Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Λίγο περισσότερο απο μισή ώρα, για την ακρίβεια 33 λεπτά, διήρκησε το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.



Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, σύμφωνα με πληροφορίες, η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την αισιοδοξία της για την εξέλιξη του αυριανού Eurogroup, στον απόηχο της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου απο την Βουλή, το βράδυ της Κυριακής.

Πέραν των θεμάτων που άπτονται της αξιολόγησης και της πορείας του ελληνικού προγράμματος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς και το ζήτημα του Προσφυγικού, το οποίο θα βρεθεί και στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν το μεσημέρι η Άγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Τούρκο Πρόεδρο θα δει κατ΄ ιδίαν και ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της οποίας ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε συζήτηση με θέμα τον «Αναγκαστικό Εκτοπισμό».

World Humanitarian Summit - Τουρκία - Τσίπρας - Μέρκελ

Η διμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θεωρείται "κλειδί" για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

World Humanitarian Summit - Τουρκία - Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει στον Ερντογάν τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Ερντογάν απείλησε εκ νέου σήμερα με ακύρωση όλων των συμφωνιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνάντηση θα έχει και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 17:00.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που συμμετείχε νωρίτερα στην κλειστή συνάντηση Ηγετών Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έγραψε στο twitter:

«Στην Κωνσταντινούπολη, για το #WorldHumanitarianSummit .Ένα νέο όραμα για την ανθρωπιστική δράση είναι αναγκαίο».

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυο κρίσεις ταυτόχρονα, διαφυλάσσοντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

Τσίπρας: Συντονισμός, συνεργασία και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της κρίσης

Αλ. Τσίπρας - Κωνσταντινούπολη - World Humanitarian Summit

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στην Κλειστή Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών, έκανε λόγο για «μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο αριθμός των  ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας αυξάνεται καθημερινά», σημειώνοντας ότι, «η διάσκεψη αυτή είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ».



«Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα που να αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι, «δεν θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτό το νέο όραμα χωρίς να δημιουργήσουμε, επίσης, ένα νέο όραμα για την ανθρωπότητα στο σύνολό της».

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ανέφερε ότι, «πριν από 70 χρόνια, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράμμισε την ανάγκη να προστατέψουμε την έμφυτη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Από τότε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν πρότυπα, για τα  οποία κρίνονται όλα τα κράτη.  Έχουμε όμως πολύ δρόμο να κάνουμε ακόμα», υπογράμμισε και τόνισε ότι, «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μεγαλώνουν, - και έχουν πολύπλευρες ανθρωπιστικές συνέπειες».

Αναφερόμενος στην οικονομική και προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ανέφερε ότι, «βρισκόμαστε στο κέντρο μιας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας».

«Σε αυτό το πλαίσιο, γνωρίζουμε πολύ καλά, πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα και αύριο, προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις αντιδράσεις μας σε εκείνη την κρίση που βρίσκεται πίσω από όλες τις υπόλοιπες: την ανθρωπιστική κρίση.

Και αυτή η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τον συντονισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

 Ερντογάν: Να μοιραστούν τα βάρη του Προσφυγικού

World Humanitarian Summit - Τουρκία - Κωνσταντινούπολη

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του τώρα ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε αιχμές εναντίον της Ε.Ε. λέγοντας ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 3 εκατ. πρόσφυγες και ποτέ δεν θα κλείσει τις πόρτες της στους πρόσφυγες και στην ανθρωπότητα, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις και τα βάρη να μοιραστούν.

Είπε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει όλα αυτά τα χρόνια που 10 δισ. δολάρια και έχει λάβει ως βοήθεια μόνο 455 εκατ. ευρώ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγελα Μέρκελ ζήτησε να μπει ένα τέλος στις υποσχέσεις για δωρεές που δεν πραγματοποιούνται, εκτιμώντας ότι χρειάζεται ένα "αξιόπιστο σύστημα" για να εγγυηθεί τη χρηματοδότηση προγραμμάτων.

"Πολύ συχνά δίνονται υποσχέσεις για δωρεές, όμως τα χρήματα δεν ακολουθούν ώστε να τοποθετηθούν στα προγράμματα. Αυτό πρέπει να σταματήσει", δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι έχουμε ανάγκη ένα "σύστημα που αντέχει, αξιόπιστο".

World Humanitarian Summit - Τουρκία - Κωνσταντινούπολη

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν σε δήλωσή του αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε πως «γειτονικές χώρες που έχουν αναλάβει μεγάλη ευθύνη, δικαιούνται μεγαλύτερη υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα» και τόνισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και περιμένουμε από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο, να αναλάβουν δεσμεύσεις».

Την ίδια ώρα πάντως έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον όπου διεξάγεται η σύνοδος βρίσκονται σε εξέλιξη διαδηλώσεις, καταγγέλλοντας τη στάση των ισχυρών του κόσμου απέναντι στην προσφυγική κρίση που ζει η ανθρωπότητα.

AP - World Humanitarian Summit - Τουρκία - Κωνσταντινούπολη

Στη σύνοδο συμμετέχει και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα παρακαθίσει στο δείπνο που παραθέτει ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΠΗΓΗ ; antenna.gr

Περισσότερα...