Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Μισό μόνο μια προθεσμία έχει η ελληνική Κυβέρνηση  έτσι ώστε να καταφέρει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους δανειστές και προβεί σε ψήφιση των προαπαιτούμενων με στόχο να υπάρξει τελική συμφωνία στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου.



Η Κυβέρνηση δείχνει αισιόδοξη και εκφράζει την συγκροτημένη χαρά της την ώρα που όλα τα υπόλοιπα κόμματα εξαπολύουν πυρά κατά της και την κατηγορούν για όλα τα δεινά που έχουν βρει την χώρα και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.

Η ανακοίνωση του Eurogroup:
Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup τονίζει τι πρέπει να κάνει η χώρα μας αλλά και το τί πρέπει να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή μέχρι το Eurogroup.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο;

Τους έμμεσους φόρους
Το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων δανείων»
Το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων
Το μηχανισμό λήψης προληπτικών μέτρων
Τα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού δεν θα είναι στην ευχέρεια της ελληνικής πλευράς, με την ανακοίνωση να τονίζει ότι θα προέρχονται και από τα έσοδα (αυξήσεις φόρων), ωστόσο, συμπεραίνεται ότι δεν θα μείνουν ανεπηρέαστοι μισθοί και συντάξεις.

Σημειώνεται ότι το EWG καλείται να εισάγει στο Eurogroup τα μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, του οποίου η αναμόρφωση θα γίνει σε τρία στάδια, όπως είπε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος:

Σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση.
Σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν το 2018, εφόσον  η ελληνική Κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα.
Σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.
Μόλις γίνει νομοθέτηση των μέτρων, θα γίνει και η εκταμίευση της δόσης, είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Για τον αυτόματο κόφτη, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τα μέτρα του μηχανισμού θα ενεργοποιηθούν με Προεδρικό Διάταγμα και τόνισε πως στη βάση των συζητήσεων βρίσκεται η ελληνική πρόταση.

Μπαράζ αντιδράσεων:
Νέα Δημοκρατία:
Για θριαμβολογίες που δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα κάνει λόγο η ΝΔ, η οποία μάλιστα μιλά για αυταπάτη της Κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Στη Συγγρού φαίνεται πως σκανάρουν τα επώδυνα μέτρα που φέρνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα οποία, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι αναποτελεσματικά.

Η Νέα Δημοκρατία επικρίνει την Κυβέρνηση διότι «πανηγυρίζει που έφερε το τέταρτο Μνημόνιο». Σημασία για την αξιωματική αντιπολίτευση έχει η ανακοίνωση του Eurogroup κι όχι οι δηλώσεις, με το κόμμα να σκανάρει την ανακοίνωση των ΥΠΟΙΚ.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί επιφυλακτική στάση όμως και όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, το οποίο όπως υποστηρίζει παίρνει αναβολή για το 2018, όπως συμπεραίνεται από το κοινό ανακοινωθέν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί εν ολίγοις ότι η Κυβέρνηση «δεν θα καταφέρει ούτε χαμηλότερα επιτόκια, ούτε μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά για τα δάνεια που δόθηκαν μετά το πρώτο μνημόνιο».

ΚΚΕ:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταφεύγει σ’ ένα ακόμη ρεσιτάλ εξαπάτησης κι αθλιότητας, πανηγυρίζοντας, τη στιγμή που έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε πρόσθετα σκληρά μέτρα, μέτρα φορολεηλασίας, παράδοση των δανείων στα funds συν ένα συμπληρωματικό μνημόνιο – «αυτόματος κόφτης». Κι ενώ έχει ήδη ψηφίσει το νόμο-λαιμητόμο του ασφαλιστικού – φορολογικού.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την «ελάφρυνση» του χρέους, μέσω επιμήκυνσης μετά το 2018, οι υποσχέσεις για ανάκαμψη, το νέο success story αλά Τσίπρα αυτή τη φορά, είναι το δόλωμα για να γίνει ο λαός συνένοχος στο σε βάρος του έγκλημα. Από την όποια ανάκαμψη κι ελάφρυνση του χρέους ο λαός δε θα πάρει πίσω τις τεράστιες απώλειες που είχε. Κανένα αντιλαϊκό μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί. Αντίθετα θα ζητούνται από το λαό νέες θυσίες στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας κι ανταγωνιστικότητας. Ό,τι εξοικονομηθεί θα δοθεί αποκλειστικά στο κεφάλαιο μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, αναπτυξιακών νόμων για τις επενδύσεις του.

Ο αυτόματος κόφτης αποτελεί ένα μηχανισμό χειρότερο σε σύγκριση ακόμη και με τα προηγούμενα μνημόνια. Με τον αυτόματο κόφτη θα μπορούν κάθε χρόνο, με προεδρικά διατάγματα και χωρίς καν ψήφιση στη βουλή, να μειώνονται μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες και να αυξάνονται οι φόροι, αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι των «ματωμένων» πλεονασμάτων. Είναι ένα μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης, που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ για όλες τις χώρες. Θα αξιοποιείται ως «δαμόκλειος σπάθη» από τις κυβερνήσεις για να εκβιάζουν το λαό στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ θα χρησιμοποιείται ως ένας διαρκής εκβιασμός με την επίκληση των δεσμεύσεων και των αντοχών της οικονομίας.

Το στημένο σκηνικό των πανηγυρισμών συνοδεύτηκε, ιδιαίτερα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ανιστόρητες αναφορές για την «ημέρα της Ευρώπης» και για το ότι η ΕΕ επιστρέφει δήθεν στις αξίες της «αλληλεγγύης», σε μια πρωτοφανή προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι για το λαό υπάρχει ένας «μονόδρομος»: Η οργάνωση της πάλης, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η λαϊκή συμμαχία κι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής, της ρήξης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, με τις λυκοσυμμαχίες τύπου ΕΕ και ΔΝΤ. Είναι δρόμος δύσκολος, όμως οι εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών έδειξαν ότι στο λαό υπάρχουν αγωνιζόμενες δυνάμεις, δυνατότητες κι εφεδρείες, που πρέπει να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα για να μπει οριστικό τέλος στη φτώχεια, την ανεργία, την εκμετάλλευση και τα μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης».

ΠΟΤΑΜΙ:
«Από το δράμα στα πανηγύρια πέρασε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση. Εκεί που καλλιεργούσε το φόβο – κυρίως στους Βουλευτές της- ότι «θα μας διώξουν», χθες (λίγο πριν τα μεσάνυχτα) άρχισε να θριαμβολογεί επειδή μας κράτησαν.

Η χώρα σε όλες αυτές τις μάχες όμως, κατακτά πολύ λιγότερα από αυτά που της αξίζουν. Πολύ λιγότερα από αυτά που αξίζουν σε μια κοινωνία που 6 χρόνια τώρα βασανίζεται να ξεφύγει από τα μνημόνια. Οι σπατάλες του κράτους, η καθυστέρηση στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, η κρατική έχθρα στην επιχειρηματικότητα, η απουσία εμπιστοσύνης του κόσμου αλλά και των επενδυτών, έχουν καθηλώσει την πραγματική οικονομία.

Και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να βουλώσουν τις τρύπες που οι ίδιοι δημιουργούν επιβάλλουν συνεχώς νέα εισπρακτικά μέτρα. Αυτά όμως δεν είναι «λύσεις», είναι λύσεις για τα πανηγύρια».

ΠΗΓΗ  ; ipop.gr

Περισσότερα...