Μέλος του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Βήμα σύγκλισης και προόδου στις διαπραγματεύσεις για τις ουρές διαπιστώνουν οι έλληνεςδιαπραγματευτές


- Ωστόσο, η ελληνική πλευρά παραμένει ακόμα επιφυλακτική, γιατί η οποιαδήποτε πρόοδος έχει διαπιστωθεί προφορικά
- Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε παρέμβαση από τις Βρυξέλλες να επιδειχθεί ευελιξία και να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ στην ώρα της
Βήμα σύγκλισης και προόδου στις διαπραγματεύσεις για τις ουρές διαπίστωσαν χθες οι διαπραγματευτές από την ελληνική πλευρά. Το κλίμα, όπως αναφέρει στο newsit.gr, άνθρωπος με γνώση των διαπραγματεύσεων είναι βελτιωμένο και οι θεσμοί δείχνουν ευελιξία και κατανόηση στα ελληνικά αιτήματα και ιδίως εκείνα που θεωρούνται πολιτικά δύσκολα και με αβέβαιη τη διαχείρισή τους. Η “κόπωση' των βουλευτών που περιγράφει στην επιστολή του προς τους δανειστές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, φαίνεται πως επέδρασε θετικά.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε παρέμβαση από τις Βρυξέλλες να επιδειχθεί ευελιξία και να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ στην ώρα της.

Ενδεικτικό στοιχείο της αλλαγής της στάσης είναι η αντιμετώπιση του ΕΚΑΣ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί δέχονται προφορικά (και τονίζεται αυτό) μετά την 1 Ιουνίου να υποβληθεί μία πρόταση να ισχύσει η περικοπή από την 1 Ιουνίου 2016 και όχι από την 1 Ιανουαρίου και θα την κάνουν αποδεκτή, οπότε δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ούτε το τρικ της λογιστικής τακτοποίησης μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με πνεύμα ευελιξίας συζητούν και τα άλλα ζητήματα και φαίνεται να αποδέχονται τις ψηφισμένες ρυθμίσεις για τους 45.000 μικρούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε πόλεις με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους, καθώς και εκείνες που αφορούν στην ευνοϊκή ασφαλιστική μεταχείριση των νέων επιστημόνων με εισόδημα ως 13.000 ευρώ. Πάντως, η ελληνική πλευρά διεμήνυσε άλλη μία φορά πως δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτά τα δύο θέματα.
Να σημειωθεί πως θετικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε και η αποστολή στους Θεσμούς πρότασης για τη ρύθμιση δέκα περίπου νομοτεχνικών ζητημάτων, που χαρακτηρίζονται ως μικρής σημασίας.

Πνεύμα συνεργασίας και ευελιξίας δείχνουν επίσης για τα "κόκκινα δάνεια" με την εγγύηση του Δημοσίου και τον ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θα δοθούν για πώληση με εξαίρεση τους πυρόπληκτους και θα αναζητηθεί φόρμουλα να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός απο τον κατάπτωση των εγγυήσεων του δημοσίου.

Πάντως, οι Θεσμοί αναγνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πολύ δύσκολα μπορεί να επιφορτιστεί με την πρόσθετη δαπάνη από την εγγύηση των 1,5 δισ. Ευρώ που προέρχεται από τα ληξιπρόθεσμα που έχουν εγγυηθεί οι κυβερνήσεις στο παρελθόν.

Η ελληνική πλευρά παραμένει ακόμα επιφυλακτική, γιατί η οποιαδήποτε πρόοδος έχει διαπιστωθεί προφορικά. Περιμένει να τη δει αποτυπωμένη στο χαρτί για να θεωρήσει ότι έγιναν βήματα πραγματικά προς θετική κατεύθυνση.

Υστερα από αυτές τις εξελίξεις ενισχύθηκε η εντύπωση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι η δόση των 7,5 δισ. Θα καταβληθεί στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις, ενώ ενισχύθηκε και η εκτίμηση πως θα εγκριθεί από την ΕΚΤ το waver (αποδοχή κατ΄ εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες ως ενεχύρων για φθηνό και κανονικό δανεισμό και όχι μέσω ELA) την Πέμπτη. Η εκτίμηση ενισχύεται και από την πολύ εποικοδομητική στάση που κρατάει ο Μάριο Ντράγκι στο θέμα αυτό.

Η ξαφνική καλή διάθεση των Θεσμών, αποδίδεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο δημοψήφισμα στη Βρετανία και στο φόβο του Brexit. Για το λόγο αυτό υπάρχει η εκτίμηση πως από το Φθινόπωρο θα επανέλθουν στη γνωστή σκληρή τους στάση. “Τότε θα μας ψήσουν το ψάρι στα χείλη”, λένε Ελληνες αξιωματούχοι που συμμετέχουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ : newsit.gr

Περισσότερα...