειστά τα σύνορα για τους πρόσφυγες και στη Βουλγαρία

«Ο στρατός είναι έτοιμος να στείλει 1.000 στρατιώτες στα σύνορα Βουλγαρίας – Ελλάδας, σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Ειδομένη», ανακοίνωσε την Τετάρτη (9/3) ο Υπουργός Νικολάι Νέντσεφ στο βουλγαρικό τηλεοπτικό κανάλι.

Οι στρατιώτες θα είναι οπλισμένοι και θα προβαίνουν σε περιπολίες που θα πραγματοποιούνται από κοινού με αστυνομικές δυνάμεις ασφαλείας.
«Βία θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε έσχατη ανάγκη δηλαδή όταν η ζωή των στρατιωτικών ή των αστυνομικών απειλείται», δήλωσε ο Υπουργός.
Διευκρίνισε δε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα κρίνεται ως πολύ δύσκολη και θα επιδεινωθεί περαιτέρω, αφού ήδη, περίπου 30 χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται στα βόρεια της χώρας.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, ούτε στα Σκόπια, ούτε στη Σερβία, όπως συμπλήρωσε.
«Η Βουλγαρία αντιστάθηκε εξαρχής στην μεταναστευτική ροή και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι νήσος σταθερότητας», δήλωσε ο Νέντσεφ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση θα παραμένει για τη χώρα, ως έχει.
Επεσήμανε ότι οι βουλγαρικές Αρχές είναι έτοιμες να αντισταθούν στις προσφυγικές ροές γιατί υπάρχει πιθανότητα οι πρόσφυγες να κινηθούν προς τα βουλγαρικά σύνορα.
Ωστόσο, ο ίδιος, δεν αρνήθηκε ότι οι πρόσφυγες στην απόγνωσή τους ενδέχεται να διέλθουν από απρόσιτα σημεία στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, ή και στα Σκόπια.

Αβεβαιότητα στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης
Την εκτίμηση ότι σε μία με δύο εβδομάδες η πλειονότητα των προσφύγων από την Ειδομένη θα έχει μετακινηθεί οικειοθελώς στις οργανωμένες δομές που υπάρχουν, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει με αστυνομική επιχείρηση, «θα χρειαστεί χρόνος για να ενημερωθούν γιατί είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, που ακούνε αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα».
«Δε θα μαζέψουμε τους πρόσφυγες. Πέραν του ότι δε θέλουμε μία αστυνομική επιχείρηση, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Είναι 12.000 άνθρωποι, οι μισοί γυναικόπαιδα, μέσα στη λάσπη. Με ποιο τρόπο να τους μαζέψεις;», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης και προσέθεσε: «Τους ενθαρρύνουμε να μπούνε στα πούλμαν και να μεταφερθούν σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες. Θα χρειαστεί όμως χρόνο για να ενημερωθούν, γιατί είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, που ακούνε αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα. Σε μία με δύο εβδομάδες θεωρούμε ότι θα έχει αδειάσει η Ειδομένη, αυτή είναι μία εκτίμηση που κάνουμε. Από εκεί και πέρα, έχει να κάνει με το είδος της συμφωνίας που θα κάνει η ΕΕ με την Τουρκία».
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αυξήθηκαν οι ροές προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό είπε πως υπάρχει η εκτίμηση ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Μαρτίου οπότε αναμένεται οριστική συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού «είναι πολύ πιθανόν να επιχειρηθούν τετελεσμένα».

«Εάν εγώ είχα ένα κύκλωμα που διακινεί κόσμο, θα τον έσπρωχνα τώρα και εάν ήμουν πρόσφυγας στα απέναντι παράλια θα σκεφτόμουν ας περάσω τώρα και βλέπουμε μετά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης πως «στο μεσοδιάστημα αυτό της αβεβαιότητας κυκλοφορούν προφανώς διάφορες φήμες ανάμεσα στους πρόσφυγες και γίνεται ένας χειρισμός από επιτήδειους, που τους λένε βγείτε στην Ελλάδα» για να συμπληρώσει ότι από τη μεριά της Ελλάδας γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν οι πρόσφυγες.
«Θα βγάλουμε ενημερωτικό φυλλάδιο στα αραβικά, τα φαρσί, δηλαδή τα περσικά και τα παστούν, διάλεκτο που μιλούν στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, στο οποίο θα εξηγούμε την κατάσταση. Αυτό θα αφορά και τον κόσμο στην Ειδομένη. Θα τους εξηγούμε ότι έτσι έχει η κατάσταση, μη συνωθείστε στα σύνορα τη στιγμή που το ελληνικό κράτος έχει δομές», προσέθεσε.
Τέλος, σε ερώτημα αν η Άγκυρα «έχει ανοίξει τη στρόφιγγα, παρά τη συμφωνία στη Σμύρνη», ο κ. Κυρίτσης απαντά: «Αυτό εγώ δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Μπορώ μόνο να πω ότι το κλίμα στις συναντήσεις Σμύρνης ήταν θετικό και συνεννόησης. Από εκεί και πέρα όλοι ξέρουμε ότι στις διεθνείς σχέσεις, τη διπλωματία, υπάρχουν ζητήματα κάτω από το τραπέζι».

ΠΗΓΗ ; newsbomb.gr