Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Συνολικά 3.462 ακτές και 660 μαρίνες ανά τον πλανήτη βραβεύτηκαν με «Γαλάζια Σημαία», όπως αναμκοινώθηκε στην ειδική εκδήλωση, που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δη στην Χαλκιδική.

 

Η χώρα μας καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως, κερδίζοντας «γαλάζια σημαία» για 430 παραλίες και 9 μαρίνες ανά την επικράτεια. "Πρωταθλήτρια" είναι η Χαλκιδική, με συνολικά 52 σημαίες στην ...τροπαιοθήκη της.

Με την πραγματοποίηση της 1ης επίσημης τελετής ανακοίνωσης βράβευσης ακτών και μαρίνων των 50 χωρών του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» σήμερα στην Χαλκιδική με την συμμετοχή εκπροσώπων του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) αναβαθμίστηκε διεθνώς και η εικόνα της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός για την χώρα μας, αφού μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του FEE στην Δανία, κάτι που χαιρέτισε και μέσω Twitter ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Γαλάζιες σημαίες - θάλασσες - παραλία - Ανδρέας Ανδρεάδης -twitter - tweet

H επίσημη τελετή ξεκίνησε σήμερα το πρωί στην Χαλκιδική, με την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής, ενώ ακολούθησε επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.


H τελετή κορυφώθηκε με την αναγγελία των αποτελεσμάτων για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με ευρηματκό τρόπο από τους ίδιους τους μαθητές, παρουσία των προσκεκλημένων της εκδήλωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, επισήμανε τη δυναμική του θεσμού της «γαλάζιας σημαίας» για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ενός τουριστικού προορισμού. Τόνισε ότι η φετινή εικόνα του ελληνικού τουρισμού δείχνει ότι και το 2016 θα στεφθεί με άνοδο στις αφίξεις ξένων τουριστών, συμπληρώνοντας ότι παρακαταθήκη για την άνοδο των τουριστικών μεγεθών της χώρας αποτελεί η εικόνα των καθαρών ακτών μας και η συνεχής βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας.

Γαλάζιες σημαίες - θάλασσες - παραλία

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι με την έπαρση της «γαλάζιας σημαίας» στην παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής και φορείς του τουριστικού κλάδου.

Οι Ελληνικές Βραβεύσεις

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «Γαλάζια Σημαία» για το 2016. Υπογραμμίζεται ότι με 430 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα το 2016 διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο (η βράβευση σκαφών πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το ίδρυμα).

Οι βραβεύσεις όλων των χωρών του Βορείου Ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, βρίσκονται αναρτημένες από σήμερα στη νέα διεθνή ιστοσελίδα www.blueflag.global

Τι είναι η «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Γαλάζιες σημαίες - θάλασσες - παραλία

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που κλείνει φέτος 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

ΠΗΓΗ : antenna.gr

Περισσότερα...