Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, προειδοποιεί: «Δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τα σούπερ-μάρκετ».



Ο κύβος ερρίφθη για την απελευθέρωση του καναλιού διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Υγείας και «θεσμών», για τις κατηγορίες και τον αριθμό των σκευασμάτων, τα οποία θα οδηγηθούν στην ευρύτερη αγορά εκτός φαρμακείου.
Με δεδομένη την αντίθεση των φαρμακοποιών στην απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, το υπουργείο Υγείας κατέληξε στη δημιουργία μιας υποκατηγορίας των εν λόγω φαρμάκων, η οποία ονομάζεται «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ) και περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ, στη βάση της εισήγησης της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε στον ΕΟΦ, για να μελετήσει το θέμα.
Η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ περιλαμβάνονταν στο τρίτο μνημόνιο, που υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των δανειστών. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η ειδική επιστημονική επιτροπή του ΕΟΦ, στην οποία συμμετείχε εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, πραγματοποίησε σειρά συνεδριάσεων με σκοπό την εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων για την κατάρτιση του σχετικού υποκαταλόγου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προάσπιση της δημόσιας υγείας.


Η σχετική νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο κατατίθεται σήμερα (18/05/2016) στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας για τα ΓΕΔΙΦΑ, τα οποία δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, θα πληρούν αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις, έτσι ώστε η εύκολη πρόσβαση να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Το ποσοστό των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων δεν ξεπερνά το 13%. Τα φάρμακα που θα κατατάσσονται σε αυτήν την υποκατηγορία, θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.
2. Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.
3. Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.
4. Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.
5. Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.
6. Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.
7. Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.
Εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τα ΓΕΔΙΦΑ θα διατίθενται από σημεία πώλησης -πλην των φαρμακείων- τα οποία θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας. Επίσης, με υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται μετά από πρόταση του ΔΣ του ΕΟΦ, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, η επισήμανση, οι συνθήκες και οι όροι ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στο Onmed.gr, υπενθυμίζει την πάγια θέση των φαρμακοποιών: «Εννοείται ότι δεν συμφωνούμε με τη λογική να διατίθενται φάρμακα από τα σούπερ-μάρκετ. Έχουμε πολλά φαρμακεία σε όλη την επικράτεια, τα οποία και με τις διανυκτερεύσεις, διασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση των πολιτών. Επίσης, έχουμε τις πιο χαμηλές τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ σε όλη την Ευρώπη».
Προσθέτει δε, πως «είναι πασιφανές ότι αυτό γίνεται για να ισχυροποιηθούν τα σούπερ-μάρκετ και είναι ερώτημα, γιατί γίνεται στην Ελλάδα, όταν υπάρχει πρόσβαση ανά πάσα ώρα και στιγμή στα φαρμακεία».
Ο κ. Λουράντος σημειώνει, ωστόσο, πως «αν απαιτείται από το μνημόνιο, θα το κάνουμε με διασφάλιση όμως της δημόσιας υγείας», αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό των ΜΗΣΥΦΑ που απελευθερώνεται, ενώ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί αναλυτικά, στο πλαίσιο της ακρόασης των φορέων στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΦΣ προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρχουν φαρμακοποιοί στα σούπερ-μάρκετ, τονίζοντας ότι «δεν θα νομιμοποιήσουμε εμείς τα σούπερ-μάρκετ με την παρουσία μας». Αναφορικά με την απελευθέρωση των τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ, που θα ακολουθήσει το 2017, η πρόταση του ΠΦΣ είναι να ισχύσει μόνο για τα σκευάσματα που θα ενταχθούν στα ΓΕΔΙΦΑ.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η πάγια θέση του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) για το θέμα, είναι ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να χορηγούνται δια χειρός φαρμακοποιού από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία. Αν ωστόσο, η Πολιτεία επέμενε στην απελευθέρωση του καναλιού διάθεσης, ο ΕΦΕΧ ζητούσε προϋποθέσεις ασφάλειας για τον πολίτη

ΠΗΓΗ ; newsbomb.gr

Περισσότερα...