Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Το ζευγάρι των γερόντων που άνοιξαν το σπίτι τους για τους πρόσφυγες μιλάει για την πράξη ανθρωπιάς τους και καλούν όλους τους Έλληνες να πράξουν το ίδιοι που έκαναν και εκείνοι



Έγιναν σύμβολο αλληλεγγύης χάρη σε ένα βίντεο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. Έγιναν σύμβολο ανθρωπιάς και παράδειγμα δράσης και τώρα μιλάνε για τις πράξεις τους με τον πλέον απλό και αυθόρμητο τρόπο.

Το γερμανικό ARD βρέθηκε στην Ειδομένη για να καταγράψει το δράμα των προσφύγων που ζουν μέσα στις λάσπες. 13.000 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους μικρά παιδιά, εντός και εκτός καταυλισμού που δεν τους χωράει όλους, σε σκηνές και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες.
Κάποιοι ανοίγουν τα σπίτια τους για να παρέχουν σε αυτούς τους ανθρώπους τα βασικά. Για να τους βοηθήσουν. Ανάμεσα τους και ο 82χρονος κύριος Χρήστος κει τη γυναίκα του, την κυρία Ελένη. Άνθρωποι καθημερινοί που ξέρουν τι θα πει προσφυγιά μιας και κατάγονται και οι ίδιοι από τη Μικρά Ασία. Την ώρα που ο φακός του ARD περνούσε από το σπίτι τους, πρόσφυγες άρχισαν να βγαίνουν από αυτά και να τους φιλούν τα χέρια. Η κυρία Ελένη λέει "όχι, πουλάκι μου, όχι" και δακρύζουν όλοι. Μαζί τους, δακρύζουν και όσοι βλέπουν το βίντεο που κοινοποιείται παντού. Κοινοποιείται παντού γιατί αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να βλέπουμε.

 
Ο κύριος Χρήστος και η κυρία Ελένη βρέθηκαν στο επίκεντρο των ελληνικών media μετά την ανάρτηση του ARD. ΣΚΑΙ και MEGA συνομίλησαν μαζί τους, στην αυλή του σπιτιού που στεγάζει κατατρεγμένους του πολέμου. "Δεν κάνουμε τίποτα ιδιαίτερο", λένε οι ηλικιωμένοι και το πιστεύουν.
"Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι αλλά ήσυχοι και πολλοί ευγενικοί. Θέλουν να μένουν κοντά στα σύνορα, ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουν. Όσο μπορούμε βοηθάμε αλλά δεν φτάνει. Κάτι πρέπει να γίνει", λέει η κυρία Ελένη στην κάμερα του MEGA. Τα σύνορα είναι κλειστά, όχι όμως και οι αγκαλιές. "Έρχονται εδώ και μας ευγνωμονούν. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Τους δίνουμε ένα πιάτο φαγητό, τους παρέχουμε μπάνιο για να πλυθούν, να πιουν νερό. Τα βασικά κάνουμε", λέει ο κ. Χρήστος.
"Έχω ψυχή και θέλω να βοηθήσω τους πάντες. Περνούν από εδώ επειδή εμείς είμαστε πάνω στο πέρασμα. Κάνουμε μια κατσαρόλα φαγητό. Κάνουμε κάτι για πέντε, έρχονται μετά εκατό. Δεν έχει τελειωμό. Χρειαζόμαστε βοήθεια εδώ". Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο ηλικιωμένοι ζουν με τις μικρές τους συντάξεις, ενώ η κόρη τους έρχεται σήμερα από την Κέρκυρα για να συνδράμει κι εκείνη.

"Μας φέρνουν πράγματα οι ξένοι για να μας ευχαριστήσουν", αναφέρει ο κ. Χρήστος. "Τους λέμε δεν τα θέλουμε κρατήστε τα, και τα αφήνουν εδώ".
"Κι εμείς από τη Μικρά Ασία ήρθαμε πρόσφυγες, όλα αυτά που ζουν αυτοί οι άνθρωποι τα ζήσαμε μέσα από τους γονείς μας", προσθέτει η γυναίκα του. "Οι περισσότεροι εδώ πάνω είναι εθελοντές να ξέρετε, αυτοί κάνουν όλη τη δουλειά", τονίζει.
Δυστυχώς όμως, κάποιοι δείχνουν το χειρότερο τους πρόσωπο πίσω από το πρόσχημα του φόβου. Γιατί υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. "Δεν δέχθηκαν θετικά την πράξη μας κάποιοι κάτοικοι εδώ στο χωριό", λέει ο κ. Χρήστος. "Γιατί φοβούνται λένε".


Τι τους συμβουλεύει;
"Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Όταν υπάρχει ανθρωπιά, δεν υπάρχει φόβος. Να μην φοβούνται οι άνθρωποι να ανοίγουν τα σπίτια τους. Στέλνω αυτό το μήνυμα σε όλες τις πόλεις και όλα τα χωριά. Είναι απλοί άνθρωποι, μην τους φοβάστε. Να γίνουν οι καταυλισμοί κοντά στα χωριά και τις πόλεις, να έχουν φαγητό τα παιδιά", προσθέτει ο 82χρονος.
Τονίζει μάλιστα πως μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου βίντεο λαμβάνει πράγματα από όλη την Ελλάδα προκειμένου να τα δίνει στους πρόσφυγες: "Αναλάβαμε μεγάλη ευθύνη, θα πάω στον καταυλισμό να τα παραδώσω".

ΠΗΓΗ : news247.gr