Σύγχρονη θεραπεία για το σύνδρομο άπνοιας και το ροχαλητό στον ύπνο
Πολλές κουβέντες ξεκίνησαν χθες μετά την δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, με την οποία εξήγησε την αιτία που η κάμερα τον… συνέλαβε κοιμώμενο στα έδρανα της Βουλής κατά την μαραθώνια προχθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Ο κ. Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» είπε χαρακτηριστικά: «Χθες (σ.σ. προχτές) είδα σε ορισμένα blog μία φωτογραφία από τη Βουλή όπου με εμφάνιζε να έχω κλειστά τα μάτια, λέγοντας "κοιμάται ο Φίλης στη Βουλή". Θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση, μία δημοσιοποίηση, είναι αλήθεια με κάποια δυσκολία, αλλά αναγκάζομαι. Γνωρίζουν πάρα πολλοί φίλοι -δεν το γνωρίζει η κοινή γνώμη και δεν οφείλει να το γνωρίζει, αλίμονο- ότι έχω ένα πρόβλημα υγείας, λέγεται κλινική άπνοια. Κοιμάμαι με μηχανική υποστήριξη».
Αυτή η αποκάλυψη που έκανε ο κ. Νίκος Φίλης για την “κλινική άπνοια”, που τον ταλαιπωρεί στα έδρανα της Βουλής, είναι που έκανε πολλούς να σπεύσουν να κάνουν λόγο για “δικαιολογίες”, αφού, ως ορολογία δεν υπάρχει “κλινική” άπνοια, παρά μόνο “υπνική άπνοια”, ή “άπνοια ύπνου”.
Με αφορμή, λοιπόν, αυτήν τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, είναι σώφρον να ενημερωθούμε σωστά για το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, αλλά και για το ροχαλητό, που επίσης ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους.
Δείτε τι λέει σχετικά η δρ Αργυρώ Κυπραίου, ειδική στην Αισθητική και Λειτουργική Ρινοπλαστική Πλαστική Προσώπου.
Μείωση στο ροχαλητό και την υπνική άπνοια με σύγχρονη μέθοδο
Το ροχαλητό είναι ένα συχνό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τους ενήλικες και αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω ροχαλίζουν σε ποσοστό περίπου 60%.
Σε μεγαλύτερο ποσοστό ροχαλίζουν οι άνδρες, οι παχύσαρκοι, οι καπνιστές, όσοι έχουν κατασκευή του φάρυγγα στενή, μικρό πηγούνι, κοντό ή παχύ λαιμό.
Ένα ποσοστό όμως όλων όσων ροχαλίζουν, πάσχουν από το επικίνδυνο σύνδρομο υπνικής άπνοιας.
Σύμπτωμα του συνδρόμου είναι το έντονο ροχαλητό, που διακόπτεται για 10-20 λεπτά και επαναλαμβάνεται εκατοντάδες φορές στη διάρκεια του ύπνου.
Το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα πέφτει, η καρδιά παρουσιάζει αρρυθμίες, όλα τα ζωτικά όργανα υποφέρουν, έως ότου ο εγκέφαλος, λόγω την υποξίας, δώσει εντολή να πάρει βίαιη εισπνοή ο ασθενής. Έτσι, δεν κοιμάται ποτέ βαθιά ή ξυπνάει απότομα, ζητώντας αέρα.
Το αποτέλεσμα είναι το πρωί ο ασθενής να έχει έντονο πονοκέφαλο, στεγνό στόμα και να νιώθει διαρκή κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και υπνηλία.
Η θεραπεία του συνδρόμου είναι κυρίως χειρουργική. Ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι άνω των 60 ετών, όλοι όσοι πάσχουν μπορούν να χειρουργηθούν και να απαλλαγούν από το επικίνδυνο αυτό σύνδρομο και τις επιπλοκές του. Φυσικά θα προηγηθεί λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος...
Γίνεται πρώτα ειδική ΩΡΛ εξέταση και ενδοσκόπηση της μύτης και του λάρυγγα. Εντοπίζονται, με αυτόν τον τρόπο, όλα τα σημεία που αποφράσσουν την αναπνοή κατά την κατάκλιση.
Φαρυγγοϋπερώϊος πλαστική
Η πλέον σύγχρονη επέμβαση για το ροχαλητό και την άπνοια είναι η φαρυγγοϋπερώϊος πλαστική.
Στην επέμβαση περιλαμβάνεται η σμίκρυνση της σταφυλής ή η ανόρθωση αυτής μαζί με όλα τα τοιχώματα του φάρυγγα.
Η σταφυλή δεν πρέπει να αφαιρείται.
Όταν υπάρχουν έντονα υπερτροφικές αμυγδαλές, θα πρέπει να αφαιρούνται, ώστε να διευρυνθούν οι πλάγιες διαστάσεις του φάρυγγα.
Η επέμβαση γίνεται με laser.
Προτείνεται ακόμη εξάχνωση με ραδιοσυχνότητες για σύσφιξη των τοιχωμάτων της υπερώας.
Γενικά, ο σχεδιασμός γίνεται ατομικά ανάλογα με το περιστατικό.
Μερικοί ασθενείς έχουν σοβαρή απόφραξη ρινικής αναπνοής και τότε απαιτείται η επέμβαση στηνμύτη.
Συνήθως, είναι απαραίτητο να ισιωθεί το ρινικό διάφραγμα και να συρρικνωθούν οι ρινικές κόγχες.
Οι επεμβάσεις στη μύτη και τον φάρυγγα μπορούν να γίνουν συγχρόνως ή να γίνουν ξεχωριστά.
Η συζήτηση με τον εξειδικευμένο χειρουργό ΩΡΛ θα απαντήσει στους προβληματισμούς του ασθενούς και αναλόγως της εργασίας του ασθενούς και της ιδιαιτερότητας του κάθε περιστατικού προγραμματίζονται μία ή δύο επεμβάσεις.
Η αποθεραπεία είναι εύκολη. Χρειάζονται βέβαια παυσίπονα για τις επεμβάσεις στον φάρυγγα και τις αμυγδαλές, μαλακές και κρύες τροφές για 10 ημέρες. Η σωματική άσκηση δεν επιτρέπεται για 20 ημέρες.
Δείτε επίσης....
ΠΗΓΗ : newsit.gr