Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα (14/03/2016) στα βόρεια σύνορα της χώρας. Εκεί όπου η απελπισία των προσφύγων της Ειδομένης ξεχείλισε...


Την ώρα που οι σκηνές από το δράμα που εκτυλίχθηκε χθες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, με απελπισμένους ανθρώπους να ψάχνουν τρόπο για να περάσουν στη γειτονική χώρα ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να βουτήξουν στα παγωμένα νερά ενός χειμάρρου για να τα καταφέρουν, ένα πολιτικό θρίλερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα Σκόπια έχουν ανακοινώσει ότι θα επαναπροωθήσουν στην Ελλάδα όσους πρόσφυγες πέρασαν χθες παράνομα στο έδαφός τους όμως η χώρα μας αντιδρά υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία επανεισδοχής τους.
Σήμερα, θα επισκεφθεί εκτάκτως την Ειδομένη, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.


Την ίδια ώρα, οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είχαν φτάσει χθες Δευτέρα (14/03) στο χωριό Χαμηλό, εγκαταλείπουν την προσπάθεια να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίωνκαι επιστρέφουν στην Ειδομένη.
Παράλληλα, ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (15/03/2016), από τις Αρχές των Σκοπίων, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.
Οι 12 Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν, από την Ειδομένη, στο έδαφος των Σκοπίων.
Οι συλληφθέντες φωτορεπόρτερ και ακτιβιστές είχαν μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές των Σκοπίων επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο 250 ευρώ στον καθένα για παράνομη είσοδο στη χώρα.
 
Σύμφωνα με την έως τώρα συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 43.719 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (21.542).


Το χρονικό της μεγάλης φυγής
Μέσα στην απελπισία τους, υπό τις άθλιες συνθήκες στις οποίες  ζουν εδώ και ημέρες, περιμένοντας να ανοίξουν κάποια στιγμή τα σύνορα, περίπου 1.000 πρόσφυγες επιχείρησαν τη μεγάλη έξοδο τη Δευτέρα.
Περπατώντας στα λασπωμένα βουνά επί χιλιόμετρα και περνώντας ακόμα και ορμητικούς χείμαρρους με κίνδυνο της ζωής τους, μάνες με τα μωρά τους στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι και ανήμποροι με τη βοήθεια των νεότερων αποφάσισαν να επιχειρήσουν να δώσουν ένα τέλος στο μαρτύριο του βαλτότοπου.
Κρατώντας ένα σχοινί ο ένας πίσω από τον άλλο, πρόσφυγες - που ξεκίνησαν από τον καταυλισμό της Ειδομένης παραπλανημένοι από ένα φυλλάδιο, αλλά αποφασισμένοι να φτάσουν στα Σκόπια, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά – πέρασαν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας περνούσαν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες.
Ως τη νύχτα, μεγάλες ομάδες προσφύγων όλων των ηλικιών, περνούσαν το σημείο του χειμάρρου όπου τα νερά ήταν χαμηλά και έβγαιναν στην πλευρά των Σκοπίων.

«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.
Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απάντησαν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.
Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό. Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στα Σκόπια, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλησαν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα, συνεχίζοντας την πορεία τους, παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.
Έτσι, δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας των Σκοπίων εντόπισαν και κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή), τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν παράνομα το απόγευμα στο έδαφος της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα Σκόπια, με ιδιαίτερα περιπετειώδη τρόπο, ενώ όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας όλοι τους θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα!

Το φυλλάδιο της ντροπής
Σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους έπαιξε και ένα λεπτομερέστατο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στον καταυλισμό, γραμμένο στα αραβικά, με λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα φτάσουν στα Σκόπια από, υποτίθεται, αφύλαχτα περάσματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Bild, το φυλλάδιο που μοιράστηκε σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη το οποίο ήταν γραμμένο στα αραβικά και περιελάμβανε χάρτη με το πέρασμα των συνόρων προς τα Σκόπια, έχει πολύ συγκεκριμένο συντάκτη…
Κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας
Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση υπό τον προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (14/3) στο Μέγαρο Μαξίμου. Με αφορμή και τα γεγονότα στην Ειδομένη, η κυβέρνηση κάλεσε τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας, όπως και τις εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.


Στη σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση και προγραμματισμός, ενώ όσον αφορά στην Ειδομένη, σε δήλωσή του κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, μετέφερε έκκληση της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην εμπιστεύονται ψέματα που διανέμονται π.χ. μέσω φυλλαδίων από «επιτήδειους» και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά, αντίθετα, να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να αντιληφθούν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη.
Η έκκληση απευθύνεται επιπλέον και στις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους «να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».
Ειδικότερα, ο κ. Κυρίτσης δήλωσε σχετικά με την εξέλιξη στην Ειδομένη ότι «υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση ομάδας ατόμων που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή».
Είπε ότι «έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη και πολύ επικίνδυνη κίνηση που έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων, οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια».


«Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία».
«Όλα αυτά είναι ψέματα», υπογράμμισε ακολούθως ο κ. Κυρίτσης, καταλήγοντας: «Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη. Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr